Fergeforbindelsen Hella-Skjærsnes over Tønsbergfjorden: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
({{bm}})
 
(7 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Fergeforbindelsen Hella-Skjærsnes over Tønsbergfjorden|Fergeforbindelsen Hella-Skjærsnes]]''' er en tidligere [[fergeforbindelser|fergeforbindelse]] mellom [[Hella under Nøtterø|Hella]] på [[Nøtterøy]] og [[Skjærsnes i Stokke|Skjærsnes]] i [[Stokke]]. Fra kildene er det kjent [[fergemenn]] i Hella siden [[1645]], men det må ha vært overfart på stedet i lang tid før det. [[Tønsbergfjorden]] er bare 400 meter bred på dette stedet. En viktig del av trafikkgrunnlaget var at [[nøttlending]ene dro til [[Melsom møller]] i Stokke for å male kornet sitt. For folk i Stokke var det også enklest å reise via Hella når de skulle til [[Tønsberg]].
'''[[Fergeforbindelsen Hella-Skjærsnes over Tønsbergfjorden|Fergeforbindelsen Hella-Skjærsnes]]''' er en tidligere [[fergeforbindelser|fergeforbindelse]] mellom [[Hella under Nøtterø|Hella]] på [[Nøtterøy]] og [[Skjærsnes i Stokke|Skjærsnes]] i [[Stokke]]. Fra kildene er det kjent [[fergemenn]] i Hella siden [[1645]], men det må ha vært overfart på stedet i lang tid før det. [[Tønsbergfjorden]] er bare 400 meter bred på dette stedet. En viktig del av trafikkgrunnlaget var at [[nøttlending]]ene dro til [[Melsom møller]] i Stokke for å male kornet sitt. For folk i Stokke var det også enklest å reise via Hella når de skulle til [[Tønsberg]].


Kommunene overtok driften av ferga i [[1919]], men i [[1923]] ble fergestedet nedlagt. Årsakene var for det første at Nøtterøy hadde fått egen mølle på [[Lofterød på Nøtterøy|Lofterød]] i [[1920]], slik at [[nøttlending]]ene ikke lenger hadde behov for å reise til Melsom møller med kornet sitt. For det andre hadde det blitt åpnet ny vei mellom [[Melsomvik i Stokke|Melsomvik]] i Stokke og [[Auli i Sem|Auli]] i [[Sem]] i [[1922]], noe som lettet kommunikasjonen mellom Stokke og Tønsberg.
Kommunene overtok driften av ferga i [[1919]], men i [[1923]] ble fergestedet nedlagt. Årsakene var for det første at Nøtterøy hadde fått egen mølle på [[Lofterød på Nøtterøy|Lofterød]] i [[1920]], slik at nøttlendingene ikke lenger hadde behov for å reise til Melsom møller med kornet sitt. For det andre hadde det blitt åpnet ny vei mellom [[Melsomvik i Stokke|Melsomvik]] i Stokke og [[Auli i Sem|Auli]] i [[Sem (Tønsberg)|Sem]] i [[1922]], noe som lettet kommunikasjonen mellom Stokke og Tønsberg.


==Litteratur==
==Litteratur==
*Grepstad, Johs. Kvaal: Hella-Skjærsnes - gammel og glemt fergeforbindelse, ''[[Njotarøy]]'' (1993/1994), s. 20-25.
*Grepstad, Johs. Kvaal: «Hella-Skjærsnes - gammel og glemt fergeforbindelse», ''[[Njotarøy]]'' (1993/1994), s. 20-25.
*Fergeforbindelsen Stokke-Nøtterøy, ''[[Stokke. Arv og ætt]]'' (2002), s. 14.
*«Fergeforbindelsen Stokke-Nøtterøy», ''[[Stokke. Arv og ætt]]'' (2002), s. 14.
*Fergen Hella-Skjærsnes, ''Stokke. Arv og ætt'' (2007), s. 26-27.
*«Fergen Hella-Skjærsnes», ''Stokke. Arv og ætt'' (2007), s. 26-27.


[[Kategori:Fergeforbindelser]]
[[Kategori:Ferjesamband]]
[[Kategori:Færder kommune]]
[[Kategori:Nøtterøy]]
[[Kategori:Nøtterøy]]
[[Kategori:Stokke]]
[[Kategori:Stokke]]
[[Kategori:Sandefjord kommune]]
[[Kategori:Opphør i 1923]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 19. okt. 2023 kl. 11:17

Fergeforbindelsen Hella-Skjærsnes er en tidligere fergeforbindelse mellom HellaNøtterøy og Skjærsnes i Stokke. Fra kildene er det kjent fergemenn i Hella siden 1645, men det må ha vært overfart på stedet i lang tid før det. Tønsbergfjorden er bare 400 meter bred på dette stedet. En viktig del av trafikkgrunnlaget var at nøttlendingene dro til Melsom møller i Stokke for å male kornet sitt. For folk i Stokke var det også enklest å reise via Hella når de skulle til Tønsberg.

Kommunene overtok driften av ferga i 1919, men i 1923 ble fergestedet nedlagt. Årsakene var for det første at Nøtterøy hadde fått egen mølle på Lofterød i 1920, slik at nøttlendingene ikke lenger hadde behov for å reise til Melsom møller med kornet sitt. For det andre hadde det blitt åpnet ny vei mellom Melsomvik i Stokke og Auli i Sem i 1922, noe som lettet kommunikasjonen mellom Stokke og Tønsberg.

Litteratur

  • Grepstad, Johs. Kvaal: «Hella-Skjærsnes - gammel og glemt fergeforbindelse», Njotarøy (1993/1994), s. 20-25.
  • «Fergeforbindelsen Stokke-Nøtterøy», Stokke. Arv og ætt (2002), s. 14.
  • «Fergen Hella-Skjærsnes», Stokke. Arv og ætt (2007), s. 26-27.