Johan Dahl (1859–1918): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny artikkel)
 
mIngen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Dahl-brygga i Harstad.jpg |Bilde kommer her. |Ukjent fotograf.}}
{{thumb høyre|Dahl-brygga i Harstad.jpg |Bilde kommer her. |Ukjent fotograf.}}


'''Johan Dahl''', født 3. mai [[1859]] i [[Steigen]], død [[1918]], var agent, bygningssnekker og trelasthandler i Harstad. Han var gift med Anna Karoline Jørgensen, født i Harstadhamn, død 3. april 1924 De hadde 17 barn.
'''Johan Dahl''', født 3. mai [[1859]] i [[Steigen]], død [[1918]], var agent, bygningssnekker og trelasthandler i Harstad. Han var gift med Anna Karoline Jørgensen, født i Harstadhamn, død 3. april 1924. De hadde 17 barn.


Dahl ervervet sjøtomt av [[Hans Fredrik Giæver]] i [[1888]] og førte opp brygge som ble brukt til trelastlager. Samtidig snekret han likkister og hadde agentur for øl. Da kona døde i 1924, solgte hun brygga og forretningen på Hamnneset til sønnen Haakon Dahl (1897-1966), som hadde arbeidet i farens bedrift. Men det var vanskelige tider, og Haakon solgte eiendommen til Harstad kommune, som senere solgte den til [[Christian Tenfjord]]s som hadde stiftet jernvarefirmaet [[Staal & Jern]] i [[1919]].
Dahl ervervet sjøtomt av [[Hans Fredrik Giæver]] i [[1888]] og førte opp brygge som ble brukt til trelastlager. Samtidig snekret han likkister og hadde agentur for øl. Da kona døde i 1924, solgte hun brygga og forretningen på Hamnneset til sønnen Haakon Dahl (1897-1966), som hadde arbeidet i farens bedrift. Men det var vanskelige tider, og Haakon solgte eiendommen til Harstad kommune, som senere solgte den til [[Christian Tenfjord]] som hadde stiftet jernvarefirmaet [[Staal & Jern]] i [[1919]].


Johan Dahl var en ivrig venstremann og var med i komiteen som arbeidet for å løsrive Harstad fra [[Trondenes kommune]]. Han var også en ivrig skytter og var instruktør og medlem i styret i [[Trondenes Skytterlag]].
Johan Dahl var en ivrig venstremann og var med i komiteen som arbeidet for å løsrive Harstad fra [[Trondenes kommune]]. Han var også en ivrig skytter og var instruktør og medlem i styret i [[Trondenes Skytterlag]].


Barneflokken ble spredt over hele landet og noen reiste til Amerika. De som ble igjen i Harstad var Haakon, Hjalmar, Svanhild, Solveig og Jenny. Svanhild hadde plass på apoteket. Hun ble gift med Harald Grøttem som senere er kjent som musikkkaptein Grøttem. Solveig giftet seg med postmester Paul Arthur Jensen. Jenny drev fotoforretning, og blei gift med ?? Jakobsen som arbeidet på [[Harstad postkontor]]. To av guttene, Erling og Haakon ble kjent som ivrige turnere.
Barneflokken ble spredt over hele landet og noen reiste til Amerika. De som ble igjen i Harstad var Haakon, Hjalmar, Svanhild, Solveig og Jenny. Svanhild hadde plass på apoteket. Hun ble gift med musikkkaptein Harald Grøttem som senere ble leder for [[Divisjonsmusikken i Harstad]]. Solveig giftet seg med postmester Paul Arthur Jensen. Jenny drev fotoforretning, og blei gift med ?? Jakobsen som arbeidet på [[Harstad postkontor]]. To av guttene, Erling og Haakon ble kjent som ivrige turnere.




Linje 15: Linje 15:


{{DEFAULTSORT:Dahl, Johan}}
{{DEFAULTSORT:Dahl, Johan}}
Personer fra Harstad kommune
[[Kategori:Personer fra Harstad kommune]]
Personer fra Steigen kommune
[[Kategori:Personer fra Steigen kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1859]]
[[Kategori:Fødsler i 1859]]
[[Kategori:Dødsfall i 1918]]  
[[Kategori:Dødsfall i 1918]]  

Sideversjonen fra 20. jun. 2012 kl. 08:28

Mal:Thumb høyre

Johan Dahl, født 3. mai 1859 i Steigen, død 1918, var agent, bygningssnekker og trelasthandler i Harstad. Han var gift med Anna Karoline Jørgensen, født i Harstadhamn, død 3. april 1924. De hadde 17 barn.

Dahl ervervet sjøtomt av Hans Fredrik Giæver i 1888 og førte opp brygge som ble brukt til trelastlager. Samtidig snekret han likkister og hadde agentur for øl. Da kona døde i 1924, solgte hun brygga og forretningen på Hamnneset til sønnen Haakon Dahl (1897-1966), som hadde arbeidet i farens bedrift. Men det var vanskelige tider, og Haakon solgte eiendommen til Harstad kommune, som senere solgte den til Christian Tenfjord som hadde stiftet jernvarefirmaet Staal & Jern i 1919.

Johan Dahl var en ivrig venstremann og var med i komiteen som arbeidet for å løsrive Harstad fra Trondenes kommune. Han var også en ivrig skytter og var instruktør og medlem i styret i Trondenes Skytterlag.

Barneflokken ble spredt over hele landet og noen reiste til Amerika. De som ble igjen i Harstad var Haakon, Hjalmar, Svanhild, Solveig og Jenny. Svanhild hadde plass på apoteket. Hun ble gift med musikkkaptein Harald Grøttem som senere ble leder for Divisjonsmusikken i Harstad. Solveig giftet seg med postmester Paul Arthur Jensen. Jenny drev fotoforretning, og blei gift med ?? Jakobsen som arbeidet på Harstad postkontor. To av guttene, Erling og Haakon ble kjent som ivrige turnere.


Kilder

  • Rønning, Haakon: Min barndoms by. Harstad 1988.
  • Samtale med Gunnar Dahl 2012.