Caspar Donato Brambani: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
(diverse)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Caspar Donato Brambani]]''' (født 1834 i [[Christiania]], død 1906 i [[Sandvika (Bærum)|Sandvika]]) var industrigründer.  Brambani, sønn av en italiensk vinbonde, er trolig den enkeltperson som har betydd mest for Sandvikas utvikling. Han bygde sommerhus i Sandvika (nær den gamle Budstikkagården i Sandvika, og her startet Jørgen Kanitz sin virksomhet) i 1870, og etablerte snart en omfattende industrivirksomhet: [[Sandviken kalkfabrik og teglverk|Sandviken Kalkfabrik]] (1871), [[Kampebråten Kalkfabrik]] på Jong (1874), [[Sandviken Blikvarefabrik]] (1888), [[Bjørnegård Teglverk]], Sandvikens Takstenfabrik og en kjemisk fabrikk. Brambani tjente gode penger, og kjøpte i 1892 [[Brønnøya (øy i Asker)|Brønnøya]], der han også anla en [[Brønøens Kalkfabrik|kalkfabrikk]]. Han grunnla [[Christiania Portland Sement]] på Slemmestad, bl.a. sammen med [[Viktor Plahte]] på Høvik.  
'''[[Caspar Donato Brambani]]''' (født 1834 i [[Christiania]], død 1906 i [[Sandvika (Bærum)|Sandvika]]) var industrigründer.  Brambani, sønn av en italiensk vinbonde, er trolig den enkeltperson som har betydd mest for Sandvikas utvikling.


Brambani var en pionér på mange områder. Allerede i 1878 etablerte han en sykekasse for sine mange ansatte. Kontingenten var beskjeden, og bortfalt ved sykdom. Han bygde egne boliger til arbeiderne, og ga støtte ved gravferder. Brambani hadde en finger med i det meste som foregikk i og rundt Sandvika. Han tok i bruk Stovivann som drikkevannskilde og fikk bygd vannledning til Sandvika, han var stifter og første formann (1896–1905) i Selskabet til Sandvikens Vel og han var den fremste pådriver da Sandvika fikk gatebelysning. De første petroleumslampene ble satt opp tidlig i 1890-årene, og i 1905 kom moderne kulltrådpærer. Brambani gikk på en smell under det økonomiske krakket i 1899, og mesteparten av industrivirksomheten måtte selges eller avvikles. Først i 1900 bosatte Brambani seg fast i Sandvika. Her døde han av slag 16. desember 1906.  
Han bygde sommerhus i Sandvika (nær den gamle [[Budstikkagården]] i Sandvika, og her startet [[Jørgen Kanitz]] sin virksomhet) i 1870, og etablerte snart en omfattende industrivirksomhet: [[Sandviken kalkfabrik og teglverk|Sandviken Kalkfabrik]] (1871), [[Kampebråten Kalkfabrik]] på [[Jong (Bærum)|Jong]] (1874), [[Sandviken Blikvarefabrik]] (1888), [[Bjørnegård Teglverk]], Sandvikens Takstenfabrik og en kjemisk fabrikk. Brambani tjente gode penger, og kjøpte i 1892 [[Brønnøya (øy i Asker)|Brønnøya]], der han også anla en [[Brønøens Kalkfabrik|kalkfabrikk]]. Han grunnla [[Christiania Portland Sement]] på [[Slemmestad]], blant annet sammen med [[Viktor Plahte]] på Høvik.
 
Brambani var en pionér på mange områder. Allerede i 1878 etablerte han en sykekasse for sine mange ansatte. Kontingenten var beskjeden, og bortfalt ved sykdom. Han bygde egne boliger til arbeiderne, og ga støtte ved gravferder.
 
Brambani hadde ellers en finger med i det meste som foregikk i og rundt Sandvika. Han tok i bruk [[Stovivann]] som drikkevannskilde og fikk bygd vannledning til Sandvika, han var stifter og første formann (1896–1905) i [[Selskabet til Sandvikens Vel]] og han var den fremste pådriver da Sandvika fikk gatebelysning. De første petroleumslampene ble satt opp tidlig i 1890-årene, og i 1905 kom moderne kulltrådpærer. Brambani tapte mye under det økonomiske krakket i 1899, og mesteparten av industrivirksomheten måtte selges eller avvikles. Først i 1900 bosatte Brambani seg fast i Sandvika. Her døde han av slag 16. desember 1906.


Sandvika Vel arbeider for å få reist et minnesmerke over Brambani i 2017. [[Brambanis vei]] i Sandvika fikk navn etter ham i 1969.
Sandvika Vel arbeider for å få reist et minnesmerke over Brambani i 2017. [[Brambanis vei]] i Sandvika fikk navn etter ham i 1969.


{{AB-leksikon}}
{{AB-leksikon}}
 
{{DEFAULTSORT:Brambani, Caspar Donato}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Italia]]
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Sandvika (Bærum)]]
[[Kategori:Fødsler i 1834]]
[[Kategori:Fødsler i 1834]]
[[Kategori:Dødsfall i 1906]]
[[Kategori:Dødsfall i 1906]]
[[Kategori:Industriledere]]

Sideversjonen fra 21. apr. 2016 kl. 10:18

Caspar Donato Brambani (født 1834 i Christiania, død 1906 i Sandvika) var industrigründer. Brambani, sønn av en italiensk vinbonde, er trolig den enkeltperson som har betydd mest for Sandvikas utvikling.

Han bygde sommerhus i Sandvika (nær den gamle Budstikkagården i Sandvika, og her startet Jørgen Kanitz sin virksomhet) i 1870, og etablerte snart en omfattende industrivirksomhet: Sandviken Kalkfabrik (1871), Kampebråten KalkfabrikJong (1874), Sandviken Blikvarefabrik (1888), Bjørnegård Teglverk, Sandvikens Takstenfabrik og en kjemisk fabrikk. Brambani tjente gode penger, og kjøpte i 1892 Brønnøya, der han også anla en kalkfabrikk. Han grunnla Christiania Portland SementSlemmestad, blant annet sammen med Viktor Plahte på Høvik.

Brambani var en pionér på mange områder. Allerede i 1878 etablerte han en sykekasse for sine mange ansatte. Kontingenten var beskjeden, og bortfalt ved sykdom. Han bygde egne boliger til arbeiderne, og ga støtte ved gravferder.

Brambani hadde ellers en finger med i det meste som foregikk i og rundt Sandvika. Han tok i bruk Stovivann som drikkevannskilde og fikk bygd vannledning til Sandvika, han var stifter og første formann (1896–1905) i Selskabet til Sandvikens Vel og han var den fremste pådriver da Sandvika fikk gatebelysning. De første petroleumslampene ble satt opp tidlig i 1890-årene, og i 1905 kom moderne kulltrådpærer. Brambani tapte mye under det økonomiske krakket i 1899, og mesteparten av industrivirksomheten måtte selges eller avvikles. Først i 1900 bosatte Brambani seg fast i Sandvika. Her døde han av slag 16. desember 1906.

Sandvika Vel arbeider for å få reist et minnesmerke over Brambani i 2017. Brambanis vei i Sandvika fikk navn etter ham i 1969.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Caspar Donato Brambani er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.