Knut Wigert

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Wigert i tittelrollen som John Gabriel Borkman i Ibsens stykke på Nationaltheatret i 1979. Til venstre Wenche Foss.
Foto: Frits Solvang/Norsk Teknisk Museum.

Knut Wigert, opprinnelig Knut Kirsebom Hansen (født 3. oktober 1916 i Skien, død 14. juni 2006) var skuespiller, tilknyttet Nationaltheatret i en årrekke, men også aktiv innen film og Fjernsynsteatret. Under krigen var Wigert med i de norske styrkene i Storbritannia, og som medlem av Kompani Linge deltok han i Måløyraidet i 1941.

Familie

Knut Wigert var sønn av major Sigvald Hansen (1881-1954) og Carmen Franciska Christina Kirsebom (1887-1951). Han ble gift i 1942 i London med Eva Nordlie (1915-2000), datter av Høyre-politiker Arthur Nordlie, ekteskapet oppløst i 1946, deretter i 1950 med Sofie Helene Huitfeldt f. Olsen (1913-1989). Som enkemann giftet han seg i 1991 med journalist Vera Dietrichson Burkoff (1929-2007), som han er begravet med. Navneendring til Wigert (mormorens slektsnavn) skjedde ved bevilling i 1935. Knut Wigert var bror av Sonja Wigert (1913-1980).

Liv og virke

Etter examen artium ved Oslo Handelsgymnas, debuterte Wigert på Centralteatret høsten 1937, og i 1938 ble han ansatt på Nationaltheatret. Her var han ansatt helt til 1987. Han spilte også i Fjernsynsteatret og medvirket i flere filmer.

Under krigen var Wigert med i de norske styrkene i Storbritannia. Han ble medlem av Kompani Linge og var med i Måløyraidet julen 1941. Han gjennomførte den norske befalsskolen i St. Andrews i Skottland, ble med i Det norske Fallskjermkompani og fikk løytnants grad 1943 etter å ha fullført krigsskolen Royal Military College i Sandhurst.

Wigert utga i 1945 en bok om sine opplevelser under krigen, Landflyktig. Om sin inntreden i Kompani Linge skriver han der blant annet (side 78):

Da jeg kom til London i begynnelsen av 1941, var Linge en av de første jeg traff. Egentlig hadde jeg tenkt å gå inn i flyvåpenet, men Martin Linge overtalte meg til å bli med i hans avdeling. Han fortalte at det ville bare bli omkring tre måneders utdannelse i England, og så ville jeg kunne delta i arbeidet på Norge. Jeg kunne ikke motstå fristelsen til å komme inn i aktiv tjeneste etter så kort trening, så jeg ga opp tanken på å bli flyger og meldte meg i stedet hos Linge.

Wigert var ellers en markant motstander av samnorsken, og formann i Riksmålsforbundet 1947–83. Han var også en pådriver for å få etablerte museum i Henrik Ibsens leilighet i Arbins gate i Oslo sentrum.

Ettermæle

Knut Wigert er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog over Wigert i Aftenposten 16. juni 2006 skrev skuespilleren Lise Fjeldstad blant annet:

Som skuespiller hadde han de egenskaper som skal til for å bli en stor skuespiller: Et sterkt følelsesliv, et sterkt intellekt og en sterk utstråling. I tillegg hadde han en masse humor og en enorm sjarm. … Knut Wigert var en kriger i ordets beste forstand, for overalt hvor han følte det måtte kjempes, var han med, med blanke våpen. Som helt ung, bare noen og tyve år gammel, kjempet han for Norge. Han var med i Kompani Linge, Måløyraidet – og han var med i Det Norske Fallskjermkompani. … Etter at Nationaltheatret brant i 1980, kjempet han en storslagen kamp for å bevare teaterets interiør. Hadde det ikke vært for Knut, hadde Nationaltheatrets salong i dag sett svært annerledes ut.

Knut Wigert ble kommandør av St. Olavs Orden i 1988.

Han er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og referanser