Stokke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Garborgs vei 1, Stokke kirke.
Foto: Roy Olsen (2017).

Stokke er et tettsted i Sandefjord kommune i Vestfold. Stedet var tidligere administrasjonssenter i Stokke kommune, som ble innlemmet i Sandefjord kommune 1. januar 2017. Stokke tettsted hadde 4249 innbyggere pr. 1. januar 2019.

Fra gammelt av var Melsomvik kommunesenteret i Stokke, men da jernbanen kom i 1881, ble stasjonen lagt på gården Jevnakers grunn, og det utviklet seg relativt raskt et nytt tettsted, «Stokkebyen», rundt denne, med ysteri, småindustri, forretninger og bolighus.

Men det var ikke noe veiknutepunkt ved Stokke stasjon. For å få full nytte av jernbanen måtte distriktene knyttes til stasjonen med nye og bedre veier, og det ble satset friskt på veianlegg. Tassebekkveien ble bygd, ny vei fra Sørby til Stokke anlagt, og Melsomvikveien gjort ferdig over Myrejordene. Alle disse veiene ble fullført straks etter at jernbaneanlegget ble tatt i bruk.

Navnet

Navnet er vanlig som gårdsnavn, og kommer i dette tilfellet trolig fra Stokke prestegård på gammelnorsk Stokkar. Stokke har antageligvis blitt kalt dette siden den første kirken ble bygd. Betydningen er ukjent; to mulige tolkninger er at det viser til et elveløp eller til trestokker i forbindelse med rydding av jord.

Stokke kirke

Stokke kirkes historie går tilbake til middelalderen. I 1885 ble den gamle middelalderkirken revet og erstattet med dagens kirke, tegnet av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan og oppført i 1886.

Tettsteder i Stokke

Kjente Stokkesokninger

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.22253° N 10.30053° Ø