Fladeby cellulosefabrikk: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»
(lenker)
m (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
 
(11 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fladeby cellulosefabrikk]] var opprinnelig et tresliperi, bygd [[1900.]]  
{{thumb|Flateby-Cellulose.jpg|Flateby Cellulose.|Henning Bergersen}}
<onlyinclude>'''[[Fladeby cellulosefabrikk]]''' var opprinnelig et tresliperi, bygd [[1900]]. Sliperiet gikk bare i et år. Ombygd til sulfat cellulosefabrikk i [[1905]], brant samme år. Ny fabrikk kom i drift [[1906]]. Fabrikken var i drift til begynnelsen av [[1930-årene]]. På det meste arbeidet det 140 personer ved fabrikken. Rett nord for fabrikken lå det ei brygge hvor frakte/passasjerbåten [[«Strømmen» (frakte- og passasjerbåt)|«Strømmen»]] la til. På [[1950-tallet]] ble det startet opp et metallstøperi og en makaronifabrikk i to av de gamle fabrikklokalene - disse bedriftene bestod i ca 10 år før de ble nedlagt. Alle bygningene er i dag revet unntatt bygningen hvor makaronifabrikken lå - der har i dag en motorklubb tilhold. Området er i dag omregulert til friområde med båthavn og badeplass.</onlyinclude>
Sliperiet gikk bare i et år. Ombygd til sulfat cellulosefabrikk i [[1905]], brant samme år. Ny fabrikk kom i drift [[1906.]] Fabrikken var i drift til begynnelsen av [[1930-årene]]. På det meste arbeidet det 140 personer ved fabrikken. Rett nord for fabrikken lå det ei brygge hvor frakte/ [[passasjerbåten ”Strømmen”]] la til. På [[1950-tallet]] ble det startet opp et metallstøperi og en makaronifabrikk i to av de gamle fabrikklokalene - disse bedriftene bestod i ca 10 år før de ble nedlagt. Alle bygningene er i dag revet unntatt bygningen hvor makaronifabrikken lå - der har i dag en motorklubb tilhold. Området er i dag omregulert til friområde med båthavn og badeplass.


11.       Flatebydalen: Eiendommen var først husmannsplass, siden selveierbruk, før den ble oppkjøpt i forbindelse med [[Fladeby Cellulosefabrikk.]] Plassen hadde mølle/kvernhus nederst i Damsåa. Under [[Collettene]]s tid på Flatebygodset bodde deres fullmektiger her. På 1860-tallet ble det drevet butikk bla. på stedet. Bache-Wiig med familie bodde også her i deres tid ved Fladeby Cellulosefabrikk. Da ble boligen kalt for Ingeniørboligen.
Det er også andre kulturminner knytta til fabrikken. Eiendommen [[Flatebydalen]] var først [[husmannsplass]], siden selveierbruk, før den ble oppkjøpt i forbindelse med Fladeby cellulosefabrikk. Plassen hadde mølle/kvernhus nederst i Damsåa. Under [[Collettene]]s tid på Flatebygodset bodde deres fullmektiger her. På 1860-tallet ble det drevet butikk bla. på stedet. Bache-Wiig med familie bodde også her i deres tid ved Fladeby Cellulosefabrikk. Da ble boligen kalt for Ingeniørboligen.


Ei mølle eller et kvernhus tilhørende plassen Flatebydalen står også der. Den ble nedlagt før 1900.


6.    Mølle/Kvernhus tilhørende plassen Flatebydalen. Nedlagt før 1900
{{Kulturminneløypa}}


[[Kulturminneløype]]
[[Kategori:Enebakk kommune]]


[[Kategori:Enebakk kommune]]
[[Kategori:Treforedlingsindustri]]
[[Kategori:Kulturminneløypa]]
{{bm}}
[[Kategori:Cellulosefabrikk]]