Giving Uldvarefabrik: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: {{thumb|Giving Uldvarefabrik.jpg|Giving Uldvarefabrik.|Gjeving kultursti}} {{thumb|Gjevinggården.jpg|Ullvarefabrikken til venstre for midten med Gjevinggården til høyre.|Gjeving kultu…)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 3: Linje 3:
'''[[Giving Uldvarefabrik]]''' var et ullspinneri i [[Gjeving]] i daværende [[Dypvåg kommune]], i dag i [[Tvedestrand kommune]].
'''[[Giving Uldvarefabrik]]''' var et ullspinneri i [[Gjeving]] i daværende [[Dypvåg kommune]], i dag i [[Tvedestrand kommune]].


Bedriften ble etablet 1. oktober 1897 av Ole Peder Olsen Risøe (1858-1933), nederst i elva der hvor Gjeving Marina i dag har verksted. Fabrikken brukte elvekraften til å drive spinneriets turbin.
Bedriften ble etablet 1. oktober 1897 av Ole Peder Olsen Risøe (1858-1933), sammen med andre lokale investorer, nederst i elva der hvor Gjeving Marina i dag har verksted. Risøe sikret seg vannrettigheter og kjøpte opp tomt og selgerne av tomt og fallretter ble i stor grad betalt gjennom aksjer i bedriften.
 
Fabrikken brukte elvekraften til å drive spinneriets turbin. I tillegg ble også noe av kraften brukt till å drive en generator som ga fabrikken elektrisk lys, og dette var det andre stedet i [[Nedenes amt]] hvor det ble produsert elektrisitet, det første stedet var [[Barbuelva]] i [[Arendal]]. Huset med innløpsventil og turbin står fortssatt på stedet. Denne vannturbinen av støpejern drev spilleriets maskiner og strømgeneratoren ved hjelp av flatreimer som løp over hjul på lange akslinger opp under taket.


Råstoffet var i stor grad tøyfiller som ble levert med båt. Fillene ble revet opp og deretter spunnet til tråd og vevet.  
Råstoffet var i stor grad tøyfiller som ble levert med båt. Fillene ble revet opp og deretter spunnet til tråd og vevet.  


Den ble i 1905/1910 slått sammen med [[Christiania Uldspinderi]]  som måtte flytte fra [[Maridalen (Oslo)|Maridalen]] av hensyn til drikkevannskilden [[Maridalsvannet]]. Det arbeidet rundt 20 personer i bedriften som måtte innstille i 1918.
Den ble i 1905/1910 slått sammen med [[Christiania Uldspinderi]]  som måtte flytte fra [[Maridalen (Oslo)|Maridalen]] av hensyn til drikkevannskilden [[Maridalsvannet]]. Fabrikken ble da modernisert og fikk et påbygg hvor filleriveren ble plassert. Produksjonen ble også supplert av flere nye maskiner som ble overført fra Maridalen, sammen med deler av personalet derfra, herunder bestyreren David F. Houg som ble bestyrer i Gjeving. Fabrikken fikk da navnet ''Kristiania Uldspinderi & Væveri''.
 
Det arbeidet rundt 20 personer i bedriften som måtte innstille i 1918. Fabrikkbygningen sto helt til 1954 da den falt sammen som følge av stort snøfall. Den varda ganske forfallen.


== Kilder ==
== Kilder ==
Skribenter
95 703

redigeringer