Jørgen Henrik Meinich: Forskjell mellom sideversjoner

m
familie
m (familie)
 
(40 mellomliggende versjoner av 13 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Jørgen Henrik Meinich (1820-1911) ble født i [[Søndre Land]] [[24. mars]] [[1820]] og giftet seg [[19. november]] [[1847]] med [[Claudine Birgitte Gulbranson]]. Han var utdannet cand.jur. Han var brukseier og direktør i [[Hypothekbanken]] og er særlig kjent fordi han spilte ecn sentral rolle som gründer i [[treforedlingsindustrien]].  
<onlyinclude>{{thumb|Joergen Meinich.jpg|Jørgen Meinich}}'''[[Jørgen Henrik Meinich]]''' (født [[24. mars]] [[1820]] i [[Søndre Land]], død [[8. september]] [[1911]] [[Bjølsen (Oslo)|Bjølsen]] i [[Kristiania]]) var utdannet cand.jur., brukseier og direktør i [[Hypothekbanken]] og er særlig kjent fordi han spilte en sentral rolle som gründer i [[treforedlingsindustrien]]. Meinich giftet seg [[19. november]] [[1847]] med [[Claudine Birgitte Gulbranson]], datter av forretningsmannen, skogeieren og skipsrederen [[Hans Gulbranson (1787–1868)|Hans Gulbranson]] (1787-1868).
 
</onlyinclude>


===Bedriftene ved Akerselva===
== Oppvekst ==
Etter å ha avlagt juridisk embetseksamen i desember 1845, tjenestegjorde han som sorenskriverfullmektig på [[Ringerike]]. Deretter var han en tid ansatt i [[Finansdepartementet]], før han i 1853 trakk seg tilbake og bosatte seg på sin eiendom [[Bjølsen]] ved [[Akerselva]]. Der anla han i 1865 et lite tresliperi, [[Bjørsheim Træsliiberie]], som hovedsakelig levert til [[Bentse Brug]] ([[Drewsen & Søn]]) som to år tidligere hadde brakt denne teknologien til Norge. Meinich var også medeier i Bentse Brug og flere andre industriforetak, blant annet [[Nydalens Compagnie]], og han var styreformann i [[Akerselvens Brugseierforening]] 1866-91.


Meinich vokste opp på garden [[Sedal|Kronborg]] ved [[Randsfjorden]]. Faren, [[Jens Christian Meinich]] (1787-1855), var den siste fogden i det store [[Hadeland og Valdres fogderi]]. Mora var ''Elisabeth (Lisa) Cathrine f. Berg''. Brødrene Jørgen Henrik og [[Hans Thomas Meinich]] studerte begge jus.


===Eker & Gjethus - Drammenselvens Papirfabriker===
== Bedriftene ved Akerselva ==
Jørgen Meinich ble altså tidlig en foregangsmann innen norsk treforedling, og i denne forbindelse spilte han også en viktig rolle i Drammensdistriktet. Høsten 1872 gikk han i kompaniskap med [[Harald Lyche]], [[Erland Kiøsterud]] og [[Harald Heiberg]] fra [[Drammen]] som i 1856 hadde overtatt haugianernes [[Ekers Papirfabrik|Eker Papirmølle]] ved [[Vestfossen]]. Det viste seg snart at dette anlegget hadde ikke muligheter for utvidelse i særlig grad. Jørgen Meinich var en fremsynt mann som tidlig innså at dersom man ville drive det til noe innen treforedling var det av avgjørende betydning å skaffe seg kontroll over vannkraftressurser. Ved overtagelse av eiendommene [[Skredsvik]] og [[Ilaug]] ved [[Geithusfossen]] på [[Modum kommune|Modum]] skaffet man seg både vannkraft og byggetomt for det som skulle komme til å bli Nordens første, moderne integrerte tresliperi og papirfabrikk. Selskapet [[Ekers & Giethuus Papirfabriker]] ble grunnlagt [[19. mars]] [[1873]]. Det endret senere navn til [[Drammenselvens Papirfabriker]]. Meinich ble valgt til styreformann, et verv han hadde til sin død.  
<onlyinclude>Etter å ha avlagt juridisk embetseksamen i desember 1845 tjenestegjorde Meinich som sorenskriverfullmektig på [[Ringerike]]. Deretter var han en tid ansatt i [[Finansdepartementet]], før han i 1853 trakk seg tilbake og bosatte seg på sin eiendom Bjølsen ved [[Akerselva]]. Der anla han i 1865 et lite tresliperi, [[Bjørsheim Træsliiberie]], som hovedsakelig levert til [[Bentse Brug]] ([[Drewsen & Søn]]) som to år tidligere hadde brakt denne teknologien til Norge. Meinich var også medeier i Bentse Brug og flere andre industriforetak, blant annet [[Nydalens Compagnie]], og han var styreformann i [[Akerselvens Brugseierforening]] 1867-91.</onlyinclude>


== Ekers og Giethuus Papirfabriker - Drammenselvens Papirfabriker ==
Jørgen Meinich ble altså tidlig en foregangsmann innen norsk treforedling, og i denne forbindelse spilte han også en viktig rolle i Drammensdistriktet. Høsten 1872 gikk han i kompaniskap med [[Harald Lyche]], [[Erland Kiøsterud]] og [[Harald Heiberg]] fra [[Drammen]] som i 1856 hadde overtatt haugianernes [[Ekers Papirfabrik|Eker Papirmølle]] ved [[Vestfossen]]. Det viste seg snart at dette anlegget hadde ikke muligheter for utvidelse i særlig grad. Jørgen Meinich var en fremsynt mann som tidlig innså at dersom man ville drive det til noe innen treforedling var det av avgjørende betydning å skaffe seg kontroll over vannkraftressurser. Ved overtagelse av eiendommene [[Skredsvik]] og [[Ilaug]] ved [[Geithusfossen]] på [[Modum kommune|Modum]] skaffet man seg både vannkraft og byggetomt for det som skulle komme til å bli Nordens første, moderne integrerte tresliperi og papirfabrikk. Selskapet [[Drammenselvens Papirfabriker|Ekers og Giethuus Papirfabriker]] ble grunnlagt [[19. mars]] [[1873]]. Det endret senere navn til [[Drammenselvens Papirfabriker]]. Meinich ble valgt til styreformann, et verv han hadde til sin død.


===Andre verv===
== Andre verv ==
Meinich var direktør for [[Den Norske Hypotekforening]] 1885-1908. Dessuten hadde han styreverv i [[Selskabet for Norges Vel]] og i [Norges Statsbaner]], og han var medlem av herredsstyret i [[Aker]] og bystyret i [[Oslo|Kristiania]]. Han døde på Bjølsen 8. september 1911 og ble gravlagt i [[Vår Frelsers Gravlund]] i Kristiania.
{{thumb|Jørgen Henrik Meinich familiegrav Oslo.jpg| Jørgen Henrik Meinich er gravlagt i familiegrav på [[Vår Frelsers gravlund]] i Oslo. |[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2015)}}
Meinich var direktør for [[Den Norske Hypotekforening]] 1885-1908. Dessuten hadde han styreverv i [[Selskabet for Norges Vel]] og i [[Norges Statsbaner]]. Han var medlem av herredsstyret i [[Aker herred|Aker]] og bystyret i [[Oslo|Kristiania]]. Han var ordfører i [[Aker herred]] 1875–1877 (før byutvidelsen i 1878).  


Han ble utnevnt til kommandør av [[St. Olavs Orden]] i 1897.


Meinich døde på Bjølsen 8. september 1911 og ble gravlagt på [[Vår Frelsers Gravlund]] i Kristiania. Gravminnet er rikt utsmykket og prydes av et portrett av ham. Flere andre familiemedlemmer er gravlagt ved samme gravsted.


==Kilder==
== Kilder og litteratur ==
* [http://eiker.org/Leksikon/Jorgen-Henrik-Meinich-1820-1911.htm Artikkel av Øyvind Haugen i Eiker Leksikon]  
* [http://eiker.org/Leksikon/Jorgen-Henrik-Meinich-1820-1911.htm Artikkel av Øyvind Haugen i Eiker Leksikon]  
*Ebbell, Chr.: "Hans Thomas Meinich", i [[Norsk biografisk leksikon]] I.
*Meinich, Peter: ''Stamtavle for familien Meinich med Sidelinier fra 8de September 1787 til 15de Mai 1901'', 1901.
* {{hbr1-1|pf01052055014929|Jørgen Henrik Meinich}}.




[Kategori:Personer fra Søndre Land]
{{DEFAULTSORT:Meinich, Jørgen Henrik}}
[Kategori:Personer i treforedlingsindustrien]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Søndre Land kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Personer i treforedlingsindustrien]]
[[Kategori:St. Olavs Orden]]
[[Kategori:Fødsler i 1820]]
[[Kategori:Dødsfall i 1911]]
[[Kategori:Ordførere]]
[[Kategori:Aker]]
{{F1}}{{bm}}
Veiledere, Administratorer, Skribenter
102 383

redigeringer