Romansk arkitektur

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle Aker kirke er en treskipet romansk basilika.
Foto: Mahlum (2008).

Romansk arkitektur betegner en periode som preget kirkebygg i Vest-Europa gjennom 1000- 1200-årene. I kunsthistorien er det vanlig å regne den fullt utviklede romanske perioden fra omtrent 1050 til omtrent 1250.

Navnet fikk perioden på 1800-tallet for å skille den fra gotikken. Betegnelsen hentyder til romersk arkitektur, som den romanske arkitekturen viderefører mange stiltrekk fra. Flere motiver som kjennetegner romansk periode opptrådte enkeltvis i forskjellige kirker gjennom de foregående århundrene, men først omkring år 1050 ble flere av disse motivene kombinert i ett og samme byggverk.

Perioden etter vestromerrikets var en forfallstid for arkitekturen, som utviklet seg i ulike retninger i forskjellige deler av riket og mange steder fikk en mer primitiv karakter. Fra år 800 kan vi spore tendensene som skulle munne ut i den romanske arkitekturen gjennom karolingisk og ottonsk arkitektur.

I Norge

De norske steinkirkene som ble bygget i den romanske tiden er oppført etter mønsker fra europeiske kirker. De eldste stavkirkene ble bygget påå denne tiden, men de har også store innslag fra hedensk tid, med drager og fabeldyr. Med den treskipede basilikaformen minner o de europeiske steinkirkene, gjort om til trekonstruksjoner.

Av kjente, store bygninger i romansk stil har vi blant andre:

Kilder og litteratur