Lingeklubben: Forskjell mellom sideversjoner

m
litt språk og formatering
m (kat)
m (litt språk og formatering)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Lingeklubben]]s''' medlemmer har vært krigsheltene fra kompani Linge, som gjennomførte sabotasjeaksjoner i Norge fra sin base i Storbritannia under krigen. [[Kompani Linge]] og [[Shetlandsgjengen]] opphørte å eksistere som militære avdelinger 28.juni [[1945]]. Etter krigen dannet de en kameratforening for å kunne holde kontakten med hverandre. Klubbens motto var, som oversatt til norsk lyder «Hold sammen – ta vare på hverandre».
'''[[Lingeklubben]]s''' medlemmer har vært krigsheltene fra kompani Linge, som gjennomførte sabotasjeaksjoner i Norge fra sin base i Storbritannia under krigen. [[Kompani Linge]] og [[Shetlandsgjengen]] opphørte å eksistere som militære avdelinger 28.juni [[1945]]. Etter krigen dannet de en kameratforening for å kunne holde kontakten med hverandre. Oversatt til norsk var llubbens motto «Hold sammen – ta vare på hverandre».


Allerede i november 1945 ble planen lagt for Lingeklubben. [[Svein Blindheim]] og [[Oddvar Sandersen]] ble bedt om å forberede et konstituerende møte og realisere ideen.  Lingeklubben ble opprettet i februar 1946 på daværende Restaurant Regnbuen i Oslo. Møtet hadde samlet 58 tidligere medlemmer av Kompani Linge. Møtet valgte et styre og tok standpunkt til regler for medlemskap. Det viste seg at grunnlaget for foreningen var for løst. Det pågikk en prosess helt fram til et møte i Restaurant Grotten 14.oktober 1947, der den nye klubben formelt ble opprettet. Den nye klubben fikk navnet [[L-klubben]] som «ikke måtte forveksles med Kompani Linge-foreningen». Den var tenkt til å være en søsterklubb til andre liknende klubber i flere av Europas hovedsteder hvor medlemmene var knyttet til [[Special Forces Executive]] under krigen, og som alle hadde samme formål: Mutual Social Benefit of It's Members.
Allerede i november 1945 ble planen lagt for Lingeklubben. [[Svein Blindheim]] og [[Oddvar Sandersen]] ble bedt om å forberede et konstituerende møte og realisere ideen.  Lingeklubben ble opprettet i februar 1946 på daværende Restaurant Regnbuen i Oslo. Møtet hadde samlet 58 tidligere medlemmer av Kompani Linge. Møtet valgte et styre og tok standpunkt til regler for medlemskap. Det viste seg at grunnlaget for foreningen var for løst. Det pågikk en prosess helt fram til et møte i Restaurant Grotten 14.oktober 1947, der den nye klubben formelt ble opprettet. Den nye klubben fikk navnet [[L-klubben]] som «ikke måtte forveksles med Kompani Linge-foreningen». Den var tenkt til å være en søsterklubb til andre liknende klubber i flere av Europas hovedsteder hvor medlemmene var knyttet til [[Special Forces Executive]] under krigen, og som alle hadde samme formål: "Mutual Social Benefit of Its Members".{{trenger referanse}}


Den konstituerende generalforsamlingen valgte L-klubbens første styre, som fikk denne sammensetningen for 1947/48:
Den konstituerende generalforsamlingen valgte L-klubbens første styre, som fikk denne sammensetningen for 1947/48:
Linje 16: Linje 16:
Klubben ble oppløst 17.oktober 2007 men klubbens lokaler i bygning 8 på [[Akershus festning]] gjennom snart 28 år, vil bestå. Et samarbeid mellom FD, Forsvarets Skolesenter og [[Norges Hjemmefrontmuseum]] har gjort dette mulig.
Klubben ble oppløst 17.oktober 2007 men klubbens lokaler i bygning 8 på [[Akershus festning]] gjennom snart 28 år, vil bestå. Et samarbeid mellom FD, Forsvarets Skolesenter og [[Norges Hjemmefrontmuseum]] har gjort dette mulig.
   
   
Klippet fra regjerningen.no
<blockquote>
<blockquote>
Onsdag 17. oktober 2007 var alle gjenlevende medlemmer av Lingeklubben og deres pårørende, etterlatte etter medlemmer som ikke lenger lever, samt inviterte gjester fra Forsvaret og Forsvarsdepartementet invitert til et arrangement på Akershus slott. Det var en vemodig, men verdig markering av en tidsepoke som nå er over. Under en høytidelig seremoni ble Lingeklubbens fane overlevert fra Lingeklubbens formann, Leif Aagaard, til forsvarssjef Sverre Diesen, som igjen leverte fanen videre til sjefen for spesialstyrkene, oberst Torgeir Gråtrud.
Onsdag 17. oktober 2007 var alle gjenlevende medlemmer av Lingeklubben og deres pårørende, etterlatte etter medlemmer som ikke lenger lever, samt inviterte gjester fra Forsvaret og Forsvarsdepartementet invitert til et arrangement på Akershus slott. Det var en vemodig, men verdig markering av en tidsepoke som nå er over. Under en høytidelig seremoni ble Lingeklubbens fane overlevert fra Lingeklubbens formann, Leif Aagaard, til forsvarssjef Sverre Diesen, som igjen leverte fanen videre til sjefen for spesialstyrkene, oberst Torgeir Gråtrud.<ref>Klippet fra regjeringen.no</ref>
</blockquote>
</blockquote>