Lille Presteskjær fyr

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. nov. 2023 kl. 00:59 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:i» til «[[Kategori:I»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lille Presteskjær fyr
Lillepresteskjaer-lykt.jpg
Foto: Harald Schelderup
Oppretta: 1895
Status: Automatisert og avfolket 1973
Funksjon: Innseilingsfyr
Eier: Staten v/ Kystverket
Fylke: Rogaland
Kommune: Sokndal kommune

Lille Presteskjær fyr ligger i Rekefjord rett sør for Hauge i Sokndal kommune i Dalane i Rogaland. I 60 år gikk jobben som fyrvokter på Lille Presteskjær i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren het da Gjertsen, og fyrfamilien levde sitt liv i tårnet. Reserveassistenten bodde i øverste etasje, og så var det soverom i to etasjer ned. Videre fulgte stua under der igjen, og i første etasjen var kjøkkenet. Et besøk på Lille Presteskjær gir et godt inntrykk av hvordan livet i et fyrtårn har artet seg.

Lille Presteskjær ble opprettet i 1895, og er et innseilingsfyr. Fyret er i dag automatisert og ble avfolket i 1973. I over 28 år stod fyret tomt, inntil familien Midtbø fikk i stand en leiekontrakt av staten og begynte oppussingsarbeidet. Lille Presteskjær mangler i dag den karakteristiske toppen. Den gangen fyret ble automatisert ble lyktehuset kastet på sjøen, mens selve fyrlykten ble plassert på Sjøfartsmuseet. Familien Midtbø jobber med å få gjenreist lyktehuset for at fyret skal få tilbake sitt opprinnelige utseende. Fyret tok i mot sine første gjester i 2004 og ønsker stadig flere turister velkommen.

Fyret kan blant annet besøkes på åpne dager i løpet av sommeren. Det leies også ut til overnatting og private selskaper.

Galleri

Koordinater: 58.322864° N 6.257534° Ø