Gapestokk: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Robot: Legger til {{Bm}})
 
(16 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Image:Gapestokk (P8070392).JPG|thumb|Gammel gapestokk med halsklave. Dette var den vanligste typen i Norge. {{byline|John Erling Blad}}]]
{{leksikon|gapestokk}}
'''Gapestokk''' er et tidligere [[straff]]eredskap som var plassert på [[torg]] eller foran [[kirke]]r for å stille ut den dømte til allmenn spott og spe. Gapestokken kunne bestå av av en stokk med hull til hode og hender der den skyldige ble låst fast, og ble særlig brukt for å straffe mindre overtredelser som [[banning]], [[blasfemi]]sk tale, usømmelig oppførsel og gateuorden. Denne formen for [[skam]]- eller [[æresstraff]] ble også kalt «halsjern» eller «å lenkes til pælen».  
{{Thumb|Fredrikstad Gamlebyen gapestokk.JPG|[[Gapestokken i Fredrikstad]]; denne typen er den egentlige gapestokk, med hull til hals og håndledd.|Chris Nyborg}}
'''Gapestokk''' (fra dansk ''gabestok'', også kalt ''halsjern'' eller ''å lenkes til pælen'') var et strafferedskap hvor den dømte ble ydmyket ved å bli lenket fast på et offentlig sted, oftest ved kirken på landet eller på torget i byene. Slik straff ble gitt for mindre overtredelser.


Ordet kom til [[norsk]] fra det [[dansk språk|danske]] «gabestok». Innretningen kan også kalles «gapstock» på [[svensk]], men er sjeldent.
Gapestokk ble i [[Danmark-Norge]] særlig brukt på [[1700-tallet]] som straff for mindre lovovertredelser. Den ble formelt innført i [[Christian Vs Norske Lov]] av [[1687]], særlig som straff for usømmelig tale og oppførsel eller for å tvinge fram betaling av bøter.


==Gapestokk og kak==
Den vanligste typen gapestokk i Norge var en stokk med halsklave. Denne kan være identisk med en kak, et navn som særlig ble brukt når man kombinerte ydmykelsen med pisking, såkalt [[kakstryking]]. Man finner også en annen type, med hull til hals og håndledd. Det er dette som er den egentlige gapestokk. Typen forekom i Danmark-Norge særlig i byene. [[Gapestokken i Fredrikstad]] er et eksempel på denne typen.
Forskjellige former for gapestokker som middel for straff og sosial kontroll ble tatt i bruk i [[middelalderen]]. For eksempel kunne ugifte mødre bli straffet med gapestokk, slik at alle kunne gjøre narr av og spytte på dem. I tillegg til eller i steden for gapestokk var det i flere byer også vanlig med kak eller kag (på [[tysk]] kalt «Kaak», på [[dansk]] «kag» og [[engelsk]] «pillory»). Kak var en pæl eller steinstøtte med et lite platå der forbrytere ble bundet eller låst fast med en jernbøyle for å ydmyke og eventuelt «kagstryke», det vil si piske, dem. Det var også andre varianter av halsjern, offentlig [[pryl]] og andre æresstraffer rundt om i [[Europa]], for eksempel fastlenking til rådhuset og torturstraffen [[steile og hjul]].  


==Gapestokk i Norge==
[[Gapestokken i Moss]] var den siste gapestokken som var i bruke i Norge, den [[11. oktober]] [[1840]]. Ved lov av [[17. mai]] [[1848]] ble bruk av gapestokk avskaffet i Norge for godt.


[[Bilde:Fredrikstad Gamlebyen gapestokk.JPG|thumb|[[Gapestokken i Fredrikstad]] er av en type som er vanlig i Storbritannia og på kontinentet. {{byline|Chris Nyborg}}]]
==Galleri==
Gapestokk ble i [[Danmark-Norge]] særlig brukt på [[1700-tallet]] som straff for mindre [[lovovertredelse]]r. I følge [[Christian 5]]s [[Norske Lov]] av [[1687]] kunne blant annet de som [[sverge]]t og [[banne]]t på tross av advarsler, ungdommer som forstyrret [[gudstjeneste]]n og de som forårsaket gateuorden, bli satt i gapestokk. Straffen ble også brukt for å tvinge fram betaling av [[bot|småbøter]] som [[leiermål]]sbot. Også kakstrykning var vanlig etter Christian 5s Norske Lov. Det innebar pisking av den dømte som var fastbundet til en kak eller straffepæl, og omfattet 27 slag på naken rygg. Straffen kunne også kombineres med [[brennemerking]].


Gapestokker fantes praktisk talt overalt i Norge, og var gjerne satt opp på kirkebakken foran [[kirke]]ene. I [[Bergen]] sentrum var det rundt år [[1700]] både gapestokk og kak på [[Engen]] sør for [[Nordnes]]. I [[Oslo]] var det gapestokk og [[galge]] på [[Galgeberg]] i bydelen [[Gamle Oslo]]. Gapestokk ble sist brukt i [[Norge]] i [[Gapestokken i Moss|Moss]] [[11. oktober]] [[1840]], og ved lov av [[17. mai]] [[1848]], da de gamle middelalderlovene ble revidert, ble bruk av gapestokk avskaffet i Norge for godt.
<gallery>
Gapestokk stiklestad.JPG|Gapestokk på [[Stiklestad nasjonale kultursenter]]. {{byline|Siri Iversen|2011}}
Bjelland kyrkje gapestokk 01.JPG|Gapestokk ved [[Bjelland kyrkje|Bjelland kirke]]. {{byline|Chris Nyborg|2017}}
Kalveklave (P8070392).JPG|Ikke en gapestokk, men ei kalveklave med kjetting festa til en pæl. Slik så mange norske gapestokker ut, og man trodde også lenge at dette var en gapestokk. {{byline|John Erling Blad}}
</gallery>


==Se også==
==Se også==
Linje 20: Linje 23:


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==
{{commons|Category:Pillory}}
* {{WP-lenke|Gapestokk|no}}
*[http://www.jordalposten.no/pages/feature/galgeberg.htm Galge og gapestokk på Galgeberg i Oslo]
* [http://snl.no/gapestokk Gapestokk] i ''Store norske leksikon''
*[http://ordnet.dk/ods/opslag?id=451889 Oppslagsordet «Gabestok» i ''Ordbog over det danske sprog'']
* [http://www.jordalposten.no/pages/feature/galgeberg.htm Galge og gapestokk på Galgeberg i Oslo]
*[http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=kag&submit=S%F8g Oppslagsordet «Kag» i ''Ordbog over det danske sprog'']
* [http://ordnet.dk/ods/opslag?id=451889 Oppslagsordet «Gabestok» i ''Ordbog over det danske sprog'']
* [http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=kag&submit=S%F8g Oppslagsordet «Kag» i ''Ordbog over det danske sprog'']
* [http://gw.adressa.no/ngc/avstraffelse.htm Straffemetoder i Norge rundt 1800]
* [http://gw.adressa.no/ngc/avstraffelse.htm Straffemetoder i Norge rundt 1800]
{{Bm}}


{{wikipedia|no}}
[[Kategori:Straff]]
 
[[Kategori:Gapestokker| ]]
[[Kategori:Straffereaksjoner]]

Nåværende revisjon fra 13. mar. 2024 kl. 12:19

Gapestokken i Fredrikstad; denne typen er den egentlige gapestokk, med hull til hals og håndledd.
Foto: Chris Nyborg

Gapestokk (fra dansk gabestok, også kalt halsjern eller å lenkes til pælen) var et strafferedskap hvor den dømte ble ydmyket ved å bli lenket fast på et offentlig sted, oftest ved kirken på landet eller på torget i byene. Slik straff ble gitt for mindre overtredelser.

Gapestokk ble i Danmark-Norge særlig brukt på 1700-tallet som straff for mindre lovovertredelser. Den ble formelt innført i Christian Vs Norske Lov av 1687, særlig som straff for usømmelig tale og oppførsel eller for å tvinge fram betaling av bøter.

Den vanligste typen gapestokk i Norge var en stokk med halsklave. Denne kan være identisk med en kak, et navn som særlig ble brukt når man kombinerte ydmykelsen med pisking, såkalt kakstryking. Man finner også en annen type, med hull til hals og håndledd. Det er dette som er den egentlige gapestokk. Typen forekom i Danmark-Norge særlig i byene. Gapestokken i Fredrikstad er et eksempel på denne typen.

Gapestokken i Moss var den siste gapestokken som var i bruke i Norge, den 11. oktober 1840. Ved lov av 17. mai 1848 ble bruk av gapestokk avskaffet i Norge for godt.

Galleri

Se også

Eksterne lenker