Drengsrud (gård i Asker): Forskjell mellom sideversjoner

→‎Nyere historie: tilleggsopplysning og korrektur
m (Teksterstatting – «fylke = Akershus» til «fylke = Viken»)
(→‎Nyere historie: tilleggsopplysning og korrektur)
Linje 36: Linje 36:


== Nyere historie ==
== Nyere historie ==
Sønnesønnen [[Johan Drengsrud|Johan Hansen Drengsrud]] arvet gården 1881. Han var en dyktig jord- og skogbruker og hadde flere offentlige verv, bl.a. som ordfører i 14 år. Han solgte gården til Kristian og [[Petra Fougner]] i 1901. Petra var datter av godseier Wiel i Fredrikshald og arvet en betydelig sum da faren døde i 1900. [[Petra Fougner]] ble enke i 1902, men drev gården videre sammen med forpakter.  
Sønnesønnen [[Johan Drengsrud|Johan Hansen Drengsrud]] arvet gården 1881. Han var en dyktig jord- og skogbruker og hadde flere offentlige verv, bl.a. som ordfører i 14 år. Han solgte gården til Kristian og [[Petra Fougner]] i 1901. Petra var datter av godseier Wiel i Fredrikshald og arvet en betydelig sum da faren døde i 1900. [[Petra Fougner]] ble enke i 1902, men drev gården videre sammen med forpakter (gårdsbestyrer). Ifølge [[folketellingen 1910]] var [[Thor Wøien]] bestyrer på Drensgrud.
Den gamle hovedbygningen fra begynnelsen av 1800-tallet ble flyttet og ombygd og ny hovedbygning, tegnet av arkitekt [[Johan Joachim Meyer|Johan Meyer]], reist. Det ble også bygget ny driftsbygning i tre etasjer.. Ute ble den anlagt hager, tennisbane og ridebane. Nede ved vannet ble det bygget badehus.


Gården ble solgt til trelasthandler Sigurd Knudsen i 1926, men Petra Fougner måtte ta tilbake Drengsrud allerede i 1927 da Knudsen ikke klarte sine forpliktelser. Samme år solgte hun gården til Ingjald Engelsen fra Bergen. Petra Fougner fikk skilt ut Øvre Drengsrudvann og skogområder rundt til sammen 300 dekar. I 1936 overtar Hans og Petra Røise fra [[Toten]] Drengsrud gård. Datteren Helene , gift med Per Holter overtok i 1959. I 1975 ble hovedbygningen med stabbur og 19 mål tomt solgt til Bruusgård-Kiøsterud fra Drammen, og det ble satt opp et stort kontorbygg foran den flotte gamle hovedbygningen.
Den gamle hovedbygningen fra begynnelsen av 1800-tallet ble flyttet og ombygd og ny hovedbygning, tegnet av arkitekt [[Johan Joachim Meyer|Johan Meyer]], reist. Det ble også bygget ny driftsbygning i tre etasjer. Ute ble det anlagt hager, tennisbane og ridebane. Nede ved vannet ble det bygget badehus.
Helene Holter solgte i 1998 gården til Trygve Martin og Ellen Sundelius etter at forhandlinger med Asker kommune om kjøp ikke førte fram. Sundelius har medvirket til at et stort hagesenter er etablert på gården.
 
Gården ble solgt til trelasthandler Sigurd Knudsen i 1926, men Petra Fougner måtte ta tilbake Drengsrud allerede i 1927 da Knudsen ikke klarte sine forpliktelser. Samme år solgte hun gården til Ingjald Engelsen fra Bergen. Petra Fougner fikk skilt ut Øvre Drengsrudvann og skogområder rundt til sammen 300 dekar. I 1936 overtok Hans og Petra Røise fra [[Toten]] Drengsrud gård. Datteren Helene, gift med Per Holter overtok i 1959. I 1975 ble hovedbygningen med stabbur og 19 mål tomt solgt til Bruusgård-Kiøsterud fra Drammen, og det ble satt opp et stort kontorbygg foran den flotte gamle hovedbygningen.
Helene Holter solgte i 1998 gården til Trygve Martin og Ellen Sundelius etter at forhandlinger med Asker kommune om kjøp ikke førte fram. Sundelius har medvirket til at et stort hagesenter er etablert på gården.
Eier i 2016 er Ellen Drengsrud, tidligere Ellen Sundelius. Bygningen benyttes nå som selskapslokale og markedsføres som ''Drengsrud Herregård''.
Eier i 2016 er Ellen Drengsrud, tidligere Ellen Sundelius. Bygningen benyttes nå som selskapslokale og markedsføres som ''Drengsrud Herregård''.


Veiledere, Administratorer
173 321

redigeringer