Kommunevåpen (tabell)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 22. jul. 2019 kl. 07:28 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: {{under arbeid}} '''Kommunevåpen (tabell)''' er en sorterbar oversikt over norske kommunevåpen. Den omfatter både nåværende og tidligere våpen, og har kolonner for farge, m…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Kommunevåpen (tabell) er en sorterbar oversikt over norske kommunevåpen. Den omfatter både nåværende og tidligere våpen, og har kolonner for farge, metall og symbol, samt informasjon om motivvalg. Tanken er at dette vil gjøre det enklere å identifisere et våpen, ved at man kan sortere på farger og symboler.

Forklaring til tabellen

Kommunevåpen har tradisjonelt vært utforma etter heraldiske regler, rett nok med en del unntak. Blant annet har flere byer våpen basert på eldre segl som bryter med disse reglene.

Beskrivelsen av et våpen kalles blasonering, og lages etter en egen oppskrift. Det finnes noen varianter, men i hovedsak vil en blasonering være noe slikt som «på [bunnfarge] bunn, [metall] [symbol]». Dersom symbolet består av flere deler er det egne måter å beskrive plasseringa på. I denne tabellen oppgir vi ikke fullstendig blasonering, men holder oss til konkrete opplysninger om farge, metall og symbol.

Fargene er begrensa til rødt, blått, grønt, svart og purpur. Mer at gult og hvitt ikke er farger, det er praktiske gjengivelser av metallene, som er gull og sølv. Et våpen med gul bunnfarge beskrives altså som «på gull bunn [...]». Når det i tabellkolonnene står «bunnfarge» og «symbolfarge» er dette en kortversjon av «bunnfarge eller -metall» og «symbolfarge eller -metall».

Etter de heraldiske reglene skal ikke to farger eller to metaller kombineres. Enkelte ganger er dette allikevel gjort, og vi forsøker etter beste evne å gjengi det i tabellen. De forskjellige kommunene har gjort valg om fargenyanser, i dag oftest beskrevet med Pantone-nummer eller liknende. Dette gjelder særlig blått. I tradisjonell heraldikk skiller man ikke mellom lyseblått og mørkeblått, og i blasoneringa som ligger til grunn for våpnene er dette normalt heller ikke med. Årsaken til denne forskjellen er at de fleste kommuner behandler våpenet som en moderne logo, og ikke som et tradisjonelt våpen. Dette viser seg også i en del nyere våpen, der symbolene kan bli langt mer kompliserte enn det heraldikken åpner for.

Symbolbeskrivelsen vår er gjort så enkel som mulig, for at den skal være sorterbare. For eksempel, dersom et våpen har en eller flere elger som symbol står det «elg», og er det mer enn en kan det stå «elg (2)». Da vil alle våpen med elg som symbol samles når man sorterer, men man kan også lett velge ut fra antall.

I tabellen er det bare grunninformasjonen som kommer med; for å få mer omfattende forklaringer om våpnene er det skrevet artikler om enkelte, og vi vil gjerne ha flere slike artikler. Der det finnes en artikkel er det lenka til denne; vi har i første omgang ikke lagt inn røde lenker til alle som mangler.

I kolonna for betydning har vi forsøkt å gi en svært kort forklaring på symbolvalget. Ofte er dette ikke mer enn «skogbruk», «landbruk» eller «kystkultur» – underforstått er dette noe som er sentralt for kommunens identitet.

I grunnoppsettet for tabellen er fylkene satt opp i geografisk ordning, og så kommunene i alfabetisk orden. Dette er mer hensiktsmessig enn å bruke kommunenummer, ettersom vi også har med enkelte tidligere kommuner. Merk at svært mange tidligere kommuner ikke hadde kommunevåpen.

For å sortere på andre kriterier, klikk i øverste rad. For å sortere etter flere kriterier, hold shift-tasten inne mens du trykker.

Oversikt

Fylke Kommune Bunnfarge Symbolfarge Symbol Betydning Merknader Artikkel Våpen
Østfold Aremark Sølv Blå Elg (2) Skogkommune