Berit Bjerkem: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Berit Eldbjørg Bjerkem''', f. Larsen 28. juli 1947 i Verdal. Bonde, drakt- og bunadsekspert, næringsdrivende. == Familie == Gift 5. oktober 1968 med Jakob Bjerkem f. 16. septe…)
 
m (Robot: Endrer mal: Bokhylla)
 
(9 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Berit Eldbjørg Bjerkem''', f. Larsen 28. juli 1947 i [[Verdal]]. Bonde, drakt- og bunadsekspert, næringsdrivende.  
'''[[Berit Bjerkem|Berit Eldbjørg Bjerkem]]''' (født Larsen 28. juli 1947 i [[Verdal]]) er bunadtilvirker og tradisjonsformidler. Hun har drevet omfattende innsamling og dokumentasjon knyttet til draktskikken i [[Nord-Trøndelag]]. Basert på dette arbeidet har hun rekonstruert nordtrønderbunaden for menn og kvinner. Hun har også samlet inn og formidlet annen folkekultur og drevet kulturformidling med utgangspunkt i garden Øver-Bjerkem i bygda Henning i [[Steinkjer kommune|Steinkjer]].


== Familie ==
==Virke ==
Gift 5. oktober 1968 med Jakob Bjerkem f. 16. september 1946.  
Utgangspunktet for Bjerkems folkedraktinteresse var folkedans, som hun hadde drevet aktivt med i mange år. Mellom 1988 og 1991 ledet hun et registreringsprosjekt for nordtrønderske folkedrakter fra perioden 1750 til omkring 1830, da den lokale draktskikken gikk ut av bruk. I prosjektet samarbeidet hun med bygdekvinnelaget, historielag, en rekke enkeltpersoner og [[Norsk institutt for bunad og folkedrakt]]. Registreringene ble gjort på grunnlag gjenstandsmateriale (hovedsakelig i privat eie), akvareller, skifter og andre skriftlige kilder. Prosjektet resulterte i omkring 3000 registreringer.  


Barn:
Etter at prosjektet var over, fortsatte Bjerkem å registrere lokal draktskikk. I tillegg ønsket hun å gjenopplive den utdødde tradisjonen. I 1992 startet hun firmaet [[Nord-Trøndelag Folkedraktsaum]] på det hun kalte «Bunadburet» på garden [[Øver-Bjerkem]] i Henning. Her rekonstruerer hun nordtrønderbunader for menn og kvinner, samt dåpsdrakter, på grunnlag av den omfattende kilderegistreringen. Draktene bygger på kleskikken ("finklea") til vanlige folk i perioden 1750–1830-åra med stoff, farger, snitt og detaljer fra [[Steinkjer kommune|Steinkjer]] og fylket generelt. 
Johan Einar Bjerkem f. 29. mars 1969, Steinkjer  


== Nord Trøndelag Folkedraktsaum ==
I 2007 deltok hun i Klesdraktens magi, et treårig samarbeidsprosjekt mellom fem museer i Trøndelag og Jämtlands län. Det EU-støttede prosjektet resulterte blant annet i en vandreutstilling og en bok.


Berit har drevet med innsamling, dokumentasjon og registrering av draktskikk i Nord-Trøndelag helt fra 1988. I 1992 startet hun eget firma som hun kalte «Nord Trøndelag Folkedraktsaum», der hun produserer manns- og kvinnebunader og dåpsdrakter i samsvar med lokal tradisjon. Bunadene er rekonstruerte etter kleskikken ("finklea") til vanlige folk i perioden 1750 – 1830-åra i Nord-Trøndelag. Berits rekonstruerte bunad er et festplagg med vakre stoff, farger, snitt og detaljer fra fylket og Steinkjer kommune. For å komme fram til resultatet har hun benyttet både gamle klesplagg, akvareller og andre skriftlige kilder som dokumentasjon på kleskikken i det gamle Nord-Trøndelag. Berits rekonstruerte bunad bygger altså på bevart draktmateriale og er basert på nøyaktig kopi av gamle draktplagg.
Bjerkem holder også bunadskurs på Bunadsburet. Tidligere har hun vært folkeviseinstruktør og drevet kurs i folkedans. Dessuten har hun samlet inn og gitt ut hefter folkeviser og -regler.
Bunadene blir til på «Bunadburet» på [[Øver-Bjerkem]], [[Henning]] i [[Steinkjer kommune]].


Mellom 1974 og ca. 2010 drev Berit og mannen Jakob garden Øver-Bjerkem, der også kulturformidling og gårdsturisme inngikk i virksomheten. Etter at ekteparet ble kårfolk, har [[Kulturgården Bjerkem]] blitt drevet videre av sønnen [[Johan Einar Bjerkem]] og svigerdatteren [[Torunn Hernes Bjerkem]].
== Utdanning ==
Utdannet i drakt og samfunn ved universitetet i Bergen (2001).


== Yrke ==
Bjerkem studerte i 2001 drakt og samfunn ved Universitetet i Bergen.  
Bonde på Bjerkem gård i Henning fra 1974.
Folkeviseinstruktør.
Eier og driver av Nord Trøndelag Folkedraktsaum fra 1992.
Driver også kulturformidling og reiselivsvirksomhet med utgangspunkt i [[kulturgården Bjerkem]] sammen med mannen [[Jakob Bjerkem]], sønnen [[Johan Einar Bjerkem]] og svigerdatter [[Torunn Hernes Bjerkem]].


==Familie==
Berit giftet seg 5. oktober 1968 med Jakob Bjerkem (f. 1946). De har sønnen Johan Einar Bjerkem (f. 1969).


== Kilder og litteratur ==
==Priser og utmerkelser==
*1995 Tildelt Scheiblerlegatets Hederspris for ivaretaking og videreføring av kulturverdier.
*1989 fikk sammen med mannen Jakob Bjerkem, Steinkjer kommunes kulturvernpris for ivaretaking av lokal byggeskikk.
*2005: Fikk, sammen med resten av familien, utmerkelsen [[Olavsrosa]] fra organisasjonen [[Norsk Kulturarv]] for jobben de gjør med Kulturgården Bjerkem.
*2013: Tildelt [https://www.steinkjerleksikonet.no/kulturpris_steinkjer_kommune Steinkjer kommunes kulturpris]
*2017: Kongens Fortjenstmedalje for sitt arbeid merd folkedrakter 5. september 2017.
*Berit Bjerkem har også fått Bunad og Folkedraktrådets diplom for rekonstruksjon av kvinnebunader fra Nord-Trøndelag.


* Berit Bjerkem i [https://www.steinkjerleksikonet.no/berit_bjerkem Steinkjerleksikonet]
==Kilder og litteratur==
* Berit Bjerkems [https://bjerkem.com/bunad/ bunadburet] på Kulturgården Bjerkems hjemmeside
*Bjerkem, Berit: ''Dåpsdrakter og dåpskleda. Kåseri på Sparbudagen på Egge Museum 2004.'' i Årbok for Nord-Trøndelag historielag, 2004. {{Nb.no|NBN:no-nb_digitidsskrift_2019040281010_001}}
* [https://bjerkem.com Kulturgården Bjerkem] sin hjemmeside
*Bjerkem, Berit: ''Kari går i ringen : songleikar, selskapsleikar, rim og regler frå Inn-Trøndelag.'' B. Bjerkem, 1990. {{Nb.no|NBN:no-nb_digibok_2018050848081}}
*Berit Bjerkem i [https://www.steinkjerleksikonet.no/berit_bjerkem Steinkjerleksikonet]
*Berit Bjerkems [https://bjerkem.com/bunad/ bunadburet] på Kulturgården Bjerkems hjemmeside
*[https://bjerkem.com Kulturgården Bjerkem] sin hjemmeside
*Haug, Bodil: ''Draktregistreringar i Nord-Trøndelag : rapport utarbeidd for Bunad- og folkedraktrådet.'' Fagernes, 2003. {{Nb.no|NBN:no-nb_digibok_2018021348117}}
*Rånes, Øivind: [https://www.namdalsavisa.no/arkiv/2014/08/16/Svinaktig-artig-på-museet-13426245.ece ''Svinaktig artig på museet.''] Namdalsavisa.no, 16. august 2014. Besøkt 10.07.2019
*Sølvsuper med Berit Bjerkem. Ved Haakon Dirk Blaauw. Sendt 9. mai 2010
*''Trønder-Avisa 2007.06.14''. {{nb.no|NBN:no-nb_digavis_tronderavisa_null_null_20070614_0_134_1|side=22}}.
 
==Eksterne ressurser==
 
*Haugen, Bjørn Sverre Hol: {{SNL-artikkel|https://snl.no/Rekonstruert_Nordtr%C3%B8nderbunad_-_kvinne|Rekonstruert Nordtrønderbunad - kvinne}}
*Haugen, Bjørn Sverre Hol: {{SNL-artikkel|https://snl.no/Rekonstruert_Nordtr%C3%B8nderbunad_-_mann|Rekonstruert Nordtrønderbunad - mann}}
*''Klesdraktens magi. Trøndelag - Jämtlands län : textil över gränsen 1750-1905 = Klädedräktens magi''. Utg. Sverresborg Trøndelag folkemuseum. 2006. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2014112007556}}.
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Bunadtilvirkere]]
[[Kategori:Tradisjonsbærere]]
[[Kategori:Kongens fortjenstmedalje]]
[[Kategori:Steinkjer kommune]]
[[Kategori:Henning]]
[[Kategori:Fødsler i 1947]]   
{{KL}}
{{bm}}
{{DEFAULTSORT:Bjerkem, Berit}}

Nåværende revisjon fra 7. mar. 2024 kl. 10:35

Berit Eldbjørg Bjerkem (født Larsen 28. juli 1947 i Verdal) er bunadtilvirker og tradisjonsformidler. Hun har drevet omfattende innsamling og dokumentasjon knyttet til draktskikken i Nord-Trøndelag. Basert på dette arbeidet har hun rekonstruert nordtrønderbunaden for menn og kvinner. Hun har også samlet inn og formidlet annen folkekultur og drevet kulturformidling med utgangspunkt i garden Øver-Bjerkem i bygda Henning i Steinkjer.

Virke

Utgangspunktet for Bjerkems folkedraktinteresse var folkedans, som hun hadde drevet aktivt med i mange år. Mellom 1988 og 1991 ledet hun et registreringsprosjekt for nordtrønderske folkedrakter fra perioden 1750 til omkring 1830, da den lokale draktskikken gikk ut av bruk. I prosjektet samarbeidet hun med bygdekvinnelaget, historielag, en rekke enkeltpersoner og Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Registreringene ble gjort på grunnlag gjenstandsmateriale (hovedsakelig i privat eie), akvareller, skifter og andre skriftlige kilder. Prosjektet resulterte i omkring 3000 registreringer.

Etter at prosjektet var over, fortsatte Bjerkem å registrere lokal draktskikk. I tillegg ønsket hun å gjenopplive den utdødde tradisjonen. I 1992 startet hun firmaet Nord-Trøndelag Folkedraktsaum på det hun kalte «Bunadburet» på garden Øver-Bjerkem i Henning. Her rekonstruerer hun nordtrønderbunader for menn og kvinner, samt dåpsdrakter, på grunnlag av den omfattende kilderegistreringen. Draktene bygger på kleskikken ("finklea") til vanlige folk i perioden 1750–1830-åra med stoff, farger, snitt og detaljer fra Steinkjer og fylket generelt.

I 2007 deltok hun i Klesdraktens magi, et treårig samarbeidsprosjekt mellom fem museer i Trøndelag og Jämtlands län. Det EU-støttede prosjektet resulterte blant annet i en vandreutstilling og en bok.

Bjerkem holder også bunadskurs på Bunadsburet. Tidligere har hun vært folkeviseinstruktør og drevet kurs i folkedans. Dessuten har hun samlet inn og gitt ut hefter folkeviser og -regler.

Mellom 1974 og ca. 2010 drev Berit og mannen Jakob garden Øver-Bjerkem, der også kulturformidling og gårdsturisme inngikk i virksomheten. Etter at ekteparet ble kårfolk, har Kulturgården Bjerkem blitt drevet videre av sønnen Johan Einar Bjerkem og svigerdatteren Torunn Hernes Bjerkem.

Bjerkem studerte i 2001 drakt og samfunn ved Universitetet i Bergen.

Familie

Berit giftet seg 5. oktober 1968 med Jakob Bjerkem (f. 1946). De har sønnen Johan Einar Bjerkem (f. 1969).

Priser og utmerkelser

  • 1995 Tildelt Scheiblerlegatets Hederspris for ivaretaking og videreføring av kulturverdier.
  • 1989 fikk sammen med mannen Jakob Bjerkem, Steinkjer kommunes kulturvernpris for ivaretaking av lokal byggeskikk.
  • 2005: Fikk, sammen med resten av familien, utmerkelsen Olavsrosa fra organisasjonen Norsk Kulturarv for jobben de gjør med Kulturgården Bjerkem.
  • 2013: Tildelt Steinkjer kommunes kulturpris
  • 2017: Kongens Fortjenstmedalje for sitt arbeid merd folkedrakter 5. september 2017.
  • Berit Bjerkem har også fått Bunad og Folkedraktrådets diplom for rekonstruksjon av kvinnebunader fra Nord-Trøndelag.

Kilder og litteratur

Eksterne ressurser