Kjeldearkiv:Askjums historie (Ludvig Olsen-Breilid)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjeldearkiv:Askjums historie (Ludvik Olsen Breilid) Ludvik Olsen Breilid (1869-1950) skreiv i 1941 ned litt om garden Askjums historie. Dette var opprinnelig den største garden i Nordlia i Østre Toten. Breili hadde sjøl nabogarden Breili, som familien kjøpte i 1879. Breilids tanke var vel å formidle litt gardshistorie til Askjums daværende eier, Arne Aalstad. Han var fra nabobygda Vardal og hadde nylig kjøpt Askjum (1929).

Gardshistorien er et håndskrevet manuskript, som har blitt oppbevart på Askjum sia det ble ferdig. På wikien gjengis det i uendra form, med original ortografi og tegnsetting. Underoverskrifter er imidlertid satt inn for å gjøre teksten lettere å finne fram i, og en del (svært korte) avsnitt er slått sammen. Manuskriptet er gjengitt på wikien med tillatelse fra Per Ibs Aagenæs, nærmeste etterkommer (grandnevø) av Ludvik Olsen Breilid.


Askjum

"Askjum, gr. nr. 138 br. nr 1 av matrikel skyld mark 33,35 i Østre Toten herred – var fra unnertegnedes første kjennskap til gaarden (vaaren 1879) udelt og var i aarene fremover med sit store jord og skogareal den gang mann og mann imellem – anslaaet til i alt 1400 maal og strak seg helt til Mjøsen med en strannlinje paa ca. 200 m. længde og grænset til Breilid, nedre Kalrustad (Dølløkken), øvre Kalrustad, Dæhlen, Groseth og Atlungstad.

Naar Askjums daværende eier ogsaa eiet og brukte nabogaarden Dæhlen gr. nr 137 br. nr. 1 og av matrikel skyld mark 10,18 ogsaa i Østre Toten, blir Askjum med Dæhlen en meget stor jordeiendom og en samlet skyldmark av 43,53.

Dæhlen gikk den gang mest under navn Kraby Dæhlen muligens for aa adskille fra den kun godt 1 km længre øst beliggende gaard Dæhlen og alm. nævnt Baakinn Dæhlen gr. nr. 114 br. nr. 2 og 3.

Engene

Askjum gaards dyrkede jord var den gang neppe mere end 150 maal – og akrene var smaa og adskjilte av akerbakker og reiner. Til høi anvendtes nærmest kun smaahøi fra ca. 200 maal slaattenger. Gjenlægg til kløver og thimothei var lite anvendt endnu den gang. Gaarden havde ikke slaamaskin i 1879.

Nedenfor den gamle almenvei forbi Gropen og Bergegrinnen laa Storengen paa 30 slaattemæling. Da en mæling var fra 4-5 høimaal (64 ruter), var bare Storengen (regnet efter 4 høimaal) minst 120 maal stor. Her nede i Storengen var en stor tømret høilaave i bruk til langt ut i 1890 aarene. Storengen inbefattede foruten det nuværende Askelie hele engen bort til Gropen (nu Sørlie) gjærdet og nedover midtskogen.

De øvrige slaatenger laa rundt om den dyrkede jord, med den største samlede eng mellem Bergegrinnen og vilkaarsakeren ved Vinterleet.

Husene

Om vaaningshusene er muligens nuværende hovedbygning opført omkring 1800 aarene eller helst no før den tid. Kjøkkeningangen og kjøkkenskuten laa den gang i bygningens søndre gavl og optok kjøkkenskuten gavlens hele bredde. Den store flate inngangshelle laa helt ute i veikanten – og ligger endnu i dag synlig – av innkjøringen til gaardspladsen, og kom man gjennem skuten inn i kjøkkenet, der havde vinduer mot baade gaardspladsen og hagen. Denne bygning var den gang forlængst panelet og var malt – nærmest graahvit.

Den anden hovedbygning – den gang brukt som føderaadsbygning – var ikke panelet; men var absolutt gaardens største og stateligste bygning aa se til – og ant. mer enn [?] 200 aar gl. Med sin store stue i 1st etage og sal i 2de etage og med 2 fag vinduer mot gaardsplads og likesaa mot Dæhlen i baade stue og salen – var dette en meget ruvende bygning. Denne bygning havde paa øvre siden en stor frukt- og kjøkkenhage liggende og oppe i herværende hages s.v. hjørne stod dengang og mange aar senere et imponerende stort lønnetræ. Denne lønn saaes langt borte fra Vardal og virket paa lang lei nærmest som et landemerke.

Omtrent ved denne bygnings n. v. hjørne begyndte laavebrua til Stallen med stor tømret laavebygning i retning øst-vest, lidt længere ned end føderaadsbygningen. Stallens inngang var unner laavebrua og var der plads til 8 spiltaug og 2 store bokser.

Fjøset laa hvor fjøset nu ligger; men da dengang laa i den nuværende gjødselkjeller, forstaar man at gjødselen maatte trilles ut om dør paa fjøsets langvægg var meget tungvint og uøkonomisk i længden (om end efter den gamle tids byggemaate). Meget mørkt og trangt var det ogsaa i dette fjøs. Over fjøset var stor tømret laave med kjørebru inn paa østre gavlvægg – altsaa ogsaa fra gaardspladsen. Inngangen til fjøset var ogsaa her unner laavebrua.

Unner denne kjørebrua – like forbi fjøsdøra – bruktes dengang og tidligere om vintrene aa legge veien for nedoverkjøringen ved læsskjøring og som benvei med innkomst paa almenveien ved det den gang benævnte ”Vinterlee”. Man sparte da inn lidt mot aa benytte gutua om Berjegrinna, som opkjørselen ved grinna nede ved almenveien fra gammelt av altid har været kallet. Og det hendte nok ogsaa i de tider at gutua var blokkert av snedrev, saa veien maatte legges over jordet og gjennem ”vinterlee”.

Staburet med klokketaarn saa den gang ut til aa være gaardens sidst byggede hus – og var laftevæggerne den gang ganske nye aa se til; idet de endnu beholdt no av den brungule farve, som umalt tømmer beholder en lang tid førend det antar den gra farven.

En tømret laavebygning med kjørebru inn fra laavens søndre gavl – laa mellem fjøslaaven og stallaavens ytterkant og stengte mot gaardspladsens vestre kant. Træskelaaven laa i denne laaven. Brukaret til denne laaven laa like inn til rækslegutuen der førte og fører fra gaardspladsen og vestover mot nordskogen.

Badstuen og Smien med kammers laa paa gaardens øvre side vest for veien og op til Dæhlen. Disse to hus var ogsaa av laftvægg.

Gaardens samtlige hus – utlaave, badstue og smie untat – var teglstenstækket.

Av øvre bygning - føderaadsbygningen - med sine hestehugu huggne nav og sin over de dobbelte inngangsdører rundbuede straaleformede sirater - er om den ene trediedel nedtat i næst sidste brukers tid.

Merkelig er det aa iaktta at flere av gaardens eiere har været og er fremdeles vardøler.

Eiere

(kommer...)