Mansardtak

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
BergseminaretKongsberg fra 1786 har mansardtak.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Mansardtak er en takform som består av et skråtak som er knekket i to soner, den nederste brattere og gjerne med vinduer. Løsningen er helst to- eller firesidig, gjerne i kombinasjon med valm i den ene eller begge sonene. Takkonstruksjonen har fått navnet etter den franske arkitekt François Mansart (1598–1666).

Denne takformen var et arkitektonisk svar på fransk skattlegging av boliger. Kun etasjene lavere enn taket, gesimsen, ble regnet inn i skatten. Med et mansardtak unngikk den øverste, men nesten fullverdige, etasjen beskatning.

GalleriCreative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Mansardtak» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.