Louise Engen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(defaults.)
Linje 26: Linje 26:


{{Mal:De hundre første kvinnelige kommunestyrerepresentantene}}
{{Mal:De hundre første kvinnelige kommunestyrerepresentantene}}
{{DEFAULTSORT:ENGEN, LOUISE}}


[[Kategori:Fotografer]]
[[Kategori:Fotografer]]

Sideversjonen fra 12. feb. 2013 kl. 12:35

Louise Engen

Martine Louise Engen (født 31. mai 1873, død 2. februar 1947) var en mangesidig og energisk kvinne, som både var politisk engasjert og yrkesarbeidende som fotograf. Hun satt i Bodø bystyre i 10 perioder for Venstre og Avholdspartiet. Hun var ugift.

Hun ble født på gården Jensvold i Bodin. Foreldrene var skipper og jordeier Peter Johannessen Engen (f. 1840) og Marie Sophie Margarini (f. 1845). Hun vokste opp med en ressurssterk storfamilie med besteforeldre, onkler og tanter og tjenestefolk. I folketellingen 1875 ser vi at Louise hadde fem hjemmeværende søsken. Totalt bodde 19 personer på gården det året.

Louise som fotograf

Martine Louise bestemte seg tidlig for å bli fotograf. Hun utdannet seg til fotograf i Oslo og Stockholm, og hadde også studieopphold i England og USA. Hun startet egen fotoforretning i Storgata 46 i Bodø i 1893 sammen med søsteren Elisabeth Marie. En annen søster, Anna, drev i broren sitt navn en forretning lenger ned i Storgata som solgte prospektkort og fotografiske artikler. Broren Simen etablerte fotoforretning i Trondheim. Louise ble medlem av Nordland Fotolaug i 1914. Under bombingen av Bodø 27. mai 1940 ble Louises hjem og atelier totalskadet, og Lousie var ikke yrkesvirksom som fotograf etter 1945. Louise Engens private fotosamling er bevart på landstedet "Stasbakken" ved Bodø.

Politikk og kvinnesak

Martine Louise Engen hadde et stort politisk og sosialt engasjement. Hun var stortingskandidat i flere perioder. Hun satt i Bodø kommunestyre for Venstre, men hun har tydeligvis vært i flere leire, for i en oversikt over Bodø kommunestyre fra 1919 fremgår det at Louise representerte Avholdspartiet. Hun satt i Bodø bystyre i 10 perioder. Hun satt også i formannskapet og skolestyret, og i menighetsrådet fra 1922. Hun var sterkt engasjert i kvinnesaken, og stiftet Bodø Kvinneråd i 1918. Hun var dettes formann i 16 år, og var kvinnerådets utsending til Det internasjonale kvinneråds møter i Washington og London 1925 og 1929. Louise var også formann i Barnehjemskomiteen i Bodø fra 1918, som senere opprettet et barnehjem i Bodø.

Avholdssaken

Hun var sterkt opptatt av avholdssaken og var medlem av edruelighetsnemnden. Hun var medlem av styret for Salten DNT, og fikk i 1920 den sjeldne utmerkelsen klostermedaljen fra DNTs hovedstyre.

Louises død

Ved bombingen av Bodø befant seg Louise hos sin bror i Trondheim. Hun ble igjen hos ham etter krigen, ettersom hennes hjem og atelier i Bodø ikke gikk å redde. Hun døde 4. februar 1947 i Trondheim, men er begravd i Bodø.

Kilder

Mal:De hundre første kvinnelige kommunestyrerepresentantene