Bygdesaga på Solberg (Skedsmo): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Nils Steinar Våge flyttet siden Bekkesaga på Solberg (Skedsmo) til Bygdesaga på Solberg (Skedsmo))
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Bekkesaga på Solberg (Skedsmo)|Bekkesaga på Solberg i Skedsmo]]''' var ei oppgangssag som ble oppført i [[Ringdalsbekken (Skedsmo)|Ringdalsbekken]] i 1836 av Knud Jacobsen på Vestre Solberg, men en flom ødela sagbruket. Et nytt sagbruk med ett sagblad ble satt opp lenger nede i bekken av Poul Syversen på Østre Solberg. Her var vannfallet ubetydelig, og det kunne bare skjæres 16 tylfter bord i den årlige flomtida. I tillegg hadde Knud Jacobsen rett til å skjære fem tylfter årlig fordi han eide halve vannfallet. Hvor lenge sagbruket var i bruk, er usikkert.
'''[[Bygdesaga på Solberg (Skedsmo)|Bygdesaga på Solberg]]''' i [[Skedsmo]] var ei [[oppgangssag]] som ble oppført i [[Ringdalsbekken (Skedsmo)|Ringdalsbekken]] i 1836 av Knud Jacobsen på Vestre Solberg, men en flom ødela sagbruket. Et nytt sagbruk med ett sagblad ble satt opp lenger nede i bekken av Poul Syversen på Østre Solberg. Her var vannfallet ubetydelig, og det kunne bare skjæres 16 tylfter bord i den årlige flomtida. I tillegg hadde Knud Jacobsen rett til å skjære fem tylfter årlig fordi han eide halve vannfallet. Hvor lenge sagbruket var i bruk, er usikkert.


==Litteratur==
==Litteratur==
*Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind II. Oslo 1950-1952. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012011008177}}.
*Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo. Bygdens historie. Bind II''. Oslo 1950-1952. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2012011008177}}.


[[Kategori:Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Skedsmokorset]]
[[Kategori:Skedsmokorset]]
[[Kategori:Sagbruk]]
[[Kategori:Sagbruk]]
[[Kategori:Oppgangssag]]
[[Kategori:Etableringer i 1836]]
[[Kategori:Etableringer i 1836]]

Sideversjonen fra 15. mai 2018 kl. 08:41

Bygdesaga på Solberg i Skedsmo var ei oppgangssag som ble oppført i Ringdalsbekken i 1836 av Knud Jacobsen på Vestre Solberg, men en flom ødela sagbruket. Et nytt sagbruk med ett sagblad ble satt opp lenger nede i bekken av Poul Syversen på Østre Solberg. Her var vannfallet ubetydelig, og det kunne bare skjæres 16 tylfter bord i den årlige flomtida. I tillegg hadde Knud Jacobsen rett til å skjære fem tylfter årlig fordi han eide halve vannfallet. Hvor lenge sagbruket var i bruk, er usikkert.

Litteratur

  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind II. Oslo 1950-1952. Mal:Bokhylla.