Jørund smed

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
George Fant til venstre i tittelrollen, og Eva Strøm Aastorp som «Marja» til høyre.
Foto: IMDb (1948).

Jørund smed (svensk tittel: Dit vindarna bär) er en norsk/svensk spillefilm fra 1948, med regi av svenske Åke Ohberg (1905–1975), manus av Rune Lindström basert på romanen Jørund smed fra 1924 av Jacob Breda Bull. Musikken var komponert av Gunnar Sønstevold.

I tittelrollen var svenske George Fant, med Eva Strøm Aastorp i den kvinnelige hovedrollen som Marja.

Filmen ble spilt inn i både Norge og Sverige.

Den er 1 time og 28 minutter lang, og hadde premiere 30. september 1948 på Saga kino i Oslo. I Sverige hadde filmen premiere 11. oktober 1948.

Handling

Handlingen er lagt til slutten av 1800-tallet, hvor bonden på gården Storli styrer med jernhånd over hustru, eiendom og de tre voksne barna Ola, Hallstein og Marja. Den svenske smeden Jørund, som har forlatt Sverige uskyldig mistenkt for mord, ankommer gården sammen med sin muntre følgesvenn Garibaldi og forelsker seg i Marja, og dette er gjensidig.

Imidlertid har storbonden påå Storli bestemt at datteren skal gifte seg med den rike bondesønnen Jens Haarstad. Jørund blir smed på gården, men møtes ikke med vennlighet av alle.

Storbonden er innblandet i en ulykke med vognen, og Jørund blir mistenkt for å stå bak. Storbonden blir etter ulykken ute av stand til å stelle gården, og i stedet tar sønnen Ola over. Han jager bort Jørund fra gården under et jukegilde, men Marja flykter med ham. Samepiken Waljo hjelper dem, men forelsker seg i Jørund og får Marja til å vende tilbake til gården.

År senere blir det planlagt giftemål mellom Marja og Jens, men kort tid før dette forsøker Marja å drukne seg i fossen. Hun blir i siste stund reddet av Ola, som deretter oppsøker Jørund i fjellene sammen med Halstein. Et oppgjør mellom de tre mennene følger, og i dette oppgjøret blir det avslørt at det er Hallstein som har ligget bak de ulykkene som har rammet gården. Han styrter utfor et stup og dør. Det finnes nå ingen hindringer igjen for Marja og Jørund, som kan feire bryllup.

Rolleliste

Annonse for Jørund smed i Haugesunds Dagblad 11. oktober 1948

Kilder