Fløtningskanalen Femunden-Feragen: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 4: Linje 4:
== Bakgrunn ==
== Bakgrunn ==
{{Utdypende artikkel|Røros Kobberverk}}
{{Utdypende artikkel|Røros Kobberverk}}
Kobberverket på [[Røros]] hadde et enormt behov for ved og trekull - ikke bare til smelting, men også til [[fyrsetting]] i gruvene. Dette førte til at skogen var uthogd opptil 25 kilometer fra Røros allerede rundt 1670, og fra begynnelsen av 1700-tallet måtte det meste hentes inn fra utenfor cirkumferensen. Ved å forbinde Femunden med Feragen, som ligger åtte meter lavere, fikk kobberverket tilgang på tømmeret i de store skogsområdene rundt Femunden. Dette skulle også ble et argument for at områdene øst for Femunden skulle forbli på norske hender etter at grenselinjen mellom de to land ble trukket opp og markert i terrenget etter [[Grensetraktaten av 1751]], da det svanske standpunktet opprinnelig var at Femunden skulle danne [[riksgrensen]].
Kobberverket på [[Røros]] hadde et enormt behov for ved og trekull - ikke bare til smelting, men også til [[fyrsetting]] i gruvene. Dette førte til at skogen var uthogd opptil 25 kilometer fra Røros allerede rundt 1670, og fra begynnelsen av 1700-tallet måtte det meste hentes inn fra utenfor cirkumferensen. Ved å forbinde Femunden med Feragen, som ligger åtte meter lavere, fikk kobberverket tilgang på tømmeret i de store skogsområdene rundt Femunden.  
 
Kobberverkets behov for tømmer fra dette området skulle også ble et argument for at områdene øst for Femunden skulle forbli på norske hender etter at grenselinjen mellom de to land ble trukket opp og markert i terrenget etter [[Grensetraktaten av 1751]], da det svanske standpunktet opprinnelig var at Femunden skulle danne [[riksgrensen]].


== Bruk ==
== Bruk ==
Skribenter
95 176

redigeringer