Jondal kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 17. jan. 2020 kl. 09:27 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Ullensvang herad» til «[[Kategori:Ullensvang kommune»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jondal kommune
1227 Jondal komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1227
Fylke Hordaland
Kommunesenter Jondal
Grunnlagt 1846
Opphørte 2020
Delt i 1965: Tørvikbygd overførd til Kvam.
Slått saman med 1965: Kysnes overførd frå Strandebarm
No del av Ullensvang herad

Jondal kommune låg i Hardanger i Hordaland fylke, og grensa til Ullensvang, Kvinnherad og Kvam. Administrasjonssenteret låg i bygda Jondal. Kommunen hadde ingen tettstader.

Jondal vart eigen kommune i 1862, då bygda vart skild ut frå Strandebarm. Ved ei kommuneregulering i 1965 vart krinsen Tørvikbygd på vestsida av Hardangerfjorden overført til Kvam, samstundes som garden Kysnes på austsida av fjorden vart overført frå Strandebarm til Jondal. Den siste grensereguleringa kom i 2013, då området på nordsida av munningen til Maurangerfjorden (Gausvik-Årsand-Hessvik) gjekk frå Kvinnherad til Jondal. I 2016 vedtok kommunestyret i Jondal med ni mot åtte røyster samanslåing med nabokommunane Ullensvang og Odda til nye Ullensvang herad frå 2020.

Jondal var ein jordbrukskommune med dyrehald, særleg sau og storfe, og frukt- og bærdyrking som viktige næringsvegar. Langs Hardangerfjorden er det fiskeoppdrett og fiskeforedlingsindustri og den tidlegare kommunen har også lange tradisjonar for båtbygging.

Jondal skule var den einaste grunnskulen i kommunen, etter at grendeskulane Herand og Kysnes vart nedlagde.

Kommunen hadde frå slutten av 1800-talet og fram til byrjinga av 2000-talet ein nesten samanhengande nedgang i folketalet, men i tiårsbolken 2007–2017 auka innbyggjartalet med i gjennomsnitt 0,5 prosent i året.

Galleri

Kjelder og litteratur