Maridalen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Maridalen og Maridalsvann sett fra kirkeruinene av Margaretakirken
Maridalen kapell.
Hammeren kraftverk i Maridalen fra år 1900 er landets eldste vannkraftverk i drift.


Maridalen er et dalføre i Oslo. Det ligger i Nordmarka, og strekker seg fra Maridalsvannet og nordover. Gjennom dalen renner Dausjøelva med tilløp og de nordøstre tilløpene til Maridalsvannet. Det er bare spredt bebyggelse i området, som i 2005 hadde 592 innbyggere.

Dalen har navn etter den hellige Margareta av Antiokia. Hun var gifte kvinners skytshelgen og ble henrettet i år 307 da hun ikke ville gifte seg med den romerske landshøvdingen Olybrius. Ved nordenden av Maridalsvannet finner man ruinene av Margaretakirken fra rundt 1250. Ruinene ble restaurert i 1934. Rett ved denne ligger Maridalen kapell fra 1900. I middelalderen gikk pilegrimsveien fra Oslo til Nidaros gjennom Maridalen. Vi vet at det var 18 gårder i Maridalen da Svartedauen kom dit i 1349. Etter pesten var det bare Øvre Brekke som fremdelels var bebodd.

I 1791 - 1793 bygget Peder Anker Ankerveien fra Bogstad til Hammeren, og seinere fullførte hans svigersønn Herman Wedel Jarlsberg veien til Hakedals verk. Dagens Maridalsvei ble bygget i 1901 og går langs på vestsiden av vannet fra Hammeren.

Ved Hammeren, der Skjærsjøelva renner ut i Maridalsvannet, ble Hammeren kraftverk etablert av Kristiania kommune i år 1900, byens første. Kraften ble ført til Ankerløkka nede i byen for videre distribusjon. Kraftverket er fortsatt i drift, som landets eldste eksisterende vannkraftverk.

Gjøvikbanen går gjennom dalen, i lia på østsida.

Maridalen er i dag et fredelig jordbruksområde, men det har vært drevet forskjellige typer industri her også. Det var for eksempel sagbruk på Brekke i 1650, og smeltehytte fra 1575. Christiania Uldspinderi ble bygget ved Vaggestein i 1888 og drevet til 1910. Sortkrutt ble produsert på Skar fra 1861.

Dalen har siden 2001 vært et landskapsvernområde.

Litteratur