Dansk

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. mar. 2024 kl. 09:07 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{Bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Dansk er et østnordisk språk, som er offisielt språk i Danmark med Færøyene og Grønland og tales av mange i Sydslesvig og på Island. Det var offisielt språk i Norge i unionstiden.

Norsk uttale ble i liten grad påvirket av dansk, men både ordforråd, grammatikk og rettskrivning ble sterkt influert. Norge fikk på grunn av innføringen av dansk som skrift- og administrasjonsspråk en annen språklig utvikling enn det mange andre land gjorde under reformasjonen. Mens innføringen av preken og bibellesninger på folkespråket andre steder styrket dette, ble det norske språket i stedet ytterligere svekket.

I nynorsk har man ved å studere talespråket reversert mye av denne påvirkningen, mens det i bokmål og i enda sterkere grad i riksmål er liten avstand mellom skriftlig norsk og dansk. Inntil 1907 var riksmålet (som har utviklet seg til dagens bokmål og riksmål) en variant av dansk med noen få norske særegenheter, og det er i tekster fra før dette ofte bare ordvalg som viser om det dreier seg om norsk eller dansk.