Elias Louen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. mar. 2015 kl. 18:35 av RolfSteinar (samtale | bidrag) (Ny side: '''Elias Louen''' (Lauen), født i Sør-Audnedal 30. juni 1867 og død 21. februar 1954, var en treskjærer som bodde på Herstøl i Sør-Audendal i dagens Lindesnes kommune....)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Elias Louen (Lauen), født i Sør-Audnedal 30. juni 1867 og død 21. februar 1954, var en treskjærer som bodde på Herstøl i Sør-Audendal i dagens Lindesnes kommune.


Nekrolog fra ukjent avis:

Elias Lauen er gått til sine fedre. Hans heim på husmannsplassen under prestegården står tom. Lauen bodde vel på en husmannsplass, men han huset ingen husmannsånd. Tvertimot. Hans hjerne og hans åndelige utstyr raket atskillig opp over det alminnelige nivå. I livets skole fulgte han godt med. Han var som en smart bi til å samle seg kunnskaper på de forskjelligste felter. Han leste flittig i bøker og presse og lyttet til kringkastingens lærdommer. Hans hukommelse var perfekt, og vitebegjærligheten stor. Jeg har flere ganger besøkt Elias Lauen på Herstøl. Der stelte han seg helt alene i mange år. Der likte han seg som ingen andre steder. Her kunne han leve i fred og innstemme sinn og sanser slik at de tonet i samklang med Herstøls herlige naturomgivelser. Her hadde han sitt verksted som var innrettet og utstyrt sånn at det var tjenlig for mesteren enten han arbeidet med tre, jern eller lær.

Som smed var han kjent i vide kretser. Hans økser, kniver og ljåer overgikk andres i skarphet. Han var en altmuligmann. Ingen satte ham fast når det gjaldt å utføre et håndarbeid.

Men det han satte mest pris på, var tegning og treskjæring. Der var han mesteren og kunstneren. Hans treskjærerarbeider er solgt utover hele Sør-Norge. Han holdt flere kurser på Vigeland i tegning og treskurd.

Hadde eg berre hatt fantasi i større grad, kunne eg nådd mykje langt på kunstens veg, sa Elias engang til meg.

"Gustav Vigeland er blitt den store billedhuggeren just fordi han hadde så rikelig med fantasi", mente Lauen.

Lauen og Vigeland var gode venner fra barndommen av. Elias far, Tarald Lauen, lærte både Gustav og Elias treskurd og kunstarbeider i lær. Vennskapet mellom treskjæreren og billedhuggeren varte hele livet igjennom. Av og til kostet Gustav Vigeland Oslo-reise på Herstøls-karen. Det var høytidsstunder for Lauen når han fikk gå omkring i Vigelands atelier og betrakte billedhuggerarbeidene.

De siste årene tilbrakte Vigeland sommerferiene på Tjøm. Da møttes disse to kunstnerne så mang en gang enten på Herstøl eller på villaen Breime.

Det ville være storartet om Sør-Audnedal engang i framtida kunne få en byste av disse tre kunsnervenner: Billedhugger Vigeland og treskjærerne Lauen og Torp.