Leif Ottersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 4. okt. 2018 kl. 17:29 av Kallrustad (samtale | bidrag) (Bakgrunn og familie)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Leif Ottersen i Norges prester og teologiske kandidater (1958).

Leif (Petter) Ottersen (født 5. desember 1928 i Oslo, død 28. oktober 2017) var prest. Han var norsk prest i Stockholm 1961-1969, generalsekretær i Den norske kirkes Presteforening 1970-1972, residerende kapellan i Vestre Aker menighet i Oslo fra 1972 og sogneprest og prost samme sted fra 1977. Leif Ottersen var domprost i Oslo i tidsrommet 1988-1996.

Bakgrunn og familie

Han var sønn av pianostemmer Petter Ottersen og Sara f. Lind. Leif Ottersen ble cand.theol. fra Det teologiske Menighetsfakultet i 1954, han tok praktisk-teologisk eksamen i 1956 og ble ordinert til prestetjeneste samme år.

Han var gift med Inger Ottersen, og paret fikk barna Ole Petter, Sven Erik og Grethe.

Stockholm

I 1961 ble han norsk prest i Stockholm. Ottersen var den første i heltidsstilling som prest ved den norske menigheten i byen. Den 31. oktober 1961 fikk stillinga ambassadestatus, det vil si at at staten dekka en større del av utgiftene til lønn, bilhold m.m.. Samtidig fikk den nye presten vigselsrett etter norsk lov. Fra og med innvielsesgudstjenesten 28. august flytta menigheten virksomheten sin til Sjömansinstitutets lokaler i Katarinavägen 19 på Södermalm.

Leif Ottersen og familien flytta inn i den nyoppussa presteboligen i Vallentuna litt nord for Stockholm. Ekteparet Ottersen inviterte gjerne menigheten hjem til seg, og da viste det seg at huset egentlig var for lite for slike samlinger. De måtte rydde ut senger og andre møbler fra soverommene for at alle skulle få plass! Under Ottersens tid som prest i Stockholm ble det starta søndagsskole, og 6. mai 1962 holdt han den første konfirmasjonen i den norske menigheten. Leif og Inger Ottersen deltok også i arbeidet med å få reist et eget norsk kirkebygg i Stockholm.

Oslo

1. januar 1970 overtok Frank Kolberg som norsk prest i Stockholm, da Ottersen hadde blitt generalsekretær i den norske presteforeningen. Familien flytta da tilbake til Norge.

I 1972 ble Ottersen utnevnt til residerende kapellan i Vestre Aker i Oslo, der han gikk gradene til sogneprest og prost for det store Vestre Aker prosti. Leif Ottersen arbeidde iherdig for å få reist et menighetshus i Vestre Aker, som ble innvia i 1983.

I 1988 ble Ottersen domprost i Oslo. Ifølge biskop Andreas Aarflot, hans overordnede, bidrog han «til å sette Domkirken på kartet, og sammen med dyktige medarbeidere la han grunnlaget for fornyelse i kirkens utadrettede virksomhet». Leif Ottersen organiserte de større begivenhetene i domkirka, og leda blant annet forberedelsene til kong Olav Vs begravelse i 1991.

Ottersen gikk av for aldersgrensa i 1996. Han fikk 21 år som pensjonist, og i sitt minneord i Aftenposten skreiv Andreas Aarflot at «en kirkens gentleman har gått bort».

Kilder og litteratur