Fritt Ords honnør

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fritt Ords honnør er en pris som deles ut av stiftelsen Fritt Ord. Den gis til personer som har gjort et verdifullt virke i det frie ords tjeneste, oftest i tilknytning til en aktuell sak. Honnørprisen deles ut når stiftelsen mener noen har gjort seg fortjent til den, og det kan derfor bli flere mottakere i løpet av et år. Prisen ble delt ut for første gang i 1979.

Selve prisen består av en krystallvase og et pengebeløp.

Stiftelsen Fritt Ord deler også ut Fritt Ords pris. Mens honnørprisen som nevnt gjerne deles ut i forbindelse med en aktuell sak, går den noe mer høythengende hovedprisen til personer eller organisasjoner som over tid har hatt gjort viktig arbeid for det frie ord.

I vår lokalhistoriske sammenheng er det verdt å nevne at prisen flere ganger har gått til grupper som har stått bak restaurering av bygninger, til bygdebokforfatteren Alf Steinsøy og til museer.

Mottakere og tildelingsgrunn

Begrunnelsene som er oppgitt i denne oversikten er basert på formuleringene i tildelinga, men er til dels forkorta og omskrevet. Den fulle begrunnelsen er gjengitt på Fritt Ords hjemmeside, se litteratur og kilder under.

Litteratur og kilder