Homborsund fyrstasjon

Homborsund fyrstasjon ligger på en liten øy ved innseilingen til Homborsundet utenfor Grimstad. Fyrbygningen i betong har et 20,1 meter høyt fyrtårn bygget inntil gavlen. Fyret har 3. ordens linseapparat og opplegg for diafon tåkesignal intakt. Homborsund fyrstasjon ble oppført samme år som Lyngør fyrstasjon og fyrbygning og lyktehus på de to stasjonene er nesten identiske. Stasjonen omfatter foruten fyrbygningen med bolig, tofamiliebolig, uthus, brønn, to landinger og et naust, samt molo. Fyret har lett adkomst og ligger i sammenheng med kulturmiljøene på Homborsund og Homborøya. Området er fuglelivsfredet etter lov om naturvern og ligger sentralt i forhold til skjærgårdsparkarealer som et attraktivt friluftslivsområde. Bygningene ligger tett samlet med den kraftige fyrbygningen som et dominerende element i leden. Fyret har høy grad av opprinnelighet.

Homborsund fyrstasjon
HomborgA.jpg
Oppretta: 1879
Status: Automatisert og avfolket 1992
Funksjon: Kystfyr
Eier: Staten
Fylke: Agder
Kommune: Grimstad kommune
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Homborsund fyrstasjon er en god representant for et større betonganlegg. Sundet er meget trafikkert om sommeren, og fyrstasjonen har stor opplevelsesverdi som del av dette miljøet. Det er mulighet for overnatting og omvisning på fyret.

Eidekammeratene, Eide Sognelag og Kystlaget Terje Vigen har leie avtale med Kystverket. Fyret er sommeråpent med vertskap for besøkene og overnattinger.

Se også

  • Eli J. Ellingsve. 2007. Finn et fyr. Tapir Akademisk forlag
  • Kystverket. 2009. Landsverneplan for Maritim Infrastruktur.
  • Se mer om norske fyrstasjoner på Norsk fyrhistorisk forenings sider www.fyr.no

Koordinater: 58.25399° N 8.52963° Ø