Grip

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Havna på Grip.
Foto: Arnfinn Kjelland (2005)
Grip stavkirke og noen av de fargerike husene på Gripholmen.
Foto: Arnfinn Kjelland (2005)

Grip er ei gruppe på omkring åtti øyer og holmer rundt halvannen mil utafor KristiansundNordmøre. Øyene var fra 1897 til 1964 egen kommune. De ble fraflytta i 1970-åra, og er nå et attraktivt turistmål for dagsturer på sommeren. Tilsammen har øyene og holmene et areal på rundt en halv km². Bebyggelsen på øyene er samla på Gripholmen, som er den største av øyene. Unntaket er Grip fyr, som ligger på Bratthårskollen.

Grip stavkirke er den eldste bygningen på Grip, og er datert til 1400-tallet. Det er usikkert hvor lenge det da hadde vært folk på øyene. Det er godt fiske ved Grip, og man antar at navnet kommer fra grípa, «gripe» eller «ta», og er en henvisning til «stedet hvor man fanger fisk». Befolkningen økte etterhvert, med en topp på omkring 400 mennesker på 1700-tallet. I 1780-åra svikta torskefisket flere år på rad, og fram til rundt 1820 gjentok dette seg flere ganger. Det var også to store stormer i perioden, i 1796 og 1804, som tok med seg både både mennesker og hus, og i stormen i 1796 omkom tre mennesker. Under disse stormene samla befolkninga seg i stavkirken, som begge ganger klarte seg gjennom stormflo og vind.

Grip fyr ble tatt i bruk i 1888, og er med sine 44 meter landets nest høyeste fyr. Det står i et vanskelig og værhardt farvann, og har en rekkevidde på 19 nautiske mil.

Da Grip kommune ble innlemma i Kristiansund i 1964 var det bare 104 innbyggere på øyene, som utgjorde landets minste kommune både i areal og befolkning. Etter dette gikk det raskt nedover for øysamfunnet. I 1969 ble losstasjonen nedlagt, og i 1974 flytta de siste fastboende, med unntak av fyrvokteren. I 1977 ble fyret automatisert, og dermed ble også vokterboligen stående tom.

En spesiell ting med øyene er at det ikke er noen gravplass verken ved kirken eller noe annet sted. Det er nemlig så tynt jordsmonn der at det ikke var mulig å gravlegge de døde der, så de måtte i stedet ligger i Kristiansund eller på Bremnses kirkegårdAverøya.

Husene på Grip holdes ved like som sommerhus. Etter fraflyttinga sto de i en del år til forfalls, men i dag er de i svært god stand. Kaféen Gripkroa er åpen i turistsesongen. Stavkirken er også åpen for publikum under omvisninger.

Det er flere hurtigbåtavganger fra Kristiansund hver dag i sesongen. For turister er det rundturer på omkring tre og en halv time, med en times båttur hver vei og rundt halvannen time på øya. Den samme båten brukes også av de som har feriebolig på Grip.

Galleri

Kilder