Brugata 19 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 23. feb. 2010 kl. 12:39 av Ida Tolgensbakk (samtale | bidrag) (Overskrift-fiks.)
Hopp til navigering Hopp til søk

Brugata 19 er det av husene i dagens Brugata som ligger nærmest Vaterlands bru. På denne adressen bodde skøyteløpsverdensmesteren Axel Paulsen, som blant annet er kjent for å ha oppfunnet axelhoppet.

Axel Paulsen

Axel Paulsen arvet sin fars kaffeforretning, og var i 1900 registrert som kjøpmann.[1]

Nicolai Heiestad beskrev gården til Axel Paulsens far, kjøpmannen og skøyteløpsentusiasten gamle Paulsen slik:

Bortenfor Dokke-Møller ligger kjøpmann Paulsens lange, en-etasjes murhus, lavere enn gata så det er mur og rekkverk, og her nede er plass og bindsel for hester.[2][3]

Boliger for ferske Osloborgere

I 1933 var adressen vokst til en stor boliggård. Her bodde en mengde innflyttere fra hele Norge (særlig Østlandet), i tillegg til innvandrere fra forskjellige land. I oppgang 1, tredje etasje, bodde Herman (født 1880) og Hanna (født 1882) Jaschzic fra Latvia. de betalte 75 kroner i måneden for sine tre rom og kjøkken, som de delte med fem døtre og to sønner.

To etasjer overfor familien Jaschzic bodde familien Leventhal med mor, far og fire sønner. Far Isak oppgis født i "Kurland (Lettland)", mens mor Flora var født i Liverpool. De fikk sitt første barn i "Rhyl (?) (England)" og de tre neste i Valbo i Sverige. En familie på flyttefot med andre ord - kanskje på grunn av fattigdom og vanskeligheter med å få seg arbeid. I 1933 er Isak "agent", mens sønnene arbeider som barberer, musiker, tanntekniker og visergutt. Kanskje har ting begynt å falle på plass for dem nå? Så veldig romslig med hensyn til plass har de nok ikke hatt det, for i 1932 kom ekteparet Simonsen inn til dem som losjerende. Han var kelner på "Grand", mens hun (født på Elverum) har fått tittelen "husmor" i folketellingen.

Det var også flere med utenlandsk bakgrunn i gården i 1933. I tredje etasje i oppgang 3 bodde det to familer fra Latvia: en far og en datter, og et ektapar med tre barn. Ikke så veldig romslig der heller med andre ord. I etasjen over dem bodde Simon og Selma Goldwasser med fire barn, og i femte etasje Isja Pajking (?) fra Russland med sin kone Bertha og tre barn.

Kafé Hallen

I 1954 lå det i nummer 19 en filial av Oslo sparebank, Belle Fleur parfymeri, Brogatens møbellager, verkstedet Gravørindustri A/S og ikke minst Kafé Hallen[4].

Fotnoter

  1. Folketelling 1900
  2. Heiestad 1950, side 26 og 27
  3. Se f eks bilde på Wikimedia commons
  4. Skattemanntallet 1954

Lenker og illustrasjoner

Kilder

  • Heiestad, Nicolai 1950: En liten gutt ifra Vaterland. Tiden norsk forlag. Oslo.
  • Folketellinga 1900
  • Skattemanntallet 1954, Oslo byarkiv


Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.