Bergseminaret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergseminarets bygning fra 1786 er restaurert og malt i opprinnelige farger.

BergseminaretKongsberg var en av Europas første utdannelsesinstitusjoner for høyere utdannelse i bergteknikk. Det ble opprettet etter initiativ fra oberberghautpmann ved Kongsberg Sølvverk, Michael Heltzen (1712-1770) og berglege Johann Heinrich Becker 19. september 1757. Formålet var å utdanne kompetente funksjonærer og embetsmenn til det norske bergvesenet. J. H. Becker underviste selv i nesten alle fag med tilknytning til bergverksvirksomheten, også i fag som latin, dansk, norsk privatrett og bygningstegning.

Bergseminaret som institusjon på Kongsberg ble nedlagt allerede i 1814, da undervisningen ble overført til det nye universitetet i Christiania. I 1912 ble den høyere bergutdanningen flyttet til nye NTH i Trondheim. En enklere bergutdanning ble beholdt på Kongsberg helt til Sølvverkets nedleggelse; Kongsberg Sølvverks elementære bergskole, senere kalt Bergskolen på Kongsberg. Bergskolen holdt fra 1885 til i lokaler i Kirkegata 2, nær Kirketorget.

Bergseminarets bygning, med adresse Kirketorget 3, er fra 1786. Fra 1814 til 1956 var denne bygningen bolig for Kongsberg Sølvverks direktører, siden benyttet av Forsvaret. Fra 2005 var Bergseminaret eid av Norsk bergverksmuseum. I 2024 kjøpte Kongsberg Gruppen bygningen, etter at Bergverksmuseet hadde konkludert med at de ikke ville klare å forvalte den. Universitetet i Sørøst-Norge skal bruke bygningen til undervisnings- og forskningsformål, som langsiktig leietaker.

Galleri

Eksterne lenker og kilder


Koordinater: 59.665° N 9.64613° Ø