Walid al-Kubaisi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Walid al-Kubaisi (født 9. februar 1958 i Bagdad, død 31. juli 2018) var forfatter og skribent.

Han vokste opp i en velstående familie i Irak, og utdanna seg til sivilingeniør. Faren, som var politimester, slutta seg til et opprør mot Saddam Hussein. Både han og flere andre familiemedlemmer ble drept som følge av at opprøret slo feil. Før faren ble drept fikk han smugla Walid al-Kubaisi over grensa til Syria. Derfra ble han deportert til Libanon. Han var i Beirut i seks år, og jobba blant annet som journalist for PLOs aviser. I 1986 flykta han så videre til Norge.

Han ble først bosatt i Arendal. Der bodde han i ti år, og allerede her markerte han seg som samfunnsdebattant. Blant annet ble han kjent med Arne Myrdal, som var leder av Folkebevegelsen mot innvandring. Etter å ha blitt utsatt for vold ved flere anledninger, og å ha måttet gå gjennom flere rettssaker som følge av dette, flytta han til Oslo der han ble boende resten av livet. Han fortsatte å besøke Arendal jevnlig, og hadde et ønske om å flytte tilbake dit som gammel.

Han debuterte som forfatter med Min tro, din myte i 1996. Her tok han for seg møtet mellom islam og den norske hverdagen. I tillegg til flere bøker skrev han også fast i Dag og Tid gjennom femten år. Temaene han tok for seg var blant annet rasisme, innvandring, ytringsfrihet og islam. Han var kritisk til religion, og i særdeleshet til islam, og var blant annet aktiv ved Senter for sekulær integrering.

al-Kubaisi ble statsstipendiat i 2007. I 2016 mottok han Fritt Ords honnør sammen med Loveleen Rihel Brenna for sine innspill i innvandrings- og integreringsdiskusjoner, gitt på sekulære premisser, og for sine bidrag til nyansering og vitalisering av mangfoldsdebatten. Som debattant markerte han seg særlig med sin åpenhet; han gikk ikke ned i en skyttergrav, men var åpen for alle innspill og mente at ingen har hundre prosent rett eller feil.

I 2016 ga han ut en selvbiografi og familiekrønike, Blekk og blod, som skulle bli hans siste bok. Han døde av kreft 31. juli 2018.

Litteratur og kilder