Eelam Tamilenes forening (Trondheim)

Eelam Tamilenes forening i Trondheim ble stiftet i 1981. På begynnelsen av 1980-tallet var ikke mer enn ti tamiler bosatt i byen. Raventheran Kanagaratnam var, ifølge opplysninger Umapalan Sinnadurai gjengir, den første. Det var tamilenes engasjement for å hjelpe folk som led i Sri Lanka og for å ta vare på og videreføre tamilsk kultur og tradisjon i sitt nye hjemland, som førte til opprettelsen av foreningen.

Allerede første året arrangerte medlemmene en kulturfestival. Ulike typer danse- og teaterforestillinger stod på repertoaret. Ifølge Sinnadurai tilfaller æren for festivalens suksess ekteparet Balendra Kanagaratnam og Anantharani Balendra.

Fra midten av 1980-årene kom mange tamilske studenter og flyktninger til Trondheim, og medlemstallet i foreningen økte. Etter hvert ble det etablert flere undergrupper for sport og kultur. Etter ønske fra praktiserende hinduer fikk foreningen ansvar for driften av to hindutempler: Sri Tiller Sivasubramaniyar-tempelet (1996) og Sri Tiller Ganesha tempel (2005).

Medlemsblad og radiosending

Foreningens månedsblad het Salangai (1985-1990) og inneholdt relevante artikler for norsk-tamiler i ulike aldersgrupper innenfor temaer som politikk, samfunn, kultur og film.

På initiativ fra Pulendran Kanagaratnam og Vijay Sithamparanathan (V.K. Nathan) ble det i midten av 1980-årene lansert en tamilsk radiosending, Tamil Murasu (Tamilsk stemme), i Trondheim. De to timer lange sendingene hver søndag hadde både voksne og unge lyttere. Underholdningsprogrammer, barneprogrammer, nyheter, sport og hørespill var blant programpostene. I 1988 ble kanalen nedlagt.

Litteratur


  Eelam Tamilenes forening (Trondheim) er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.