Else Michelet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Asker og Bærums Budstikke 5. mai 2021: utsnitt av omtale av bortgangen til Else Michelet.

Else Michelet (født 26. februar 1942 i Trondheim, død 3. mai 2021) var forfatter, kabaretartist og kringkastingsmedarbeider med lang fartstid i NRKs underholdningsavdeling. Hun ble regna som en mester på satire, noe mange har blitt kjent med gjennom programposten «Hallo i uken», og som også var framtredende i hennes forfatterskap.

Slekt og familie

Hun var datter av lektor Frans Oscar Michelet (1906–1984) og husmor Synnøve Kulseng (1905–1981).

I 1977 ble hun gift med advokat Ingjald Ørbeck Sørheim (f. 1937. Dette ekteskapet ble oppløst allerede i 1979.

Gjennom faren tilhører hun slekta Michelet. Det er da naturlig å tenke på en annen kjent forfatter fra denne slekta, Jon Michelet. Slektskapet er ikke spesielt nært; på grunn av en forskyvning i generasjonen er hun femmenning til Jon Michelets far.

Liv og virke

Hun hadde sine første fem år i Trondheim. I 1947 flytta familien til Bærum.

Etter å ha blitt cand.mag. ved Universitetet i Oslo med fagene engelsk, fransk og litteratur begynte hun i 1967 å jobbe i Underholdningsavdelingen i NRK. Hun drev lenge særlig med nattradio, med programposter som «Natt-ta-ta», «Nattmat» og «Nattergalen». Der samarbeida hun blant annet med Totto Osvold og Lars-Helge Myklebust, ofte i improvisert dialogform. Michelet sto bak programmene «Dus med Dem» og «Med rot i virkeligheten», og har også i perioder vært med i «Nitimen» og «Reiseradioen».

Programmet «Hallo i uken», som har fokus på politisk satire over aktuelle saker, ble starta opp i 1989. Året etter ble Michelet fast tilknytta programmet, og i 1993 ble hun redaktør. Det førte til at hun gikk over til Dramaavdelingen i NRK. Som pensjonist har hun hatt flere gjesteopptredener i programmet.

Både i forfatterskapet og på radio kommer det tydelig fram at kvinnesaken står sentralt for Michelet. Hun var i 1980-åra styremedlem i Norsk Kvinnesaksforening. Dette temaet, og kristen fundamentalistme og puritanisme, får gjerne fram hennes aller skarpeste satire. Hun regnes som en språklig mester, som det er nær sagt umulig å målbinde.

Hun har også arbeida som oversetter, blant annet av tegneserien Asterix og av flere skuespill.

I 2007 mottok hun Komiprisens fagpris, og i 2008 fikk hun Fritt Ords honnør.

Michelet gikk bort i mai 2021 etter lengre tids sykdom.

Ettermæle

Else Michelet er gravlagt på gravlagt på Steinsskogen gravlund i Bærum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2021)

I et minneord over Else Michelet i Aftenposten 6. mai 2021, skrevet av Mona Levin, ble hun beskrevet slik (utdrag):

Feminist, forfatter, programleder, radiostemme på sin hals, satiriker, produsent, kabaretartist og ikke minst fødselshjelper for et par generasjoner norske komikere og tekstforfattere. Else Michelet er død, 79 år gammel. ... Hun var kvinne, og hun var morsom. Mange har fulgt i hennes spor. I dag er det ingen som løfter et bryn over kvinnelige komikere. ... Men hun gikk i front i sitt arbeid.

Else Michelet er gravlagt på Steinsskogen gravlund i Bærum.

Litteratur og kilder