Forskjell mellom versjoner av «Hunn kirke»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (trist vinterbilde, tilbake til sommer)
Linje 1: Linje 1:
 
{{under arbeid}}
 
{{under arbeid}}
{{thumb høyre|Hunn kirke.JPG|Hunn kirke, som på folkemunne ble kalt «kraftstasjon».|Odd Martin Hesjadalen}}
+
{{thumb høyre|Hunn kirke.JPG|Hunn kirke, som på folkemunne ble kalt «kraftstasjon».}}
 
{{thumb|Jens Dale.JPG|Sokneprest Jens Dale i Hunn kirke.|Odd Martin Hesjadalen}}
 
{{thumb|Jens Dale.JPG|Sokneprest Jens Dale i Hunn kirke.|Odd Martin Hesjadalen}}
{{thumb|Hunn kirke altertavla.JPG|Altertavla var kontroversiell da den ble ferdig i 1973 med sitt moderne kunstuttrykk.}}
+
{{thumb|Hunn kirke altertavla.JPG|Altertavla var kontroversiell da den ble ferdig i 1973 med sitt moderne kunstuttrykk.|Odd Martin Hesjadalen}}
 
'''[[Hunn kirke]],''' [[Åsvegen (Gjøvik)|Åsvegen]] 35 i [[Gjøvik]], er kirke for Hunn menighet. Det er en arbeidskirke i 1960-talls teglsteinsstil, innviet som den ble i 1968.
 
'''[[Hunn kirke]],''' [[Åsvegen (Gjøvik)|Åsvegen]] 35 i [[Gjøvik]], er kirke for Hunn menighet. Det er en arbeidskirke i 1960-talls teglsteinsstil, innviet som den ble i 1968.
  

Revisjonen fra 30. mai 2018 kl. 06:09

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Hunn kirke, som på folkemunne ble kalt «kraftstasjon».
Sokneprest Jens Dale i Hunn kirke.
Foto: Odd Martin Hesjadalen
Altertavla var kontroversiell da den ble ferdig i 1973 med sitt moderne kunstuttrykk.
Foto: Odd Martin Hesjadalen

Hunn kirke, Åsvegen 35 i Gjøvik, er kirke for Hunn menighet. Det er en arbeidskirke i 1960-talls teglsteinsstil, innviet som den ble i 1968.

I motsetning til Gamle Hunn kirke, som ble revet i 1881, ligger ikke denne kirka på grunnen til Hunn gard, men ved Ås i skogen mellom Torke og Hunndalen. Ved Gamle Hunn kirke ligger fortsatt bydelens kirkegard.

Kilder og referanser

Ny arbeidstekst (av Odd Martin Hesjadalen)

En troens kraftstasjon i 50 år Da den nye Hunn kirke sto ferdig i 1968 fikk den raskt tilnavnet «kraftstasjon» på folkemunne. Men da biskop Alex Johnson benyttet den samme betegnelsen på kirken under innvielsen 15. september samme år, ble det hengende ved det uvanlige kirkebygget.

-Jeg synes det er en flott betegnelse og sammenligning. Nesten hver søndag i 50 år har Guds ord blitt forkynt her. Gjennom gudstjenester og utallige arrangementer har folk fått åndelig påfyll; mot til å leve, utfordring til gudstro og inspirasjon til det gode. Dermed har Hunn kirke vært en kraftstasjon for åndelig påfyll og kraft, sier sokneprest Jens Dale. Det var strid om hvor den nye kirken skulle ligge da planene om et nytt kirkebygg kom opp til diskusjon. Mens noen ville ha den i Hunndalen, ville andre ha den nærmere Fredheim krets. Dermed skar Mustad igjennom og donerte tomt til kirkebygget omtrent midt i mellom de to stedene.

Skulle se ut som et naust Kirken er tegnet av arkitekt Helge Abrahamsen (1923 – 2009) etter at han vant en lukket konkurranse i 1962. Opprinnelig hadde han tenkt seg et bygg med form av et naust, omtrent som en omvent V. Men dette viste seg å bli for dyrt. Dermed måtte arkitekten tilbake til tegnebordet og resultatet ble et genialt kirkebygg i kubens form, med lik høyde, bredde og lengde. Men Abrahamsen fikk sitt naust. Glasstaket over alteret har form av et naust eller et telt. -Mange har sagt at de i møte med Hunn kirke tenker på Luthers salme «Vår Gud har er så fast en borg». Ja, kirken kan nok oppfattes som en borg som gir trygghet. Bare helt øverst mot taket slipper lyset inn, lyset fra himmelen. Utvendig er kirkens kubeform brutt av en 90 graders jordvoll som følger vegen til inngangsdøra, sier Dale.

Første arbeidskirke Hunn kirke var den første arbeidskirken i Gjøvik, ja, faktisk den første i hele Hamar bispedømme. Den ble også raskt tatt i bruk til ulike formål. Med alle sine rom og størrelser på rom, var den ideell både for møter, korøvelser og ungdomsklubb. Fra første stund var det stor aktivitet. -Respons Ten-Sing ble startet samme år som kirken sto ferdig og de mange ungdommene som var med her, gjorde at det ble liv og røre i kirken. Den første dirigenten var Nils Erik Lister. En ungdomsklubb ble også stiftet, dit mange trakk på kvelder og i helgene med eget klubbrom i kjelleren. Dermed ble Hunn kirke nærmest et annet hjem for mange barn og unge utover på 1970 og -80-tallet, sier Dale. Et Hunn menighetskor ble også startet, og en KFUM-speidertropp hadde fine møter i kirken. Mange husker også koret «Kraft» og Hunndalen KFUM-kor. Bare for å nevne noe av det som skjedde i kirkerommene.

Leier ut til den katolske kirken Det har i årenes løp blitt utført forbedringer og restaureringsarbeider. -Det flate taket var lenge et problem. Men det har blitt fikset. Det har blitt bygget mer tidsmessige rom i kjelleren. Utvendig kan vi ikke gjøre noe arkitektonisk med bygget. En slik bygning er jo et slags smykke i seg selv. Men bygget er stort, så noen utvidelser har det heller ikke vært behov for, sier Dale. I dag er nok ikke aktivitetsnivået så stort som det var før, men andre og nye ting er kommet til. Blant annet har den katolske kirken begynt å leie kirken for noen gudstjenester på søndag ettermiddag. I dag er den eneste katolske kirken i mjøsområdet på Hamar. I Gjøvik-distriktet er det cirka 1.500 katolikker. Denne leieavtalen er flyttet fra Engehaugen kirke til Hunn kirke.

Planlegger 50-års fest Nå planlegges det 50-års jubileumsfest i helgen 15. og 16. september. -Lørdag blir det festkveld med Pastor Wangs kvartett. Sokneprest Ole Jackob Nyhus vil tale. Det blir artige filmsnutter og bildekavalkade, freske intervjuer og masse god mat. Søndag blir det jubileumsgudstjeneste med biskop Solveig Fiske, meg selv, Hunn barnegospel, Fredheim blandede kor, mens Christopher Storsletten vil spille eufonium med organist Bram Janssens. Dette er en helg vi allerede gleder oss til, sier Jens Dale.

BILDER:

Sokneprest Jens Dale foran den kubebaserte Hunn kirke, som ble kalt «kraftstasjon» på folkemunne. En betegnelse Dale synes er treffende.

-Det skjer mye i Hunn kirke så og si hver kveld. Så den bære så absolutt betegnelsen «arbeidskirke» med rette, mener Jens Dale.

Det er mange barnedåper i løpet av året. Her er det Sunniva Skogen Haug som blir døpt og får sitt navn. (Foto: Privat).

Altertavlen var kontroversiell da den ble ferdig i 1973 med sitt moderne kunstuttrykk. Men i dag har den glidd inn som en vakker del av det enkle interiøret.

Konfirmasjonshelgen om høsten og julaftens familiegudstjeneste er årets høydepunkter i Hunn kirke. Her konfirmantene fra 2015. (Foto: Privat).