Axel Paulsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Axel Paulsen, fra boka Idrett i Hamar gjennom 100 år, Ragnar Ødegaard (ed.)
Axel Paulsen (Ludwik Szacinski)

Axel Paulsen ble født i 1855 og døde i 1938. Han var skøyteløper og kunstløper, og er mannen bak det såkalte axelhoppet som er oppkalt nettopp etter ham. Han utvikla dessuten den første moderne hurtigløpsskøyta, med skøytejernet fast forbundet med støvelen.

Faren, kjøpmann Johan Peter Paulsen, var en stor skøyteløpentusiast og sønnene hans vokste opp i en tid da skøyteløp var i ferd med å bli en stor sport. Sønnene Axel og Edvin fikk tidlig innføring i skøytesporten, blant annet gjennom øvingssystemet som faren hadde utvikla, populært kalt «Paulsens katekismus». Begge brødrene var gode skøyteløpere, men Edwin ble etter hvert brorens «manager». Det var Axel som ble den store stjernen: Verdensrekord på 5000-meter i samløp med Fridtjof Nansen i 1880, Champion Skater of the World i 1884. Han ble verdensmester fem ganger.

Axel sto både hurtigløp og kunstløp, og ble sin tids store skøytestjerne. Første gang han ble verdensmester var under skøyteløpet som sto på Frognerkilen i 1885. Løpet var en veddemålsmatsj, hvor det skulle avgjøres om det var Nederland eller Norge som hadde verdens beste skøyteløper. I Morgenbladet sto det 22. februar 1885 at Axel Paulsen «var sine Modstandere saa absolut overlegen» og lå en hel runde foran motstanderen Renke van der Zee da løpet var over.

Allerede fra tidlig paa Formiddagen var Strømmen udover Munkedamsveien og Drammensveien I jevnt tiltagende, og fra Klokken 12 af var der «pakkende fuldt» af Folk og Kiøretøier, der kun langsomt formaaede at bane sig vei.[1]

Axel Paulsen arvet sin fars forretning, og da han la opp som skøyteløper drev han som kjøpmann og restauratør[2]. Han var i 1900 registrert som kjøpmann i Brugata 19.[3] På den tiden var gården en lav og lang bygning. Nicolai Heiestad beskrev gården slik:

Bortenfor Dokke-Møller ligger kjøpmann Paulsens[4] lange, en-etasjes murhus, lavere enn gata så det er mur og rekkverk, og her nede er plass og bindsel for hester.[5]

Med kona Anna fikk Axel Paulsen fire sønner: Harry født 24. april 1887, Alex født 15. januar 1894, Brynjulf født 26. november 1895 og Ajax født 31. mars 1896. Det ble eldstesønnen Harry som videreførte familiens skøytetradisjoner ved å bli norsk mester i kunstløp flere ganger[6]. I 1910 var han kontorist i farens forretning[7].

Fotnoter

  1. Morgenbladet 22. februar 1885.
  2. Store norske leksikon
  3. Axel Paulsen i folketelling 1900 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.
  4. Dvs Axels far, Johan Peter, også kjent som «gamle-Paulsen».
  5. Heiestad 1950, side 26 og 27
  6. Opplysning fra Wikipedia bokmål
  7. Harry Paulsen i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.

Kilder

Eksterne lenker


Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.