Domkirkeruinene på Hamar: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(lenking av oppslagsordet)
(Kategorier ~~~~)
Linje 15: Linje 15:
[[Kategori:Kulturminner i Hedmark]]
[[Kategori:Kulturminner i Hedmark]]
[[Kategori:Kulturminner fra middelalderen]]
[[Kategori:Kulturminner fra middelalderen]]
[[Kategori:Middeladerkirker]]
[[Kategori:Steinkirker]]
[[Kategori:Kirker i Hedmark]]
[[Kategori:Kirker i Hedmark]]
[[Kategori:Domkirker]]
[[Kategori:Domkirker]]

Sideversjonen fra 12. des. 2008 kl. 13:54

Mal:Thumb høyre Domkirkeruinene er restene av Hamars middelalderdomkirke, som var sete for Hamar bispedømme fra 1152 til reformasjonen. De ble i 1998 bygget inn i et vernebygg av glass, som er vigslet som kirke. Ruinene eies av Riksantikvaren, og er en del av HedmarksmuseetDomkirkeodden. Stiftelsen Domkirkeodden forvalter bygningene.

Domkirken stod ferdig omkring år 1200 som en treskipet basilika i romansk stil. Koret ble utvidet noe senere. Man antar, ut fra fundamentene, at den hadde to tårn i vest og et stort sentraltårn. Dessverre er ingen samtidige tegninger bevart eller nøyaktige beskrivelser bevart. Kirken ble ødelagt av svenske styrker under Den nordiske sjuårskrigen.

Ruinene er Hamars tusenårssted.

Hamardomen

Ruinene fra Domkirken Hamar.
Foto: Rune A. Karlsen
Vernebygget beskytter ruinene mot frostskader.
Foto: Torstein Frogner

På grunn av frost- og fuktskader ble ruinene pakket inn i plast i 1985. Dette var på sikt en uholdbar løsning, ettersom publikum ikke lenger kunne se ruinene. Man oppførte derfor en glassbygning over ruinene, som var Miljøverndepartementets til da største enkelsatsning innen kulturminnevern. Bygningen ble tegnet av Kjell Lund og Nils Slaatto, og vant i 2005 FIABCIs norgesavdelings spesialpris for enestående arkitektur.

Bygningen brukes både til kirkelige seremonier og til konserter, teateroppsetninger og annet. Det er plass til opptil 800 personer i bygget.