Seminarkirkegården (Kongsberg)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Seminarkirkegården på Kongsberg, som ligger ved Bergseminaret, nær Kongsberg kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

SeminarkirkegårdenKongsberg er en betegnelse på et eldre gravfelt etablert 1774-75 i den terrasserte skråningen bak Bergseminaret, like vest for Kongsberg kirke. Den ble etablert for å avlaste kirkegården ved kirken, Kongsberg kirkegård. Seminarkirkegården ble terrassert med stein fra den opprinnelige kirken (fra 1631, revet 1765), som sto nær der dagens kirke står (innviet 1761).

Seminarkirkegården var i allmenn bruk bare noen tiår, før det ble anlagt ny kirkegård i 1809 lenger sør, ved dagens Kongsberg Teknologipark (tidligere Kongsberg Næringspark), gjerne kalt Kongsberg nye kirkegård. Denne var i bruk som hovedgravlund til Kongsberg gravlund ved Gomsrud ble tatt i bruk i 1972/73.

Det ble imidlertid gravlagt personer ved Seminarkirkegården opp til moderne tid, blant annet personer med tilknytning til allerede gravlagte. For eksempel er finansrådmann i Oslo og finansminister i Londonregjeringen, Kongsberg-fødte Paul Hartmann (1878-1974), gravlagt her i tilknytning til en eldre grav. Dessuten ble flere av direktørene ved Kongsberg sølvverk gravlagt på Seminarkirkegården også etter at ny kirkegård var anlagt, og enkelte av disse gravminnene er bevart.

Galleri, enkelte gravlagte

Kilder og referanser