Karl Gether Bomhoff: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(44 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{thumb|Karl Gether Bomhoff.jpg|Karl Gether Bomhoff|Ukjent / NTNU Universitetsbiblioteket}}
'''[[Karl Gether Bomhoff]]''' (født [[6. august]] [[1842]] i [[Larvik]], død [[23. september]] [[1925]]) var farmasøyt, bankmann og politiker ([[Venstre]]). Han var direktør for [[Norges Bank]] 1893–1920 og  
'''[[Karl Gether Bomhoff]]''' (født [[6. august]] [[1842]] i [[Larvik]], død [[23. september]] [[1925]]) var farmasøyt, politiker ([[Venstre]]) og Norges Banks første fast ansatte sjefdirektør. Foreldrene var kjøpmann Constans Ambrosius Marius Bomhoff (1808–1856) og Anette Jørgine, f. Gether (1811–1894). Karl Gether Bomhoff ble gift med Mathilde Ingertha Camilla Fridrichsen (1854–1923). De fikk datteren Halldis, som ble [[Olav V|kronprins Olavs]] første lærer.
3. representant for valgkretsen Trondhjem og Levanger på [[Stortinget]] 1895–1897. Bomhoff ble også valgt inn for 1897-sesjonen, men søkte fritak på grunn av Norges Banks flytting til Kristiania. Denne søknaden ble innvilget med 76 mot 33 stemmer.  


== Stillinger ==
== Liv ==
Bomhoff var opprinnelig farmasøyt og kjemiker. Han var administrerende direktør for Trondhjems Mekaniske Værksted 1875–1878 innen han i 1885 ble medlem av direksjonen til [[Norges Bank]], der han ble direktør i 1893. Som direksjonsformann var han opptatt av Norges Bank måtte være selvstendig og fri fra politisk press. Han uttalte blant annet dette: ''«Jeg har sagt det før, at jeg tror, Bankens Ledelse ligesaa godt kan foregaa fra Trondhjem som fra Kristiania, og jeg tror, bedre, fordi den i Hovedstaden vil være udsat for et Tryk, som man ikke kan vide, hvorlænge en Direction vilde kunne modstaa»(...).'' Norges Bank lå i Trondheim fram til 1897, da dens hovedsete ble flyttet til Kristiania.  
Etter å ha gått på middelskolen, ble Bomhoff elev hos apoteker Teilman i Larvik og tok farmasøyteksamen i Kristiania i 1863. Han arbeidet deretter som farmasøyt i Drammen og Trondheim i fem år innen han flyttet til Dresden, der han virket som kjemiker. I Tyskland ble Bomhoff omgangsvenn med Henrik Ibsen, og de to brevvekslet med hverandre en periode.


I 1920 gikk han av som direktør for Norges Bank og ble etterfulgt av [[Nicolai Rygg]].
Etter to år i Dresden flyttet Bomhoff til Trondheim og anla den første norske fabrikken for framstilling av jod og kalisalter av sjøtang. I 1875 ble han tilbudt stillingen som administrerende direktør ved Trondhjems mekaniske Værksted, som han styrte i tre år, fram til den ble inndratt på grunn av nye eiere. Han engasjerte seg videre i noen industrielle foretak.


== Politiker ==
På begynnelsen av 1880-tallet engasjerte Bomhoff seg i den nye venstreopposisjonen. Han var medlem av Trondheims formannskap 1883–1886 og 1893–1896. Engasjementet i Venstre brakte Bomhoff helt til Stortinget. Han satt som 3. representant for valgkretsen Trondhjem og Levanger på [[Stortinget]] 1895–1897. Han ble gjenvalgt i 1897, men søkte om fritak på grunn av flyttingen av Norges Banks hovedkontor til Kristiania. Denne søknaden ble innvilget med 76 mot 33 stemmer.
Bomhoff satt som 3. representant for valgkretsen Trondhjem og Levanger på [[Stortinget]] 1895–1897. Bomhoff ble også valgt inn for 1897-sesjonen, men søkte fritak på grunn av Norges Banks flytting til Kristiania. Denne søknaden ble innvilget med 76 mot 33 stemmer.  


== Andre verv ==
Det var gjennom sitt virke i Venstre at Bomhoff i 1884 ble valgt inn i direksjonen i Norges Bank, som på den tiden hadde sitt hovedkontor i Trondheim. Etter ny lov om Norges Bank i 1892 skulle det for første gang ansettes en fast formann for direksjonen, og i 1893 ble han sjefdirektør for sentralbanken. Han hadde ingen bankteknisk bakgrunn, men skjøttet sin stilling meget godt. Denne stillingen hadde han helt fram til 1920.
Fra 1912 var han medlem av styret for [[Carnegie Heltefond]] i Norge.


== Kilder ==
Trond Gram skriver i sin artikkel om Bomhoff i ''Store Norske Leksikon'' at Bomhoff – på tross av sin stilling som stortingsmann og den første sentralbanksjef – har kommet i skyggen av sine etterfølgere. Gram hevder imidlertid at Bomhoff hadde en sentral rolle i de urolige årene rundt århundreskiftet. Bomhoff understreket at Norges Bank måtte være uavhengig og fri for press fra de politiske styringsmaktene og embetsverket og var derfor en forkjemper for at banken skulle beholde sitt hovedkontor i Trondheim. Han uttalte følgende: '' «Jeg har sagt det før, at jeg tror, Bankens Ledelse ligesaa godt kan foregaa fra Trondhjem som fra Kristiania, og jeg tror, bedre, fordi den i Hovedstaden vil være udsat for et Tryk, som man ikke kan vide, hvorlænge en Direction vilde kunne modstaa»(...).'' Bomhoff tapte dette slaget i 1896, og Norges Bank flyttet sitt hovedkontor til Kristiania.
*{{kilde www |url=https://www.nsd.no/polsys/index.cfm?MenuItem=N1_1&ChildItem=&State=collapse&UttakNr=33&person=10364 |tittel=Biografier Karl Gether Bomhoff |utgiver=Norsk senter for forskningsdata AS}}
 
*Norges Bank ''Pengepolitikk i et historisk perspektiv''  
I 1898-1899 var han aktiv i arbeidet for å berge skakkjørte banker etter Kristiania-krakket, noe han senere ble berømmet for av daværende stortingsmann og senere statsminister Gunnar Knudsen.


Bomhoff fikk i samtiden kritikk for sin pengepolitikk under den første verdenskrig, blant annet på grunn av den lave diskontoen. I 1919 søkte han avskjed, men ble av statsminister Gunnar Knudsen anmodet om å stå i stillingen til man hadde funnet en etterfølger. Det skjedde i 1920. Bomhoff døde fem år senere, 83 år gammel.


== Kilder ==
Han ble i 1912 medlem av det første styret i [[Carnegies Heltefond]].
* ''[[Salmonsens konversationsleksikon]]'', 2. utg., bind III, s. [http://runeberg.org/salmonsen/2/3_0676.html 614]. København: J. H. Schultz, 1915.


== Eksterne lenker ==
== Annet ==  
* {{Offisielt nettsted}}
Fra 1912 var han medlem av styret til Carnegie Heltefond i Norge.
* {{Politiker}}


Bomhoff ble 20. januar 1900 utnevnt til Kommandør av 2. klasse av St. Olavs Orden for fortjenestfull virksomhet i sin stilling.


{{Norges sentralbanksjefer}}
== Kilder ==
{{Autoritetsdata}}
*{{kilde www |url=https://www.nsd.no/polsys/index.cfm?MenuItem=N1_1&ChildItem=&State=collapse&UttakNr=33&person=10364 |tittel=Biografier Karl Gether Bomhoff |utgiver=Norsk senter for forskningsdata AS}}
*Norges Bank – ''Pengepolitikk i et historisk perspektiv''
*{{kilde www |url=https://snl.no/Karl_Gether_Bomhoff |tittel=''Karl Gether Bomhoff'' |verk=Store Norske Leksikon |etternavn=Gram |fornavn=Trond}}
*{{hbr1-1|pf01038310005989|Karl Gether Bomhoff}}


{{STANDARDSORTERING:Bomhoff, Karl Gether}}
{{DEFAULTSORT:Bomhoff, Karl Gether}}
[[Kategori:Norske sentralbanksjefer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Norske konsernsjefer]]
[[Kategori:Larvik kommune]]
[[Kategori:Norske kjemikere]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori:Stortingsrepresentanter fra Venstre]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Stortingsrepresentanter for Trondheim og Levanger]]
[[Kategori:Kjemikere]]
[[Kategori:Stortingsrepresentanter 1895–1897]]
[[Kategori:Banksjefer]]
[[Kategori:Personer fra Larvik kommune]]
[[Kategori:Venstrepolitikere]]
[[Kategori:St. Olavs Orden]]
[[Kategori:Fødsler i 1842]]
[[Kategori:Dødsfall i 1925]]
{{bm}}
Skribenter
95 611

redigeringer