Geirr Tveitt: Forskjell mellom sideversjoner

2 135 byte lagt til ,  25. apr. 2018
ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 3: Linje 3:


== Bakgrunn og utdannelse ==
== Bakgrunn og utdannelse ==
Nils Tveit ble født i Bergen som sønn av folkehøgskolebestyrer Lars Håkonson Tveit (1878–1951) og Johanna Nilsdotter Heradstveit (1882–1966). Faren var fra august samme året lærer på [[Dragefjeldet folkeskole]] og familien bodde i Haugeveien 1 på [[Nordnes]].  De bodde i Bergen i hans fire første år, og senere flyttet familien til Drammen da faren i ni år var bestyrer for [[Danvik Folkehøgskole|Danvik kristelige ungdomsskole]] i byen. Her gikk også sønnen alle skoleårene på [[folkeskole]]n, men familien var sterkt knyttet til familiegården og familien i [[Hardanger]] og landskapet der, og tilbrakte alle ferier der.
Nils Tveit ble født i Bergen som sønn av folkehøgskolebestyrer Lars Håkonson Tveit (1878–1951) og Johanna Nilsdotter Heradstveit (1882–1966). Faren var fra august samme året lærer på [[Dragefjeldet folkeskole]] og familien bodde i Haugeveien 1 på [[Nordnes]].  De bodde i Bergen i hans fire første år, i 1912 bodde de et år i [[Lofthus]], før de i 1913 flyttet til det daværende [[Strømsgodset kommune]], i dag [[Drammen kommune|Drammen]], hvor faren i ni år var bestyrer for [[Danvik Folkehøgskole|Danvik kristelige ungdomsskole]] i [[Drammen|Drammen by]]. Her gikk også Nils alle skoleårene på [[folkeskole]]n, og han har senere omtalt denne tiden som «en bedrøvelig tid» da han sterkt mislikte det systemet elevene var underlagt på skolen. Familien var i alle disse årene sterkt knyttet til familiegården, familien og landskapet i [[Hardanger]], og tilbrakte alle ferier der.


Han vokste opp i et religiøst hjem med tilknytning til [[Den norske kirke|kirken]] med et åpnet kultursyn og med rik tilkgang på bøker, bilder og musikk. Allerede i guttedagene ble han fortrolig med ''[[Heimskringla]]'' og ''Edda'', og særlig de nynorske dikterne. Slike litterære kilder tok han senere med sedg inn i sine komposisjoner, og transformerte disse impulsene ved hjelp av en frodis fantasi til musikalske verk.
Han vokste opp i et religiøst hjem med tilknytning til [[Den norske kirke|kirken]] med et åpnet kultursyn og med rik tilgang på bøker, bilder og musikk. Allerede i guttedagene i Drammen utviklet han en sterk motvilje til kirkelig liv og kristendommen. Han ville heller spille fotball med de andre enn å gå på bønnemøter, selv om han ikke viste noe spesielt behov for å knytte seg til kameratskap utenfor hjemmet og ville heller dyrke sine egne interesser. Han gikk i forhod til de andre elevene sine egne veier, men ingen ertet ham for det. På denne tiden ble han fortrolig med ''[[Heimskringla]]'' og ''Edda'', og særlig de nynorske dikterne. Slike litterære kilder tok han senere med seg inn i sine komposisjoner, og transformerte disse impulsene ved hjelp av en frodig fantasi til musikalske verk. Han viste tidlig musikalsk talent og interesse.


Han hadde [[Gymnas|gymnastiden]] sin på [[Voss]] fra 1924 og norskdomsmiljøet der gav ham sterke stimuli, ikke minst nærkontakten med [[hardingfele]]n. Anbefaling fra [[Christian Sinding]] gjorde at han kom inn på det tradisjonsrike konservatoriet i Leipzig etter [[examen artium]] i 1928. Uten formell musikkopplæring i forkant gikk han i gang med et krevende fire års studium i klaver og komposisjon.
Han hadde [[Gymnas|gymnastiden]] sin på [[Voss landsgymnas]] fra 1924 og den beleste Nils gjorde det godt på skolen. Norskdomsmiljøet der gav ham sterke stimuli, ikke minst nærkontakten med [[hardingfele]]n. Særlig var den jevnaldrene vennen og spillemannen Johan Hjelmevoll fra [[Ulvik herad|Ulvik]] en inspirasjonskilde, men han døde allerede i 1929 av [[tuberkulose]]. Musikkinteressen fikk utvikle seg videre, særlig var det Beethoven som var i fokus, og han kunne spille som en virtuos for de andre elevene. Han leste store mengder tysk musikklitteratur. Han tonesatte teksten «Den fagre jenta skal ut og blenkja og lære gutane stort å tenkja» av [[Aasmund Olavsson Vinje]] og sendte dette til [[Christian Sinding]] etter at han hadde studert Sindings D-mollsymfoni hvor han fant noe som fengte ham. Han spurte Sinding om skaperen av disse tonene hadde noen framtid som komponist, og fikk en lang analyse tilbake hvor svakheter ble påpekt, men med en oppfordring til å fortsette. Anbefaling fra Sinding gjorde at han kom inn på det tradisjonsrike konservatoriet i Leipzig etter [[examen artium]] i 1928. Uten formell musikkopplæring i forkant gikk han i gang med et krevende fire års studium i klaver og komposisjon.


== Virke ==
== Virke ==
Linje 24: Linje 24:
Tveitt hadde en usedvanlig lett notepenn. Han skrev svært kompliserte orkesterpartiturer nesten uten kladd eller skisser. Hans andre konsert for hardingfele og orkester, «Tri fjordar», ble skrevet rett ned. Den første solisten som skulle urfremføre den sa senere at notene var så pent skrevet at han trodde det måtte ligge et omfattende skissearbeide bak. Tveitt var også svært impulsiv. Verkene kunne plutselig forandres om han fikk et kreativt innfall for eksempel på en konsert. Der kunne resultatet iblant fravike sterkt fra det opprinnelige.
Tveitt hadde en usedvanlig lett notepenn. Han skrev svært kompliserte orkesterpartiturer nesten uten kladd eller skisser. Hans andre konsert for hardingfele og orkester, «Tri fjordar», ble skrevet rett ned. Den første solisten som skulle urfremføre den sa senere at notene var så pent skrevet at han trodde det måtte ligge et omfattende skissearbeide bak. Tveitt var også svært impulsiv. Verkene kunne plutselig forandres om han fikk et kreativt innfall for eksempel på en konsert. Der kunne resultatet iblant fravike sterkt fra det opprinnelige.


I 1935 fikk han tilatelse av [[Justisdepartementet]] til å endre fornavnet bort fra døpenavnet ''Nils'' til ''Geirr'', og la også etter hvert til en ekstra '''«t»''' i etternavnet. Endringen av fornavnet er et uttrykk for hans sterke individualitet og norskdomsorientering. Bort fra det greske Nils/Nikolas og Geirr ligner på ''Greip'' som var et gammelt navn på slektsgården Tveit. Dessuten var det andre som også hadde navnet Nils Tveit, og han ville ha et navn som bare han hadde. Og i tråd med sitt samfunnsyn og politiske syn brukte han den [[Norrønt|norrøne]] navneformen, med to '''«r»''''er.
=== Navnet ===
I 1935 fikk han tilatelse av [[Justisdepartementet]] til å endre fornavnet bort fra døpenavnet ''Nils'' til ''Geirr''. Endringen av fornavnet er et uttrykk for hans sterke individualitet og norskdomsorientering. Bort fra det greske Nils/Nikolas og Geirr ligner på ''Greip'' som var et gammelt navn på slektsgården Tveit. Dessuten var det andre som også hadde navnet Nils Tveit, og han ville ha et navn som bare han hadde. Og i tråd med sitt samfunnsyn og politiske syn brukte han den [[Norrønt|norrøne]] navneformen, med to '''«r»''''er. Navnebyttet møtte stor motstand i familien, og særlig hos faren, som han var sterkt knyttet til. Men det nyttet ikke. Typisk nok for ham, informerte han om dette når han hadde bestemt seg, og det var ikke noe mer å diskutere.
 
Den ekstra '''«t»''''en i etternavnet la han på da han på i 1941 i forbindelse med at han skulle flytte tilbake til Hardanger. Begrunnelsen var at det var slik det ble skrevet i gamle dager, og han henviste til ''[[Diplomatarium Norvegicum]]'', samt at franskmennene hadde vanskeligheter med å uttale navnet uten dobbelt '''«t»''' til slutt. Sannsynligvis har den visuewelle balansen i navnet også vært viktig for ham.


=== Ragnarok ===
=== Ragnarok ===
Da han flyttet tilbake til Norge og Oslo på midten av 1930-tallet, ble hans musikk omfavnet av den nyhedenske og raseorienterte kretsen rundt [[Hans Solgaard Jacobsen]] og tiddskriftet ''[[Ragnarok]]'' som han startet i 1935 som en del av denne retningens opposisjon mot den borgerlig-kristne orienterte retningen til [[Vidkun Quisling]] og ledelsen i [[Nasjonal Samling]]. De så det som sin oppgave å fremme Tveitts musikk som ble oppfattet som et ekte uttrykk for den nordiske rasens «urmusikk». Etter en framføring av ''Baldurs draumar'' i [[Universitetets aula]] skriver Jacobsen i ''Ragnarok'' nr. 2 av  mars 1938 at «Geirr Tveitt er et av de få lyspunkt i det åndsmørke som nå hviler over Noregs land og folk». Tveitt ble en del av dette miljøet og dette har virket oppmuntrende på ham, noe han også ga uttrykk for. Hans omtale av dette miljø i brev viser at han på denne tiden omfavnet det nasjonalsosialistiske nyhedenske budskapet var viktig for ham og at dette lå til grunn for hans valg av omgangskrets. Han engasjerte seg også i den frivillige [[arbeidstjenesten]] som også med initiert av dette miljøet, særlig gjennom [[Walter Fürst]], [[Tor Strand]] og [[Per Imerslund]], og sa at gjennom kontakten med norske natur knyttet man ikke bare an til den norrøne ånd, men med den religiøse panteismen som kjennetegnet hele den indo-ariske rasen.
Da han flyttet tilbake til Norge og Oslo på midten av 1930-tallet, ble hans musikk omfavnet av den nyhedenske og raseorienterte kretsen rundt [[Hans Solgaard Jacobsen]] og tiddskriftet ''[[Ragnarok]]'' som han startet i 1935 som en del av denne retningens opposisjon mot den borgerlig-kristne orienterte retningen til [[Vidkun Quisling]] og ledelsen i [[Nasjonal Samling]]. De så det som sin oppgave å fremme Tveitts musikk som ble oppfattet som et ekte uttrykk for den nordiske rasens «urmusikk». Etter en framføring av ''Baldurs draumar'' i [[Universitetets aula]] skriver Jacobsen i ''Ragnarok'' nr. 2 av  mars 1938 at «Geirr Tveit er et av de få lyspunkt i det åndsmørke som nå hviler over Noregs land og folk». Tveitt ble en del av dette miljøet og dette har virket oppmuntrende på ham, noe han også ga uttrykk for. Hans omtale av dette miljø i brev viser at han på denne tiden omfavnet det nasjonalsosialistiske nyhedenske budskapet var viktig for ham og at dette lå til grunn for hans valg av omgangskrets. Han engasjerte seg også i den frivillige [[arbeidstjenesten]] som også med initiert av dette miljøet, særlig gjennom [[Walter Fürst]], [[Tor Strand]] og [[Per Imerslund]], og sa at gjennom kontakten med norske natur knyttet man ikke bare an til den norrøne ånd, men med den religiøse panteismen som kjennetegnet hele den indo-ariske rasen.


=== Andre verdenskrig og rettsoppgjøret ===
=== Andre verdenskrig og rettsoppgjøret ===
Skribenter
95 844

redigeringer