Brønnøysund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brønnøysunds byvåpen.
Byvåpenet i farger, men uten krone og ramme. Fra Norske byvåben, utg. 1929.

Brønnøysund er en by i Brønnøy kommune i Nordland med 4468 innbyggere per 1. januar 2006. Brønnøysund var ladested fra 1923 til 1964, men fikk bystatus fra 2000. Brønnøysund kommune ble skilt ut som egen kommune fra Brønnøy 1. januar 1923. 1. januar 1964 ble Brønnøysund, Brønnøy, Sømna, Velfjord og en del av Bindal slått sammen til nye Brønnøy kommune. En person fra Brønnøysund kalles en brønnøyværing. Fra Brønnøysund kan du i sør se Torghatten, som er et kjent landemerke i Nordland.

Brønnøysunds byvåpen bestod av et skjold med ramme og murkrone. Rammen hadde påskriften «1923» (byens grunnleggelsesår), «Brønnøysund» og fire borger.

Kirke

Brønnøy kirke som står i Sørbyen ble innviet i 1870, men stedets første kirke ble bygd på så tidlig som på slutten av 1100-tallet.

Samferdsel

Brønnøysund har daglige anløp av sydgående og nordgående hurtigrute. Den første rundturen som hurtigruta gjorde, gikk nordover fra Trondheim den 2. juli 1893.


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Brønnøysund» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.


Koordinater: 65°27′45″ N 12°11′59″ Ø