Møvik fort: Forskjell mellom sideversjoner

m
ingen redigeringsforklaring
m (→‎Litteratur: Retting av død ekstern link.)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 18: Linje 18:


===1 Kanon II===
===1 Kanon II===
Kanonbunker med museumsutstilling. Dette er Kanonmuseets sentrale element med en av verdens største kanoner – 38 cm (innvendig diameter) – som er i full operativ stand. Dessuten er også tilførselssystemet for granatene intakt, sammen med dieselaggregatet til kjøringen av kanonen og det alt vesentlige av inventaret og utstyret i bunkeren. Over et område på ca. 14 daa omkring de gamle kanonstillingene på Møvik Fort, er det registrert naturtype skrotemark (utfyllingsområde etter anleggsarbeidet). Området er relativt åpent og består av åpne plasser, veikanter og diverse bunkertak. Floraen omfatter arter som føllblom, gjeldkarve, smalkjempe, engknoppurt, tepperot og harekløver. Dessuten er det funnet byreseda, villgulrot og engnellik.
Kanonbunker med museumsutstilling. Dette er Kanonmuseets sentrale element med en av verdens største kanoner – 38 cm (innvendig diameter) – som er i full operativ stand. Dessuten er også tilførselssystemet for granatene intakt, sammen med dieselaggregatet til kjøringen av kanonen og det alt vesentlige av inventaret og utstyret i bunkeren. Over et område på ca. 14 daa omkring de gamle kanonstillingene på Møvik fort, er det registrert naturtype skrotemark (utfyllingsområde etter anleggsarbeidet). Området er relativt åpent og består av åpne plasser, veikanter og diverse bunkertak. Floraen omfatter arter som føllblom, gjeldkarve, smalkjempe, engknoppurt, tepperot og harekløver. Dessuten er det funnet byreseda, villgulrot og engnellik.


===2 Kompassrose===
===2 Kompassrose===
Linje 24: Linje 24:


===3 Reservekommandoplassen===
===3 Reservekommandoplassen===
Møvik Forts hovedkommandoplass, med ildledningssentral og stereoskopisk avstandsmåler, lå på Høyfjellet på Flekkerøya. For å holde Møvik Fort operativt til en hver tid, ble det bygget en reservekommandoplass like utenfor Kanon II.
Møvik forts hovedkommandoplass, med ildledningssentral og stereoskopisk avstandsmåler, lå på Høyfjellet på Flekkerøya. For å holde Møvik fort operativt til en hver tid, ble det bygget en reservekommandoplass like utenfor Kanon II.


===4 Luftvernstandplass med bunker===
===4 Luftvernstandplass med bunker===
Linje 54: Linje 54:


===13 Mannskapsbrakke===
===13 Mannskapsbrakke===
En av de få gjenværende trebygninger på området, hvor soldatene som bemannet fortet under krigen, bodde. Etter krigen bolig for oppsynsmannen på Møvik Fort.
En av de få gjenværende trebygninger på området, hvor soldatene som bemannet fortet under krigen, bodde. Etter krigen bolig for oppsynsmannen på Møvik fort.


===14 Offisersmesse/kantine===
===14 Offisersmesse/kantine===
Linje 96: Linje 96:


===27 Kanon IV===
===27 Kanon IV===
Kanonbrønn med tilhørende bunker. Her var også montert kanon av samme type som Kanon II. Kanonen ble etter Stortingets vedtak om nedleggelse av Møvik Fort i 1959, solgt som skrapjern. Kanonbunkeren er gjenmurt, men utgjør fortsatt et interessant spor etter den militære aktiviteten.
Kanonbrønn med tilhørende bunker. Her var også montert kanon av samme type som Kanon II. Kanonen ble etter Stortingets vedtak om nedleggelse av Møvik fort i 1959, solgt som skrapjern. Kanonbunkeren er gjenmurt, men utgjør fortsatt et interessant spor etter den militære aktiviteten.


===28 Mannskapsbrakke===
===28 Mannskapsbrakke===
Bare grunnmur og fundamenter står igjen. Rester av fundamenter til enda to mannskaps-brakker på motsatt side av veien.
Bare grunnmur og fundamenter står igjen. Rester av fundamenter til enda to mannskapsbrakker på motsatt side av veien.


===29 Mannskapsbrakke===
===29 Mannskapsbrakke===
Linje 108: Linje 108:


===31 Vannbasseng/vannreservoar===
===31 Vannbasseng/vannreservoar===
Vann har alltid vært viktig i krigføring, og på Møvik måtte man ha vann både til anleggene og til de 600 personene som bemannet anlegget. Fra kommunens hovedvannledning ble det pumpet vann opp til vannbassenget, og herfra fikk de fleste bygg på Møvik Fort sin vannforsyning. Anslått volum er 450 m3 (450.000 liter!).
Vann har alltid vært viktig i krigføring, og på Møvik måtte man ha vann både til anleggene og til de 600 personene som bemannet anlegget. Fra kommunens hovedvannledning ble det pumpet vann opp til vannbassenget, og herfra fikk de fleste bygg på Møvik fort sin vannforsyning. Anslått volum er 450 m3 (450.000 liter!).


===32 Kanon III===
===32 Kanon III===