Husmannsvesen: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 28: Linje 28:


== Et stadium i landarbeiderens livsløp ==
== Et stadium i landarbeiderens livsløp ==
Skappel
I avhandlingen fra 1922 behandler Skappel husmannsvesenet på et mangefasettert vis. I tillegg til å se husmennene som en egen sosial klasse og husmannsordningen som et arbeids- og bosystem, legger han vekt på at husmannstilværelsen også kan betraktes i et livsløpsperspektiv. Han inndeler livsløpet til den typiske landarbeideren i husmannstida  i fem perioder:<ref>Skappel, S. 1922:89-90.</ref>
#Som småbarn forsørget av familien, en relativt kort livsfase for barn fra husmannsplasser.
#Fra 10-årsalderen, kanskje enda tidligere og iallfall fra konfirmasjonsalderen av må landarbeiderens barn helt eller delvis forsørge seg selv, som oftest som tjenestefolk på gardene. Denne fasen varer fram til 25-årsalderen. «Det er arbeiderens læreaar, de der skal bli grundlæggende for hans dygtighet og danne fundament for hans fremtidige stilling.»
#Målet for de fleste når de kommer midt i 20-åra er å gifte seg og få et levebrød som kan forsørge egen familie i en heim for seg sjøl, «... ti yderst sjelden forblir en gift mand i tjenende stilling». Da begynner i tilfelle plasstilværelsen. Skappel regner med en periode fra 25-50 års alder som strevsomme år på plassen («kampens aar, kamp med nød og savn av alle slags»).
#Så kommer kanskje noen bedre år med «rummeligere levevilkaar», da barna er fløyet fra redet og forsørgelsesbyrden tilsvarende mindre. Denne fasen varer kanskje opp i 60-årsalderen.
#Ved oppnådd høy alder må arbeideren gjerne gi seg som husmann og ender typisk opp som [[innerst]] (og vi kan føye til: ikke sjelden som fattiglem).


== Husbondsforholdet ==
== Husbondsforholdet ==
Veiledere, Administratorer
9 136

redigeringer