Harald Damsleth

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. jul. 2014 kl. 18:40 av Stigrp (samtale | bidrag) (Om Harald Damsleth)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyreHarald Damsleth gravminne.JPG Harald Damsleth (født 16. august 1906 i Bremen i Tyskland, død 1. mars 1971) var reklametegner og illustratør, blant landets fremste på 1930-tallet, men er mest kjent for sitt propagandaarbeid for NS-regimet og den tyske okkupasjonsmakten under krigen.

Familie

Harald Damsleth var sønn av ingeniør Olaf Martinius Damsleth (1878-1957) og tyske Katharina Elise Foss (1878-1917), og ble gift i 1935 med Liselotte Frida Friedemann (1915-1995).

Liv og virke

Harald Damsleth var født i Tyskland, med norsk far og tysk mor, men moren døde tidlig og han vokste opp i Norge. Han tok examen artium i 1925 og påbegynte arkitektstudiet i Trondheim, men måtte avbryte studiet av helseårsaker. Han studerte i stedet tegning og illustrasjon under professor Bengen ved Städtische Kunstgewerbeschule i Berlin.

Etter en kort periode som reklametegner i Norge, reiste han i 1933 til USA for å arbeide og studere der. Han besøkte blant annet Hollywood, der han prøvetegnet for Walt Disney, men returnerte til Norge allerede i 1934. Her etablerte han seg som en etterspurt reklametegner. Han arbeidet på 1930-tallet både frilans og for reklamebyråene Høydahl Ohme og Myres Annonsebyrå. Han tegnet blant annet reklameplakater, annonser, magasinforsider og bokomslag. En rekke postkort fra denne perioden ble også tegnet av Damsleth.

I 1939 overtok Harald Damsleth reklamebyrået Herolden sammen med barndomsvennen Per Sandberg. Samme år takket han nei til å arbeide for Disney, etter å ha fått et konkret tilbud derfra.

Damsleth hadde vært medlem av Nasjonal Samling allerede fra 1933, og byrået Herolden ble et samlingssted for personer med nasjonalsosialistiske sympatier. Under Sandbergs administrative og Damsleths kunsteriske ledelse, sto Herolden for utformingen av mesteparten av propagandamateriellet den tyske okkupasjonsmakten og Nasjonal Samling sendte ut. Damsleth tegnet også de fleste norske frimerkene som kom ut under krigen.

Etter krigen ble Damsleth dømt til fem års fengsel for landssvik, men sonet bare to. Hans karriere som kjent reklametegner var over, og resten av sin yrkeskarrieren arbeidet han i det stille, ofte usignert. Myres reklamebyrå og kunstforlaget Børrehaug & Remen var blant oppdragsgiverne. Han tegnet også blant annet en rekke bokomslag for kiosklitteratur, og han lagde noen vindusutstillinger.

Ettermæle

I sin artikkel om Damsleth i Norsk biografisk leksikon skriver Einar Økland blant annet:

Så vel hans arbeidsfelt generelt – reklameteikning – som det personlege feilsteget – tilslutninga til NS – har ført med seg at Damsleth har vore lite påakta. Det er ein svært sparsam litteratur om han og hans produksjon. I mange referanseverk er han unemnd eller underrepresentert. Om enn han ikkje kan seiast å vere ein original stilskapar, har han vore ein sentral stilformidlar i norsk kultursamanheng. Han var ein typisk representant for den internasjonale modernismen i 1930-åra, men i norsk samanheng var han dessutan både ein framståande og særprega reklameteiknar som var med og gjorde tiåret til ei glanstid for norsk bruksgrafikk.

Harald Damsleth er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og referanser