Kavitha Laxmi: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Opplysning om fødselsår)
 
(11 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Kavitha en en kvinne med mange talenter. Som dikter, forfatter og danser er Kavitha Laxmi er inspirasjon for den yngre generas¬jonen. I kraft av sine arbeider har hun gjort seg bemerket innenfor litteratur og dans. Da Kavitha var 14 år gammel startet hun et bar¬nemagasin, «Valarnila». Dette var det første tamilske barnema¬gasinet som var laget av og for barn i Europa. Magasinet gjens¬peilte hennes samfunnsengasjement og ferdigheter i morsmålet. Kavitha har utgitt fire diktsamlinger og en liten novellesamling. Flere av hennes dikt har vært publisert i magasiner og på nettsider. Hun har også skrevet en diktsamling på norsk, “Lotus i snømass¬er”. I 2009 fikk hun Thiruppore Tamil Sangams “Årets dikter”pris for diktsamlingen “Min Edens hage” i Sør-India. Kavithas dikt handler mye om livskamp, feminisme og kjærlighet. I 2002 etablerte Kavitha nettportalen nortamil.no, som var den første i sitt slag i Norge. Hun jobber med å oversette Ibsens Peer Gynt til tamilsk.  
<onlyinclude>'''[[Kavitha Laxmi]]''' (f. 1981) er danser og koreograf, forfatter og redaktør, bosatt i Oslo.</onlyinclude>   


Kavitha både underviser danser og koreograferer tamilsk, klassisk dans, og hun har gjort seg bemerket gjennom sine egne og sine elevers forestillinger. Siden 2001 har hun drevet egen danseskole, Kala Saadhana. Hun har vært danselærer ved den tamilske skolen Muth¬thamil Arivalayam i Oslo. Hennes musikaler handler mye om tamilsk mytologi og religion, personligheter og særlig kvinner fra den tamilske litteraturverden. Hun har skrevet selv og koreografert en rekke forestillinger, som for eksempel ”Kannakiyum Kannammavum” (2006), “Iramayanam MartOruParvai” (2008), “Sivakamiyin Sabatham” (2011). I tillegg til disse har hun koreografert “Gurusjethram” (2014), “BUDDHA, is not alive” (2012), ”Vigeland skulptur og in¬tergering” (2013) og dansevideoen ”NinnaiYe Rathi Enru”. Hennes forestilling “Sanga-Kalap¬Padalkal muthal Bharathi PadalkalVarai” henter sin handling fra poesien til Bharathi, en poet fra Sangam-perioden (ca. 300 f.Kr.. til 200 e.Kr.). Kavitha er den første i Norge som lager “aranggerram” basert på tema fra den gamle tamilske litteraturverden. Første tema aranger¬ram var “Tamil IlakkiYathil Pen” som handlet om kvinner i den tamilske litteraturen og den andre var “Bharathi Tamil Isai” som også tok utgangspunkt i tematikk fra diktene til Bharathi.
== Virke som forfatter og redaktør ==
Som 14-åring startet Kavitha barnemagasinet «Valarnila», det første tamilske magasinet i Europa som var laget av og for barn. Magasinet gjenspeilet hennes samfunnsengasjement og ferdigheter i morsmålet.  


<onlyinclude>Kavitha har utgitt fire diktsamlinger og en novellesamling. Hovedtemaer i diktene hennes er livskamp, feminisme og kjærlighet. Flere av dem er publisert i magasiner og på nettsteder. Hun har også gitt ut en diktsamling på norsk, “Lotus i snømasser”. I 2009 fikk hun “Årets dikter”-pris for diktsamlingen “Min Edens hage”, en pris som deles ut av Thiruppore Tamil Sangams i Sør-India. Hun har også jobbet med oversettelsen av Henrik Ibsens ''Peer Gynt'' til [[tamilsk]].</onlyinclude>


I 2002 etablerte Kavitha, sammen med [[Ravikumar Velautham]], nettportalen [[nortamil.no]], med nyheter, informasjon og lenker rettet mot det tamilske miljøet i Norge. Nettstedet var det første av sitt slag i Norge. 


== Litteratur ==
== Virke som koreograf, danser og pedagog ==
*Umapalan Sinnadurai: ''Tamilenes liv og historie i Norge'', Tamil Books Publication 2016.
<onlyinclude>Kavitha underviser i og koreograferer tamilsk, klassisk dans. Hun lager musikaler, ofte med temaer fra tamilsk mytologi og religion eller med utgangspunkt i kvinnelige karakterer fra tamilsk litteratur.</onlyinclude> 


==Eksterne lenker==
Hun har skrevet og koreografert [[Kavitha Laxmi#Danseforestillinger (utvalg)|en rekke danseforestillinger]]. Forestillingen “Sanga-Kalap-Padalkal muthal Bharathi PadalkalVarai” hentet sin handling fra poesien til Bharathi, en poet fra Sangam-perioden (ca. 300 f.Kr. til 200 e.Kr.). Kavitha var den første i Norge som lagde “[[aranggerram|arangerram]]” (elevers scenedebut) med tema fra den gamle tamilske litteraturverdenen. Den første av disse var “Tamil IlakkiYathil Pen”, der hun brukte kvinnelige litterære karakterer, og den andre var “Bharathi Tamil Isai”, med tematikk fra diktene til Bharathi.
[http://www.niruthya.com/ Kala Saadhana Arts & Dance Institute]


[https://www.youtube.com/channel/UCwNBxZGgj2et_jRVJB3eiEQ "Kala Saadhana"  - Youtube]
Kavitha har siden 2001 drevet egen danseskole, [[Kala Saadhana]]. Hun har også vært danselærer ved den tamilske skolen [[Muththamil Arivalayam]] i [[Oslo]].


[http://www.enkavitai.com/ Personlig webside]
== Danseforestillinger (utvalg) ==


* ”Kannakiyum Kannammavum” (2006)
* “Iramayanam MartOruParvai” (2008)
* “Sivakamiyin Sabatham” (2011)
* “Gurusjethram” (2014)
* “BUDDHA, is not alive” (2012)
* ”Vigeland skulptur og integrering” (2013)
* ”NinnaiYe Rathi Enru” (dansevideo)
* “Sanga-Kalap-Padalkal muthal Bharathi PadalkalVarai”
* “Tamil IlakkiYathil Pen”
* “Bharathi Tamil Isai”


== Litteratur ==
*{{Umapalan 2016}}


==Eksterne ressurser==
*[http://www.niruthya.com/ Kala Saadhana Arts & Dance Institute]
*[https://www.youtube.com/channel/UCwNBxZGgj2et_jRVJB3eiEQ "Kala Saadhana"  - Youtube]
*[http://www.enkavitai.com/ Kavithas nettsted]


[[Kategori:Danseforeninger]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Forfattere]]
[[Kategori:Forfattere]]
[[Kategori:Diktere]]
[[Kategori:Diktere]]
[[Kategori:Dansere]]
[[Kategori:Dansere]]
[[Kategori:Tamiler i Norge]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
 
[[Kategori:Fødselsår ukjent]]
{{F1}}


{{Tamiler i Norge}}
{{Tamiler i Norge}}
{{DEFAULTSORT:Laxmi, Kavitha}}
{{KL}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 30. apr. 2024 kl. 09:07

Kavitha Laxmi (f. 1981) er danser og koreograf, forfatter og redaktør, bosatt i Oslo.

Virke som forfatter og redaktør

Som 14-åring startet Kavitha barnemagasinet «Valarnila», det første tamilske magasinet i Europa som var laget av og for barn. Magasinet gjenspeilet hennes samfunnsengasjement og ferdigheter i morsmålet.

Kavitha har utgitt fire diktsamlinger og en novellesamling. Hovedtemaer i diktene hennes er livskamp, feminisme og kjærlighet. Flere av dem er publisert i magasiner og på nettsteder. Hun har også gitt ut en diktsamling på norsk, “Lotus i snømasser”. I 2009 fikk hun “Årets dikter”-pris for diktsamlingen “Min Edens hage”, en pris som deles ut av Thiruppore Tamil Sangams i Sør-India. Hun har også jobbet med oversettelsen av Henrik Ibsens Peer Gynt til tamilsk.

I 2002 etablerte Kavitha, sammen med Ravikumar Velautham, nettportalen nortamil.no, med nyheter, informasjon og lenker rettet mot det tamilske miljøet i Norge. Nettstedet var det første av sitt slag i Norge.

Virke som koreograf, danser og pedagog

Kavitha underviser i og koreograferer tamilsk, klassisk dans. Hun lager musikaler, ofte med temaer fra tamilsk mytologi og religion eller med utgangspunkt i kvinnelige karakterer fra tamilsk litteratur.

Hun har skrevet og koreografert en rekke danseforestillinger. Forestillingen “Sanga-Kalap-Padalkal muthal Bharathi PadalkalVarai” hentet sin handling fra poesien til Bharathi, en poet fra Sangam-perioden (ca. 300 f.Kr. til 200 e.Kr.). Kavitha var den første i Norge som lagde “arangerram” (elevers scenedebut) med tema fra den gamle tamilske litteraturverdenen. Den første av disse var “Tamil IlakkiYathil Pen”, der hun brukte kvinnelige litterære karakterer, og den andre var “Bharathi Tamil Isai”, med tematikk fra diktene til Bharathi.

Kavitha har siden 2001 drevet egen danseskole, Kala Saadhana. Hun har også vært danselærer ved den tamilske skolen Muththamil Arivalayam i Oslo.

Danseforestillinger (utvalg)

  • ”Kannakiyum Kannammavum” (2006)
  • “Iramayanam MartOruParvai” (2008)
  • “Sivakamiyin Sabatham” (2011)
  • “Gurusjethram” (2014)
  • “BUDDHA, is not alive” (2012)
  • ”Vigeland skulptur og integrering” (2013)
  • ”NinnaiYe Rathi Enru” (dansevideo)
  • “Sanga-Kalap-Padalkal muthal Bharathi PadalkalVarai”
  • “Tamil IlakkiYathil Pen”
  • “Bharathi Tamil Isai”

Litteratur

Eksterne ressurser


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Kavitha Laxmi er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.