Mansardtak

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 24. nov. 2016 kl. 07:50 av Kallrustad (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
BergseminaretKongsberg fra 1786 har mansardtak.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Mansardtak er en takform som består av et skråtak som er knekket i to soner, den nederste brattere og gjerne med vinduer. To- eller firesidig. Takkonstruksjonen har fått navnet etter den franske arkitekt François Mansart (1598–1666).

Denne takformen var et arkitektonisk svar på fransk skattlegging av boliger. Kun etasjene lavere enn taket, gesimsen, ble regnet inn i skatten. Med et mansardtak ungikk den øverste, men nesten fullverdige, etasjen beskatning.


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Mansardtak» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.