Johan Christopher Brun (1838–1914)

Sideversjon per 6. nov. 2020 kl. 07:34 av Kallrustad (samtale | bidrag) (noen lenker etc.)

Johan Christopher Brun (født 1838 i Fredrikshald, død 30 oktober 1914 i Trondheim) var farmasøyt og apoteker.

Han tok farmasøyteksamen i 1859. I mars 1864 fikk han bevilling til Svaneapoteket i Trondheim og her ble han værende i 50 år til han døde. Han kjøpte gården i Kongens gate 14 B. Han ble en av byens mest kjente personligheter. Han nedla et stort og betydningsfullt arbeide. Foruten og drive apotek var han i flere år medlem av bystyret. Han var stortingssuppleant for Venstre i perioden 1895-1897. Gjennom politikken ble han en personlig venn av Bjørnstjerne Bjørnson. Han var formann for representantskapet i Norges Bank. Han var medlem av komiteen for domkirkens restaurering. Han satt i styret for flere banker og industrielle bedrifter. Han ble oppnevnt som medlem av den departementale kommisjon vedrørende apotekerutdanningen.

Han var æresmedlem i Arbeiderforeningen. I 1899 ble apoteker Brun utnevnt til ridder av St. Olavs orden for sitt bidrag til byen og især for sitt fag. Hans arbeid med apoteklovgivningen var utslagsgivende.

Han var interessert i litteratur og skrev mye selv. Både av faglig art og med dramatiske arbeider. Som tyveåring skrev han dikt til sin by Trondheim. I tillegg til sine poetiske sysler var han interessert i de gamle sagaene. I 1863 ble stykket «Magnus den Gode» som var skrevet av Brun spilt på teatret.

Alle som kom i kontakt med den elskverdige mannen kom til å holde av han [kilde?]. Han var svært dyktig i sitt fag og holdt på med det like til sin bortgang. Han etterlot seg hustru født Hagen. I 1913 hadde de gullbryllup.

Kilde

  • Trondhjems adresseavis 30. oktober 1914 (nekrolog).
  • Farmaciae kulturibus