Harstad Sangforening var i virksomhet rundt 1900. Allerede 13. januar 1894 finner vi annonsen i Tromsø Amtstidende der E. Lie som virker å bo på Hotel Senjen i Harstad innbyr folk til å bli medlem i Harstad Sangforening. Den samme annonsen blir gjentatt 27. januar og 20. februar. Ut fra dette kan man tenke at sangforeningen ble etablert i 1894, men det kan vi ikke vite med sikkerhet. Blant annet ser vi at annonsen innbyr til å bli medlem av koret, hvilket tyder på at det allerede var i virksomhet.

Harstad Sangforening opptrådte ved en basar på Centralhallen i Harstad. Annonse i Haalogaland 10. oktober 1903.

Sogneprest Ingebrigtsens kor

Ser vi på framstillingen om Harstad Mandskor kommer vi under vær om at sogneprest Ingebrigtsen startet et blandet kor i 1892, hvilket kan gi inntrykk av at dette; Harstad Sangforening og Sogneprest Ingebrigtsens kor er to alen av det samme stykket. Det kan jo ha vært slik at sognepresten har alliert seg med denne E. Lie til å få vervet flere medlemmer til koret sitt. Men problemet med en slik hypotese er av flere slag.

Annonsene fra E. Lie opphører med innrykket den 20. februar 1894, og det har heller ikke lyktes å finne andre tegn på at koret fortsetter, men vi vet at sogneprest Peder Adolf Ingebrigtsens kor opphørte ved dennes død, i 1897. Uaktet; dette koret skal aldri ha avholdt offentlige konserter, men ga gjennom sin sang, flere veldedige foreninger bistand.

Sangforeningen dukker opp igjen

Det virker som om Sangforeningen fortsetter, riktignok et noe tilbaketrukkent liv. For ikke før sommeren 1902 finner vi dem igjen. Da er de gratispassasjerer på en søndagsutflukt som ellers kostet 1 krone per person - til Ibbestad.

Basar

De siste spor etter sangforeningen finner vi i form av en ny annonse, den om basaren på Centralhallen i oktober 1903. Hva som så skjer, og hvordan det gikk med Harstad Sangforening, virker å være vanskelig å finne ut av.

Kilder

  • Div annonser i Tromsø Amtstidende og Haalogaland i tidsrommet 1894 - 1903.

Mal:Spire1