Grip: Forskjell mellom sideversjoner

576 byte lagt til ,  28. nov. 2023
 
(16 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Grip hamna2005.jpg|Havna på Grip.|Arnfinn Kjelland (2005)}}
{{thumb|Grip hamna2005.jpg|Havna på Grip.|[[Arnfinn Kjelland]]|2005}}
{{thumb|Grip kyrkja2005.jpg|Grip stavkirke og noen av de fargerike husene på Gripholmen.|Arnfinn Kjelland (2005)}}
<onlyinclude>{{thumb|Grip kyrkja2005.jpg|Grip stavkirke og noen av de fargerike husene på Gripholmen.|Arnfinn Kjelland|2005}}
'''[[Grip]]''' er ei gruppe på omkring åtti øyer og holmer rundt halvannen mil utafor [[Kristiansund]] på [[Nordmøre]]. Øyene var fra [[1897]] til [[1964]] [[Grip kommune|egen kommune]]. De ble fraflytta i 1970-åra, og er nå et attraktivt turistmål for dagsturer på sommeren. Tilsammen har øyene og holmene et areal på rundt en halv km². Bebyggelsen på øyene er samla på Gripholmen, som er den største av øyene – 40 dekar av totalt 48 for alle øyer og holmer. Unntaket er [[Grip fyr]], som ligger på [[Bratthårskollen]].
'''[[Grip]]''' (uttale: [gɾi:pʰ] med lang i) er ei gruppe på omkring åtti øyer og holmer rundt halvannen mil utafor [[Kristiansund]] på [[Nordmøre]]. Øyene var fra [[1897]] til [[1964]] [[Grip kommune|egen kommune]]. De ble fraflytta i 1970-åra, og er nå et attraktivt turistmål for dagsturer på sommeren. Tilsammen har øyene og holmene et areal på rundt en halv km². Bebyggelsen på øyene er samla på Gripholmen, som er den største av øyene – 40 dekar av totalt 48 for alle øyer og holmer. Unntaket er [[Grip fyr]], som ligger på [[Bratthårskollen]].


Da Grip kommune ble innlemma i Kristiansund i 1964 var det bare 104 innbyggere på øyene, som utgjorde landets minste kommune både i areal og befolkning. Etter dette gikk det raskt nedover for øysamfunnet. I [[1969]] ble losstasjonen nedlagt, og i [[1974]] flytta de siste fastboende, med unntak av fyrvokteren. I [[1977]] ble fyret automatisert, og dermed ble også vokterboligen stående tom. Husene på Grip holdes ved like som sommerhus. Etter fraflyttinga sto de i en del år til forfalls, men i dag er de i svært god stand. Kaféen [[Gripkroa]] er åpen i turistsesongen. Stavkirken er også åpen for publikum under omvisninger.  
Da Grip kommune ble innlemma i Kristiansund i 1964, var det bare 104 innbyggere på øyene, som utgjorde landets minste kommune både i areal og befolkning. Etter dette gikk det raskt nedover for øysamfunnet. I [[1969]] ble losstasjonen nedlagt, og i [[1974]] flytta de siste fastboende, med unntak av fyrvokteren.</onlyinclude> I [[1977]] ble fyret automatisert, og dermed ble også vokterboligen stående tom. Husene på Grip holdes ved like som sommerhus. Etter fraflyttinga sto de i en del år til forfalls, men i dag er de i svært god stand. Kaféen [[Gripstua]] er åpen i turistsesongen. Stavkirken er også åpen for publikum under omvisninger.


==Historie==
==Historie==
Linje 9: Linje 9:
===Den første bosetninga===
===Den første bosetninga===


[[Grip stavkirke]] er den eldste bygningen på Grip, og er datert til omkring 1470. Det er usikkert hvor lenge det da hadde vært folk på øyene. Vio vet at øyene kom over havflata mellom 3500 og 2500 f.Kr., altså i [[yngre steinalder]]. Det var altså ikke folk her mens [[Fosnakulturen]] hadde sin periode på [[Nordmøre]] mellom omkring 8300 og 6000 f.Kr. På [[Smøla]] er det funnet spor som peker mot [[Nøstvedtkulturen]], rundt 3500 f.Kr., og gjennom yngre steinalder er det mange spor etter folk både på Smøla og på [[Averøya]]. På Grip er det ikke funnet noen slike spor, og det er tvilsomt om det var noen bosetning der ute så tidlig. Det finnes ikke byggematerialer, og ikke huler eller hellere på de flate øyene; i hvert fall ingen som var egna for å bosette seg i. Men de modigste fiskerne kan vel nokså tidlig ha kommet seg ut dit, eller de kan ha søkt nødhavn der også i tidlige tider.
[[Grip stavkirke]] er den eldste bygningen på Grip, og er datert til omkring 1470. Det er usikkert hvor lenge det da hadde vært folk på øyene. Vi vet at øyene kom over havflata mellom 3500 og 2500 f.Kr., altså i [[yngre steinalder]]. Det var altså ikke folk her mens [[Fosnakulturen]] hadde sin periode på [[Nordmøre]] mellom omkring 8300 og 6000 f.Kr. På [[Smøla]] er det funnet spor som peker mot [[Nøstvedtkulturen]], rundt 3500 f.Kr., og gjennom yngre steinalder er det mange spor etter folk både på Smøla og på [[Averøya]]. På Grip er det ikke funnet noen slike spor, og det er tvilsomt om det var noen bosetning der ute så tidlig. Det finnes ikke byggematerialer, og ikke huler eller hellere på de flate øyene; i hvert fall ingen som var egna for å bosette seg i. Men de modigste fiskerne kan vel nokså tidlig ha kommet seg ut dit, eller de kan ha søkt nødhavn der også i tidlige tider.


Det finnes ingen skriftlige kilder som kan fortelle når Grip først ble befolka. Det skrinne jordsmonnet og det at huset flere ganger har blitt skylt på havet betyr også at det er lite arkeologisk materiale der. Trolig var det ikke før på 1100-tallet, og kanskje ut på 1200-tallet, at de første menneskene bosatte seg der. Det er rimelig å anta at det skjedde i forbindelse med fiskeeksporten fra [[Lofoten]] via [[Trondheim]]. Med økte handelsmuligheter var det mulig å utnytte det gode fisket ved Grip, og dermed var det grunnlag for permanent bosetning. En grunn til at det skjedde så sent er nok mangelen på dyrkbar jord. [[Fiskerbonde]]n har lange tradisjoner i denne delen av landet, hvor man for å klare å fø familien helst skulle ha en jordlapp som kunne dyrkes av kone og unger mens mannen var ute på fiske.
Det finnes ingen skriftlige kilder som kan fortelle når Grip først ble befolka. Det skrinne jordsmonnet og det at husene flere ganger har blitt skylt på havet betyr også at det er lite arkeologisk materiale der. Trolig var det ikke før på 1100-tallet, og kanskje ut på 1200-tallet, at de første menneskene bosatte seg der. Det er rimelig å anta at det skjedde i forbindelse med fiskeeksporten fra [[Lofoten]] via [[Trondheim]]. Med økte handelsmuligheter var det mulig å utnytte det gode fisket ved Grip, og dermed var det grunnlag for permanent bosetning. En grunn til at det skjedde så sent er nok mangelen på dyrkbar jord. [[Fiskerbonde]]n har lange tradisjoner i denne delen av landet, hvor man for å klare å fø familien helst skulle ha en jordlapp som kunne dyrkes av kone og unger mens mannen var ute på fiske.


===Kirkegods===
===Kirkegods===
Linje 46: Linje 46:
I 1753 kom en forordning som påbød væreieren og oppsitterne å tilby husrom til sesongfiskerne. Det ble ikke fastsatt noen priser, og væreieren brukte sin makt for å sørge for at det ble mest mulig lønnsomt for ham. I 1754 avvikla Ramsay sin virksomhet i Norge og reiste hjem til Skottland. [[John Ord]] og [[John Moses d.e.]] eide allerede parter, og tok over resten av eierskapet til Grip. I 1764 måtte de selge to tredjedeler til [[Georg Moses]] for 1066 riksdaler. Bare et år senere pantsatte han fiskeværet til tollforpakteren i Trondheim for 400 riksdaler. I 1766 solgte så John Ord og John Moses d.e. de tredjedelen de fortsatt satt på til [[William Leslie]] for 1000 riksdaler. Han eide også [[Strømsholm]], [[Røeggen]], [[Ekkilsøy]] og [[Smørholmen]].  
I 1753 kom en forordning som påbød væreieren og oppsitterne å tilby husrom til sesongfiskerne. Det ble ikke fastsatt noen priser, og væreieren brukte sin makt for å sørge for at det ble mest mulig lønnsomt for ham. I 1754 avvikla Ramsay sin virksomhet i Norge og reiste hjem til Skottland. [[John Ord]] og [[John Moses d.e.]] eide allerede parter, og tok over resten av eierskapet til Grip. I 1764 måtte de selge to tredjedeler til [[Georg Moses]] for 1066 riksdaler. Bare et år senere pantsatte han fiskeværet til tollforpakteren i Trondheim for 400 riksdaler. I 1766 solgte så John Ord og John Moses d.e. de tredjedelen de fortsatt satt på til [[William Leslie]] for 1000 riksdaler. Han eide også [[Strømsholm]], [[Røeggen]], [[Ekkilsøy]] og [[Smørholmen]].  


I [[folketellinga 1769]] ble det registert 147 personer, hvorav 73 menn og 74 kvinner. 51 av dem var under 16 år gamle, og 66 var mellom 16 og 48. [[Gerhard Schøning]] besøkte Grip i 1770-åra, og han kunne fortelle at det ble født 53 barn der mellom 1760 og 1769, og at det i samme periode døde 75 personer. 17 av de døde var barn som var under ett år gamle. Den eldste av de døde ble 84 år gammel. Det finnes egne kirkebøker fra Grip for perioden 1733 til 1832. En spesiell ting med Grip er at det ikke er noen gravplass verken ved kirken eller noe annet sted. Det er nemlig så tynt jordsmonn der at det ikke var mulig å gravlegge de døde der, så de måtte i stedet ligger i Kristiansund eller på [[Bremnses kirkegård]] på [[Averøya]].
I [[folketellinga 1769]] ble det registert 147 personer, hvorav 73 menn og 74 kvinner. 51 av dem var under 16 år gamle, og 66 var mellom 16 og 48. [[Gerhard Schøning]] besøkte Grip i 1770-åra, og han kunne fortelle at det ble født 53 barn der mellom 1760 og 1769, og at det i samme periode døde 75 personer. 17 av de døde var barn som var under ett år gamle. Den eldste av de døde ble 84 år gammel. Det finnes egne kirkebøker fra Grip for perioden 1733 til 1832. En spesiell ting med Grip er at det ikke er noen gravplass verken ved kirken eller noe annet sted. Det er nemlig så tynt jordsmonn der at det ikke var mulig å gravlegge de døde der, så de måtte i stedet ligger i Kristiansund eller på [[Bremsnes kirkegård]] på [[Averøya]].


Det gode fisket førte til at mer penger var i omløp blant fiskerne. Mens Gripværingene lenge hadde måttet handle på fastlandet, kom det nå flere handelsfolk ut dit og oppretta lagerhus. Så går det ikke fullt så godt lenger. I en matrikkel fra slutten av 1700-tallet fortelles det at det var 36 bebodde hus, og at i 16 av disse husstandene hadde de økonomiske problemer. Seks enker og to eldre menn var betlere, og skyldte mer enn husene deres var verdt. Det var også åtte borgerhus, brukt at utliggere, og en rekke [[naust]], [[stabbur]] og [[sjøhus]]. Denne voksende fattigdommen er et resultat av at fisket igjen slo feil flere år på rad i 1780.
Det gode fisket førte til at mer penger var i omløp blant fiskerne. Mens Gripværingene lenge hadde måttet handle på fastlandet, kom det nå flere handelsfolk ut dit og oppretta lagerhus. Så går det ikke fullt så godt lenger. I en matrikkel fra slutten av 1700-tallet fortelles det at det var 36 bebodde hus, og at i 16 av disse husstandene hadde de økonomiske problemer. Seks enker og to eldre menn var betlere, og skyldte mer enn husene deres var verdt. Det var også åtte borgerhus, brukt at utliggere, og en rekke [[naust]], [[stabbur]] og [[sjøhus]]. Denne voksende fattigdommen er et resultat av at fisket igjen slo feil flere år på rad i 1780.
Linje 71: Linje 71:
Klagene kom fortsatt inn fra fiskerne, og i 1877 ble det bestemt at myndighetene skulle bygge ut havna. Slik ville også andre enn væreierne ha bidratt til tilrettelegging for fiskeriet, og man kunne derfor frata væreierne forkjøpsretten. For å kunne gjøre dette måtte staten kjøpe ut grunn til havneanlegget. Brødrene Volckmar var negative til salg, og mente at fisket på Grip gikk sin gang uansett om det ble ny havn der eller ikke. Havnearbeidskommisjonen kom allikevel til at det skulle bygges bedre havner i åtte fiskevær, deriblant på Grip. Stortinget godkjente bevilgninger til dette i 1881 og 1882. Men pengene ble gitt uten krav om at væreierne måtte gi fra seg forkjøpsretten. Dermed kom det ingen endringer som følge av de statlige investeringene.
Klagene kom fortsatt inn fra fiskerne, og i 1877 ble det bestemt at myndighetene skulle bygge ut havna. Slik ville også andre enn væreierne ha bidratt til tilrettelegging for fiskeriet, og man kunne derfor frata væreierne forkjøpsretten. For å kunne gjøre dette måtte staten kjøpe ut grunn til havneanlegget. Brødrene Volckmar var negative til salg, og mente at fisket på Grip gikk sin gang uansett om det ble ny havn der eller ikke. Havnearbeidskommisjonen kom allikevel til at det skulle bygges bedre havner i åtte fiskevær, deriblant på Grip. Stortinget godkjente bevilgninger til dette i 1881 og 1882. Men pengene ble gitt uten krav om at væreierne måtte gi fra seg forkjøpsretten. Dermed kom det ingen endringer som følge av de statlige investeringene.


I 1886 gikk Brødrene Volckmar konkurs, og Grip ble overtatt av panthaverne Th. Fasting og O. Furu. Konkursboet leide i 1887 ut fiskeværet til [[Nicolay Volckmar]], sønnen til en av de to brødrene. Også i hans tid fortsatt værtvangen. Det ble faktisk verre, for mens det tidligere hadde vært samme pris i alle fiskevær, fikk fiskerne på Grip nå dårligere betaling enn andre. Volckmars begrunnelse var at Grip lå så nær Kristiansund at prisen måtte være lavere der. Fiskerne fortvilte over nok en endring i «spillereglene». Klagen de sendte inn gikk sin gang, og endte opp hos [[Væreierkommisjonen av 1884]], som var nedsatt for å granske forholdene i fiskeværene. Det kom ikke noe ut av klagen.  
I 1886 gikk Brødrene Volckmar konkurs, og Grip ble overtatt av panthaverne Th. Fasting og [[Ole Andreas Furu (1841–1925)|Ole Andreas Furu]]. Konkursboet leide i 1887 ut fiskeværet til [[Nicolay Volckmar]], sønnen til en av de to brødrene. Også i hans tid fortsatt værtvangen. Det ble faktisk verre, for mens det tidligere hadde vært samme pris i alle fiskevær, fikk fiskerne på Grip nå dårligere betaling enn andre. Volckmars begrunnelse var at Grip lå så nær Kristiansund at prisen måtte være lavere der. Fiskerne fortvilte over nok en endring i «spillereglene». Klagen de sendte inn gikk sin gang, og endte opp hos [[Væreierkommisjonen av 1884]], som var nedsatt for å granske forholdene i fiskeværene. Det kom ikke noe ut av klagen.  


I 1890 ble Grip solgt til det som skulle ble den siste væreieren, [[Ludvig Williamsen (1854–1924)|Ludvig Williamsen]]. Bare to hus var i sjøleie, resten ble Williamsens eiendom. Samtidig jobba væreierkommisjonen med et forslag til ny lovgivning. Kommisjonen delte seg i et flertall og et mindretall, der mindretallet i stor grad sto på væreiernes side. Flertallet gikk inn for lovendringer, og det kom et forlsag om ny væreierlov. Det ble sanksjonert den 6. juli 1892. Med denne loven mista væreierne forkjøpsrett og salgsplikt, og leie skulle avtales mellom leietaker og væreier. Dersom husleia var urimelig høy kunne lensmann og fogd senke den etter skjønn. Det ble i de neste årene tatt opp langt mindre fisk enn i foregående tiår, men allikevel satt fiskerne igjen med betydelig mer penger. Dårlig fiske førte altså ikke lenger til fattigdom for dem – tidligere hadde væreieren tatt ut det han skulle ha, og fiskerne ble sittende med en slikk og ingenting når det var vanskelige tider. Det var tydelig at væreiernes forkjøpsrett hadde vært dypt urettferdig mot fiskerne.  
I 1890 solgte panthaverne Fasting og Furu til det som skulle ble den siste væreieren, [[Ludvig Williamsen (1854–1924)|Ludvig Williamsen]]. Bare to hus var i sjøleie, resten ble Williamsens eiendom. Samtidig jobba væreierkommisjonen med et forslag til ny lovgivning. Kommisjonen delte seg i et flertall og et mindretall, der mindretallet i stor grad sto på væreiernes side. Flertallet gikk inn for lovendringer, og det kom et forslag om ny væreierlov. Det ble sanksjonert den 6. juli 1892. Med denne loven mista væreierne forkjøpsrett og salgsplikt, og leie skulle avtales mellom leietaker og væreier. Dersom husleia var urimelig høy kunne lensmann og fogd senke den etter skjønn. Det ble i de neste årene tatt opp langt mindre fisk enn i foregående tiår, men allikevel satt fiskerne igjen med betydelig mer penger. Dårlig fiske førte altså ikke lenger til fattigdom for dem – tidligere hadde væreieren tatt ut det han skulle ha, og fiskerne ble sittende med en slikk og ingenting når det var vanskelige tider. Det var tydelig at væreiernes forkjøpsrett hadde vært dypt urettferdig mot fiskerne.  


Alt var allikevel ikke rosenrødt. Det var fortsatt konflikter mellom folket på Grip og Williamsen, som kunne nekte fiskere å ta opphold på Grip om de ikke inngikk avtaler med ham. Han krevde også leie som fiskerne mente var urimelig høy. Allerede i 1896 var arbeidet med en ny væreierlov som ytterligere skulle innskrenke væreieres makt i gang. Kommunene i området ble bedt om å uttale seg. I Kristiansund gikk et mindretall inn for departementets nye forslag, mens formannskapet mente at staten måtte ta over fiskeværene, om nødvendig ved ekspropriasjon. Amtmann [[Ludvig Arnoldus Leth]] mente at loven allerede ga fiskerne rett til å forhandle om leie. Dermed ville ikke en ny lov gjøre ting vanskeligere for væreiere, det ville bare presisere denne retten. Den nye væreierloven ble sanksjonert 20. mai 1899. Den sa ingenting om forkjøpsrett, og dermed kunne væreierne fortsatt kreve dette. Men fiskerne hadde nå krav på å få fastsatt leie ved skjønn, og herredsstyrene kunne gripe inn ved konflikter mellom væreier og befolkninga. I mellomtida hadde det skjedd ting på Grip.
Alt var allikevel ikke rosenrødt. Det var fortsatt konflikter mellom folket på Grip og Williamsen, som kunne nekte fiskere å ta opphold på Grip om de ikke inngikk avtaler med ham. Han krevde også leie som fiskerne mente var urimelig høy. Allerede i 1896 var arbeidet med en ny væreierlov som ytterligere skulle innskrenke væreieres makt i gang. Kommunene i området ble bedt om å uttale seg. I Kristiansund gikk et mindretall inn for departementets nye forslag, mens formannskapet mente at staten måtte ta over fiskeværene, om nødvendig ved ekspropriasjon. Amtmann [[Ludvig Arnoldus Leth]] mente at loven allerede ga fiskerne rett til å forhandle om leie. Dermed ville ikke en ny lov gjøre ting vanskeligere for væreiere, det ville bare presisere denne retten. Den nye væreierloven ble sanksjonert 20. mai 1899. Den sa ingenting om forkjøpsrett, og dermed kunne væreierne fortsatt kreve dette. Men fiskerne hadde nå krav på å få fastsatt leie ved skjønn, og herredsstyrene kunne gripe inn ved konflikter mellom væreier og befolkninga. I mellomtida hadde det skjedd ting på Grip.
Linje 80: Linje 80:


{{thumb|Grip kommunehus.JPG|Kommunehuset på Grip. Dette var tidligere væreierens hus.|Chris Nyborg|2017}}
{{thumb|Grip kommunehus.JPG|Kommunehuset på Grip. Dette var tidligere væreierens hus.|Chris Nyborg|2017}}
I 1896, da departmentet hadde sitt nye lovforslag til høring i herredene, var ikke Grip en egen kommne. De hadde helt siden 1838 ønska å styre seg selv. I 1897 ble så [[Grip kommune]] oppretta. Dermed var det et herredsstyre på Grip som kunne stå samla mot væreieren. Det viste seg at det var behov for det, for heller ikke loven av 1899 fungerte etter hensikten. Williamsen respekterte den ikke, og fant flere smutthull. I 1901 sendte herredsstyret på Grip et skriv til Stortinget. Williamsen krevde fortsatt salgsplikt på Grip, og betalte ikke like mye som det man fikk i i andre fiskevær. Han tillot heller ikke at fiskerne sjøl salta fisken på Grip. De 39 oppsitterne som skrev under på brevet krevde at enten måtte loven endres en gang til, eller så måtte staten kjøpe ut Grip. Igjen kokte saken bort i byråkratiet. I de andre fiskeværene fungerte loven; bare på Grip var det fortsatt problemer. Stortingsrepresentant Hestnæs fra Nordmøre kom med kvass kritikk av Williamsen fra Stortingets talerstol, men de andre representantene lot seg ikke affisere av det.
I 1896, da departmentet hadde sitt nye lovforslag til høring i herredene, var ikke Grip en egen kommne. De hadde helt siden 1838 ønska å styre seg selv. I 1897 ble så [[Grip kommune]] oppretta. Dermed var det et herredsstyre på Grip som kunne stå samla mot væreieren. Det viste seg at det var behov for det, for heller ikke loven av 1899 fungerte etter hensikten. Williamsen respekterte den ikke, og fant flere smutthull. I 1901 sendte herredsstyret på Grip et skriv til Stortinget. Williamsen krevde fortsatt salgsplikt på Grip, og betalte ikke like mye som det man fikk i andre fiskevær. Han tillot heller ikke at fiskerne sjøl salta fisken på Grip. De 39 oppsitterne som skrev under på brevet krevde at enten måtte loven endres en gang til, eller så måtte staten kjøpe ut Grip. Igjen kokte saken bort i byråkratiet. I de andre fiskeværene fungerte loven; bare på Grip var det fortsatt problemer. Stortingsrepresentant Hestnæs fra Nordmøre kom med kvass kritikk av Williamsen fra Stortingets talerstol, men de andre representantene lot seg ikke affisere av det.


Noen annet skjedde også i 1896: [[Grip poståpneri]] ble etablert den 10. januar dette året. Tidligere hadde posten bare blitt sendt med gripværinger som var inne i Kristiansund. Nå skulle det i stedet fraktes med rutebåten. Værbestyrer [[Karl Herje]] var poståpner fram til 1898, og så tok lærer [[Johan Gjøen]] over. Postkontoret holdt ut til 1. desember 1974, da det ble nedlagt i forbindelse med at de siste fastboende forlot Grip.  
Noen annet skjedde også i 1896: [[Grip poståpneri]] ble etablert den 10. januar dette året. Tidligere hadde posten bare blitt sendt med gripværinger som var inne i Kristiansund. Nå skulle det i stedet fraktes med rutebåten. Værbestyrer [[Karl Herje]] var poståpner fram til 1898, og så tok lærer [[Johan Gjøen]] over. Postkontoret holdt ut til 1. desember 1974, da det ble nedlagt i forbindelse med at de siste fastboende forlot Grip.  
Linje 88: Linje 88:
Selv om Grip nå var egen kommune slet befolkninga med at væreieren eide det aller meste der. Den private eiendomsretten førte til at man ikke kunne styre øya sjøl. Saken fra 1902 hadde gått sin gang, men først i 1906 begynte departementet virkelig å sette inn høygiret. Det ble bestemt at Grip kommune skulle få kjøpe ut fiskeværet for 110&nbsp;000 kroner, og at dette skulle finansieres med offentlige midler. Herredsstyret vedtok dette mot én stemme. Den 19. november 1908 ble sakget formelt avgjort, og 1. januar 1909 skulle alt være på plass. På grunn av forskjellige formaliteter var ikke dette så enkelt, men etter hvert innså Williamsen at slaget var tapt og gikk med på å overfre eiendomsretten. Skjøtet ble undertegna den 28. august 1909. Av kjøpesummen ga Stortinget 20&nbsp;000, mens resten var et lån fra [[Invalidefondet]] til 3,5&nbsp;% rente. Med dette hadde Grip blitt en fullverdig kommune med råderett over eget areal.
Selv om Grip nå var egen kommune slet befolkninga med at væreieren eide det aller meste der. Den private eiendomsretten førte til at man ikke kunne styre øya sjøl. Saken fra 1902 hadde gått sin gang, men først i 1906 begynte departementet virkelig å sette inn høygiret. Det ble bestemt at Grip kommune skulle få kjøpe ut fiskeværet for 110&nbsp;000 kroner, og at dette skulle finansieres med offentlige midler. Herredsstyret vedtok dette mot én stemme. Den 19. november 1908 ble sakget formelt avgjort, og 1. januar 1909 skulle alt være på plass. På grunn av forskjellige formaliteter var ikke dette så enkelt, men etter hvert innså Williamsen at slaget var tapt og gikk med på å overfre eiendomsretten. Skjøtet ble undertegna den 28. august 1909. Av kjøpesummen ga Stortinget 20&nbsp;000, mens resten var et lån fra [[Invalidefondet]] til 3,5&nbsp;% rente. Med dette hadde Grip blitt en fullverdig kommune med råderett over eget areal.


I [[mellomkrigstida]] var det vanskelige tider for mange i Norge. Sviktende fiske førte til at mange ikke klarte å betale skatterestanser til Grip kommune, og i 1935 hadde de 21&nbsp;000 kroner utestående. Dermed ble det vanskelig å betjene lånet fra Invalidefondet. Kommunen fikk også stadig større utgifter til fattigforsorgen. I 1930-åra ble betongveien som fortsatt får mellom husene på Grip anlagt som nødsarbeid, noe som ga både litt mer penger inn i kommunen og bedre forhold på øya.  
I [[mellomkrigstida]] var det vanskelige tider for mange i Norge. Sviktende fiske førte til at mange ikke klarte å betale skatterestanser til Grip kommune, og i 1935 hadde de 21&nbsp;000 kroner utestående. Dermed ble det vanskelig å betjene lånet fra Invalidefondet. Kommunen fikk også stadig større utgifter til fattigforsorgen. I 1930-åra ble betongveien som fortsatt får mellom husene på Grip anlagt som [[nødsarbeid]], noe som ga både litt mer penger inn i kommunen og bedre forhold på øya.  


Under [[okkupasjonen 1940–1945]] ble ikke Grip ramma direkte av krigshandlinger. Da [[bombinga av Kristiansund 1940|Kristiansund ble bomba]] i 1940 oppsto det rykter om at tyskerne også planla å bombe Grip, og dette førte til at mange evakuerte til fastlandet [[Nasjonal Samling|NS-myndighetene]] innsatte ny ordfører, men hadde ingen medlemmer som de kunne bruke. Herredstinget, NS' erstatning for herredsstyrene, fikk fem medlemmer. Det var ingen tyskere på Grip, bortsett fra at tyske soldater bemanna fyret, og at de til tider kom for å gjennomføre razziaer. Fisket ble i liten grad berørt av krigen. Tre sjøfolk fra Grip falt under krigen: styrmann [[Ole K. Pedersen Grip (1909–1940)|Ole K. Pedersen Grip]], maskinist [[Peder K. Pedersen Grip (1907–1944)|Peder K. Pedersen Grip]] (1907–1944) og matros [[Edvard Gerhard Edvardsen (1919–1940)|Edvard Gerhard Edvardsen]] (1919–1940). Det ble i 1946 satt opp ei minnestøtte over de tre.
Under [[okkupasjonen 1940–1945]] ble ikke Grip ramma direkte av krigshandlinger. Da [[bombinga av Kristiansund 1940|Kristiansund ble bomba]] i 1940 oppsto det rykter om at tyskerne også planla å bombe Grip, og dette førte til at mange evakuerte til fastlandet [[Nasjonal Samling|NS-myndighetene]] innsatte ny ordfører, men hadde ingen medlemmer som de kunne bruke. Herredstinget, NS' erstatning for herredsstyrene, fikk fem medlemmer. Det var ingen tyskere på Grip, bortsett fra at tyske soldater bemanna fyret, og at de til tider kom for å gjennomføre razziaer. Fisket ble i liten grad berørt av krigen. Tre sjøfolk fra Grip falt under krigen: styrmann [[Ole K. Pedersen Grip (1909–1940)|Ole K. Pedersen Grip]], maskinist [[Peder K. Pedersen Grip (1907–1944)|Peder K. Pedersen Grip]] (1907–1944) og matros [[Edvard Gerhard Edvardsen (1919–1940)|Edvard Gerhard Edvardsen]] (1919–1940). Det ble i 1946 satt opp ei minnestøtte over de tre.


Lokalvalgene på Grip ble aldri gjennomført som partivalg; man hadde bare personvalg. Vi vet allikevel noe om partitilhørighet gjennom stortingsvalgene. I mellomkrigstida var det over 50&nbsp;% oppslutning om [[Arbeidspartiet]], og i 1961 fikk AP oppslutning fra 48&nbsp;%. De borgerlige stemmene ble delt mellom [[Kristenlig Folkeparti]] og [[Venstre]], mens [[Høyre]] fikk få eller ingen stemmer. [[Norges Kommunistiske Parti]] fikk 30&nbsp;% av stemmene i 1945, men ved neste stortingsvalg i 1949 falt de til 1,2&nbsp;%.  
Lokalvalgene på Grip ble aldri gjennomført som partivalg; man hadde bare personvalg. Vi vet allikevel noe om partitilhørighet gjennom stortingsvalgene. I mellomkrigstida var det over 50&nbsp;% oppslutning om [[Arbeidspartiet]], og i 1961 fikk AP oppslutning fra 48&nbsp;%. De borgerlige stemmene ble delt mellom [[Kristelig Folkeparti]] og [[Venstre]], mens [[Høyre]] fikk få eller ingen stemmer. [[Norges Kommunistiske Parti]] fikk 30&nbsp;% av stemmene i 1945, men ved neste stortingsvalg i 1949 falt de til 1,2&nbsp;%.  


Det var, med unntak av i krigsåra, tolv representanter i herredsstyret. I tillegg var det tolv vararerepresentanter. Herredsstyret var hele tida fullstendig dominert av menn. Representantene måtte også ta på seg andre verv i komitéer og administrasjon. Det var ikke alltid lett å kombinere dette med fiske, ettersom man kunne være ute på havet i lengre perioder. I 1956 forøkte kommunen å redusere antall representanter til sju, men det gikk ikke fylket med på. Til tider ble også kravet om forskjellige kommunale komiteer noe parodisk, som da det ble krevd at Grip skulle ha en skogkomité med skogkyndige medlemmer. Det er ikke et tre å finne på Grip, og skogkyndige trekkes heller ikke dit i nevneverdig grad. Herredsstyret måtte bare konstatere at ingen var skogkyndige, og ba fylkesmannen om å oppnevne komiteen – som de jo ikke hadde bruk for. Dyrevernsnemnd trengte de heller ikke; det eneste dyret på Grip da dette kravet kom var en hund som fungerte som alles kjæledegge, og som hadde det riktig så godt.
Det var, med unntak av i krigsåra, tolv representanter i herredsstyret. I tillegg var det tolv vararerepresentanter. Herredsstyret var hele tida fullstendig dominert av menn. Representantene måtte også ta på seg andre verv i komitéer og administrasjon. Det var ikke alltid lett å kombinere dette med fiske, ettersom man kunne være ute på havet i lengre perioder. I 1956 forøkte kommunen å redusere antall representanter til sju, men det gikk ikke fylket med på. Til tider ble også kravet om forskjellige kommunale komiteer noe parodisk, som da det ble krevd at Grip skulle ha en skogkomité med skogkyndige medlemmer. Det er ikke et tre å finne på Grip, og skogkyndige trekkes heller ikke dit i nevneverdig grad. Herredsstyret måtte bare konstatere at ingen var skogkyndige, og ba fylkesmannen om å oppnevne komiteen – som de jo ikke hadde bruk for. Dyrevernsnemnd trengte de heller ikke; det eneste dyret på Grip da dette kravet kom var en hund som fungerte som alles kjæledegge, og som hadde det riktig så godt.


{{thumb|Grip - no-nb digifoto 20150210 00037 NB MIT FNR 18856.jpg|Det lille kraftverket ble etablert i 1950.|Ukjent / Nasjonalbiblioteket|1959}}
Kommunen hadde bare én ansatt, nemlig herredskassereren. Han var samtidig formannskapssekretær, likningssjef og trygdesjef. Allikevel hadde han tid til å drive telefonsentralen – som hadde ei linje.  
Kommunen hadde bare én ansatt, nemlig herredskassereren. Han var samtidig formannskapssekretær, likningssjef og trygdesjef. Allikevel hadde han tid til å drive telefonsentralen – som hadde ei linje.  


Linje 120: Linje 121:
Det er ikke vegadresser på, men i stedet navn på de enkelte husene. Mange av dem har navn etter tidligere beboere (f.eks. Iverstua og Ingehuset), mens andre har navn etter funksjon (f.eks. Ishuset) eller beliggenhet (f.eks. Utsikten og Østfronten). I tillegg har husene [[bruksnummer]], som også brukes for å identifisere dem. Da Grip ble matrikulert ble den registrert som [[gårdsnummer]] 30 i [[Kvernes tinglag]], og dette nummeret ble beholdt fra Grip ble innlemma i Kristiansund.  
Det er ikke vegadresser på, men i stedet navn på de enkelte husene. Mange av dem har navn etter tidligere beboere (f.eks. Iverstua og Ingehuset), mens andre har navn etter funksjon (f.eks. Ishuset) eller beliggenhet (f.eks. Utsikten og Østfronten). I tillegg har husene [[bruksnummer]], som også brukes for å identifisere dem. Da Grip ble matrikulert ble den registrert som [[gårdsnummer]] 30 i [[Kvernes tinglag]], og dette nummeret ble beholdt fra Grip ble innlemma i Kristiansund.  


I Heimnaustet er det hengt opp gamle bilder fra Grip med forklarende tekster. Bygningen ble reist på dugnad etter at et eldre naust, bygd av drivtømmer i mellomkrigstida, ble feid på sjøen under [[nyttårsorkanen 1992]].
I Heimnaustet er det hengt opp gamle bilder fra Grip med forklarende tekster. Bygningen ble reist på dugnad etter at et eldre naust, bygd av drivtømmer i mellomkrigstida, ble feid på sjøen under [[nyttårsorkanen 1992]]. Dette var en påminnelse om hvor brutalt været kan bli på Grip. Moloen mot nordvest beskytter mot det meste, men må jevnlig vedlikeholdes fordi den slås i stykker av bølgene.


==Stedsnavnet==
==Stedsnavnet==
Linje 134: Linje 135:
{{thumb|RS 78 Hagbart Waage 02.jpg|Grip-ruta kjøres i dag med den tidligere redningsskøyta RS 78 «Hagbart Waage».|Chris Nyborg|2017}}
{{thumb|RS 78 Hagbart Waage 02.jpg|Grip-ruta kjøres i dag med den tidligere redningsskøyta RS 78 «Hagbart Waage».|Chris Nyborg|2017}}
Det er flere hurtigbåtavganger fra Kristiansund hver dag i sesongen med [[Grip-ruta]]. For turister er det rundturer på omkring tre og en halv time, med en times båttur hver vei og rundt halvannen time på øya med guiding deler av tida. Den samme båten brukes også av de som har feriebolig på Grip.
Det er flere hurtigbåtavganger fra Kristiansund hver dag i sesongen med [[Grip-ruta]]. For turister er det rundturer på omkring tre og en halv time, med en times båttur hver vei og rundt halvannen time på øya med guiding deler av tida. Den samme båten brukes også av de som har feriebolig på Grip.
==Se også==
* [[Røst kommune]]
* [[Træna kommune]]


==Referanser==
==Referanser==


<references/>
<references />


==Kilder==
==Kilder==
Linje 145: Linje 150:
* {{Iversen 1998}}
* {{Iversen 1998}}


[[kategori:Grip|  ]]
[[Kategori:Grip|  ]]
[[kategori:Kristiansund kommune]]
[[Kategori:Fiskevær]]
[[Kategori:Kristiansund kommune]]
[[Kategori:Øyer]]
[[Kategori:Øyer]]
{{bm}}
{{F2}}
{{bm}}{{artikkelkoord|63.219794|N|7.593681|Ø}}
Skribenter
95 656

redigeringer