Giving Uldvarefabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Giving Uldvarefabrik.
Foto: Gjeving kultursti

Giving Uldvarefabrik var et ullspinneri i Gjeving i daværende Dypvåg kommune, i dag i Tvedestrand kommune.

Etablering

Bedriften ble etablet 1. oktober 1897 av Ole Peder Olsen Risøe (1858-1933), sammen med andre lokale investorer, nederst i elva der hvor Gjeving Marina i dag har verksted. Risøe sikret seg vannrettigheter og kjøpte opp tomt og selgerne av tomt og fallretter ble i stor grad betalt gjennom aksjer i bedriften.

Drift

Ullvarefabrikken til venstre for midten med Gjevinggården til høyre.
Foto: Gjeving kultursti (1902).

Fabrikken brukte elvekraften til å drive spinneriets turbin. I tillegg ble også noe av kraften brukt till å drive en generator som ga fabrikken elektrisk lys, og dette var det andre stedet i Nedenes amt hvor det ble produsert elektrisitet, det første stedet var Barbuelva i Arendal.

Huset med innløpsventil og turbin står fortsatt på stedet. Denne vannturbinen av støpejern drev spilleriets maskiner og strømgeneratoren ved hjelp av flatreimer som løp over hjul på lange akslinger opp under taket.

Råstoffet var i stor grad tøyfiller som ble levert med båt. Fillene ble revet opp og deretter spunnet til tråd og vevet.

Fusjon med Christiania Uldspinderi

Utdypende artikkel: Christiania Uldspinderi

Den ble i 1905/1910 slått sammen med Christiania Uldspinderi som måtte flytte fra Maridalen av hensyn til drikkevannskilden Maridalsvannet. Fabrikken ble da modernisert og fikk et påbygg hvor filleriveren ble plassert. Produksjonen ble også supplert av flere nye maskiner som ble overført fra Maridalen, sammen med deler av personalet derfra, herunder bestyreren David F. Houg som ble bestyrer i Gjeving. Fabrikken fikk da navnet Kristiania Uldspinderi & Væveri.

Opphør

Det arbeidet rundt 20 personer i bedriften som måtte innstille i 1918. Etter konkursen kjøpte skipsreder og kjøpmann Jens Marcussen (1860-1935) fra Askerøya fabrikkbygningen, vannrettighetene, bestyrerboligen og arbeiderboligen i Gjevinggården. Fabrikken ble tømt for alt maskineri bortsett fra strømgeneratoren og vannturbinen som fram til området fikk strøm i 1921 leverte strøm for lys til båtbyggeriet i Klekkervika. Marcussen hadde planer om å anlegge et tresliperi på stedet, men det viste seg at grunnforholdene var for dårlige i et slikt anlegg, og Gjeving Træsliperi ble anlagt på det som skulle bli utskipningshavna på Gjevingpynten.

Fabrikkbygningen sto helt til 1954 da den falt sammen som følge av stort snøfall. Den var da ganske forfallen.

Kilder


Koordinater: 58.6502° N 9.1197° Ø